Mai apare o gonflabilă pe Someș. Cât este de (in)eficient actualul stăvilar al lui Șurubaru – VIDEO

Primăria Cluj-Napoca a anunțat că va monta încă un stăvilar pe Someș pentru oprirea deșeurilor plutitoare. În prezent există un baraj plutitor în capătul cartierului Grigorescu. „Gonflabila” a fost montată la inițiativa city manager-ului Gheorghe Șurubaru. Stăvilarul este mai mult sau mai puțin eficient – încă de la montare, doar o parte din deșeuri se opresc în amonte de baraj; unele trec fie pe sub „gonflabilă”, fie pe lângă și se opresc câteva sute de metri în aval, în insulele de vegetație.

Încă un baraj similar nu va rezolva problema deșeurilor aruncate în Someș. Va fi doar o picătură într-o mare de gunoaie.

În imaginile de mai jos se observă cât de eficient este actualul baraj:

 

Al doilea stăvilar va fi montat ca urmare a solicitării societăţii civile. Într-un răspuns transmis către asociația SOS Someșul Nostru, reprezentanții Primăriei au transmis că periodic au loc igienizări ale malurilor râului.

“Primăria Cluj-Napoca a anunțat, ca răspuns la sesizările noastre, curățenie și amplasarea a încă un stăvilar pentru a stopa deșeurile.

Nu cunoaștem amplitudinea curățeniei, dar e cert că s-au făcut mici pași înainte.

Miza noastră e tranzitarea Someșului la minut, la nivel metropolitan, pe o porțiune de vreo 40 de km cu piste de biciclete, alei pietonale și spații verzi fără garduri la râu, pentru ca zona să fie vizitată și astfel actele anti-sociale să fie descurajate.

Răspuns: „Ca urmare a sesizării dumneavoastră cu privire la faptul că albia și malurile Someșului sunt pline de gunoaie care ajung și la Cluj, provocând poluarea apei, vă comunicăm următoarele:

1. Precizăm că Primăria municipiului Cluj-Napoca în colaborare cu Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa (ABAST) a efectuat acțiuni de igienizare a acestui curs de apă (atât în albie cât și pe maluri) în zona municipiului Cluj-Napoca;

2. Totodată, a fost inițiată colaborarea cu Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa în ceea ce privește amplasarea a încă unui stăvilar pe cursul Someșului, pentru a opri deșeurile plutitoare;

3. Primăria municipiului Cluj-Napoca în colaborare cu Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa va monitoriza și acționa periodic pentru a curăța cursul de apă Someș, pe intravilanul municipiului Cluj-Napoca, în scopul protecției și conservării resurselor de apă de suprafață”, au afirmat reprezentanții SOS Someșul Nostru.

 

Adauga comentariu