Magazinul Play, “cutiuța muzicală” a Clujului. Povestea unei afaceri de nișă care rezistă pe piață de 23 de ani

Play este unul dintre cele mai populare magazine de instrumente muzicale din Cluj-Napoca. Se află pe piața clujeană încă din 1994 și rezistă în continuare. Este un punct de reper și un punct de pornire pentru tinerii muzicieni, care sunt în căutarea unui instrument muzical, de la cele mai exotice până la cele clasice. Datorită aspectului său, acest magazin îl putem compara ca o „cutiuță muzicală a Clujului”.

Cum a început această afacere frumoasă, care între timp a devenit și un punct de reper pentru turiștii care vin în Cluj-Napoca?


„La început, magazinul era profilat pe comercializarea de produse electronice, în principal Sony, Pioneer și produse audio profesionale. Începând cu anul 2000, am decis să ne orientăm spre piața instrumentelor muzicale pentru a răspunde nevoilor tinerilor și muzicienilor clujeni, ca urmare a dezvoltării orașului și culturii”, ne spune Sorina Trif, administrator asociat al magazinului Play.


Fiind unul dintre cele mai cunoscute magazine cu instrumente muzicale, este vizitat de majoritatea instrumentiștilor de la Academia de Muzică Gheorghe Dima.


„Instrumentele noastre sunt preferate și achiziționate de instrumentiști, care activează în domeniul muzical, dar în special de tinerii pasionați, care doresc să învețe un instrument”, adaugă Sorina Trif.


Aici găsim nu doar instrumente „clasice”, ci și cele mai exotice instrumente muzicale aduse din Asia sau Africa, care îi încurajează pe tinerii muzicieni să folosească și alte tipuri de sonoritate.


„Cele mai exotice instrumente din magazin ar fi rainmakerul, kalimba, ocarina, djembele, kazooul. Acestea sunt instrumente care provin din Africa sau Asia, care au specific ori lemnul din care sunt făcute sau acordajul special, care oferă un sunet interesant. Încercăm în acest fel să oferim o gamă variată de instrumente muzicale, care să deschidă apetitul muzicienilor să folosească un alt tip  de sonoritate. Daca am putea forma un cvartet mai nonconformist cu instrumentele din magazin ar fi o colegă la kazoo, un coleg la drâmbă. Un coleg la chitară cu efecte și cineva la bas”, ne povestește Sorina Trif.


Angajații magazinului Play sunt mereu drăguți și amabili odată ce clientul a intrat în magazin, dornici de a oferi ajutorul pentru oricine este interesat să cunoască un instrument muzical, de la cei pasionați de muzică populară până la cei de muzică rock. Mare parte din angajați au studii muzicale, ceea ce îi ajută să exemplifice cumpărătorului instrumentul de care este interesat.


„În principiu, este necesar ca angajații să aibă studii muzicale pentru că instrumentele trebuie testate, prezentate clienților, ei trebuie să fie convinși că acel instrument este ceea ce li se potrivește. Aceasta în cazul în care cumpărătorul este începător, dar nu strică să cunoști instrumentul nici în discuția cu un alt muzician, deoarece conversația în sine trebuie să fie una constructivă, iar tu ca și angajat trebuie să prezinți noutățile de pe piață sau alte instrumente care se apropie de ceea ce își dorește”, ne spune Sorina Trif.

 

 

Adauga comentariu