PORTRET

Mădălina Andrei-Bunea, o tânără avocată pasionată de profesia ei : „Întotdeauna trebuie găsită o soluție pentru problemele clienților!”

Mădălina Andrei-Bunea e o tânără avocată, pasionată de meseria ei, membră a Baroului Cluj din anul 2011, ce profesează ca asociat senior în cadrul Societății Civile de Avocați „Lăpușan, Moscovits, Șteopan și Asociații”. A ales cariera de avocat din dorința de a practica o profesie interesantă, de care consideră că nu te poți plictisi niciodată. Pentru Mădălina Andrei-Bunea calitatea muncii sale prezintă o importanță deosebită și în acest sens se dedică total soluționării problemelor clienților săi, indiferent de sacrificiile pe care le implică pregătirea temeinică a fiecărei cauze. 

Avocata își desfășoară activitatea în domeniile contencios administrativ si fiscal, insolvență, achiziții publice, litigii între profesioniști și contracte, găsind o satisfacție deosebită în munca ei zilnică:

„E extraordinar! Am tot timpul impresia că la fiecare dosar în care sunt implicată trebuie să găsesc acea parte din puzzle care face diferența, și asta îmi oferă o mulțumire incredibilă!”

„Voiam să fac ceva deosebit”

Mădălina Andrei-Bunea s-a născut în Târgu-Mureș și a venit la Cluj ca studentă la Drept la UBB. A ales acest profil pentru că își dorea o carieră într-un domeniu care să nu permită rutina, o meserie dinamică în care să-și poată pune în valoare spiritul competitiv:

„Factorul decisiv a fost faptul că voiam să fac ceva deosebit. Nu voiam sub nicio formă un job care să îmi permită vreodată să intervină rutina și într-adevăr am ales bine. Avocatura e o meserie care tot timpul îți suscită interesul, nu te poți plictisi niciodată. Nu e o activitate repetitivă și îți oferă nenumărate ocazii de a devenit tot mai bun.”

După absolvirea facultății, Mădălina a fost pusă în fața unei opțiuni decisive pentru parcursul ei profesional ulterior, trebuind să aleagă una dintre profesiile juridice. Majoritatea colegilor ei de facultate voiau să devină magistrați, iar cei care își doreau să ajungă avocați aveau cunoștințe sau rude în acest domeniu. Nu era și cazul Mădălinei, care nu avea nici un avocat în sfera ei de cunoștințe. În final decizia a luat-o pe baza acelorași criterii după care a ales și facultatea:

„Este o meserie foarte flexibilă, care îmi permite să mă specializez pe foarte multe domenii, pe care pot să o adaptez în funcție de ce se întâmplă în viața mea. Îmi doream să fac altceva decât ceilalți, voiam să reușesc să mă perfecționez cât mai mult și într-o arie cât mai vastă, ca să nu ajung la munca repetitivă de care mă feream încă din liceu.

Cu toate că în facultate nu mă așteptam la asta, exact materiile care mi se păreau atunci mai puțin interesante sunt cele în care activez acum, pentru că mi-am dat seama că mi se potrivesc cel mai bine și îmi oferă cele mai mari satisfacții.”

O șansă corectă, fără a i se solicita altceva decât implicare

Mădălina Andrei-Bunea e avocat de 5 ani. Pentru că nu cunoștea pe nimeni care să activeze în acest domeniu la început a traversat o perioadă mai dificilă și, cu toate că a promovat examenul de primire în profesie imediat ce a terminat facultatea, nu a reușit să își înceapă stagiatura decât un an mai târziu:

„În această perioadă am fost nevoită să îmi depun CV-uri la toate firmele, am fost la mai multe interviuri și în final cei de la Societatea Civilă de Avocați „Lăpușan, Moscovits, Șteopan și Asociații”, fără a-mi solicita altceva decât implicare, mi-au dat o șansă corectă. Aici mi-am făcut stagiatura, am încercat să nu dezamăgesc și să mă ridic la nivelul așteptărilor și, astfel, lucrez aici de când am devenit avocat.”

„Un volum foarte mare de muncă și un nivel important de imprevizibil”

Avocata mărturisește că meseria sa presupune un volum foarte mare de muncă și un nivel destul de important de imprevizibil, fiind convinsă că, dacă nu îți place cu adevărat ceea ce faci, nu poți exercita profesia de avocat la un nivel înalt de calitate:

„Am văzut că se încurajează uneori cantitatea și nu calitatea, însă cred că, în primul rând din respect pentru propria ta muncă, trebuie să încerci întotdeauna să fii orientat înspre interesele clientului. Pregătirea fiecărei cauze implică foarte multă documentare, foarte mult studiu, doar astfel se poate obține într-adevăr un nivel calitativ foarte bun.

Nu am fost niciodată de părere că atunci când se pierde o cauză este vina judecătorului – am auzit mulți avocați care asta îi spun clientului. Mai ales în domeniile în care lucrez, soluția întotdeauna trebuie găsită și chiar cred asta! Am avut mai multe situații în care la început, când am angajat o cauză, șansele nu erau prea optimiste, însă  după ce am studiat practica judiciară, doctrina și legislația în ansamblul ei, am găsit în final o soluție.”

Accentul pe calitate și nu pe cantitate

Pentru Mădălina Andrei-Bunea calitatea muncii ei e fundamentală. Chiar dacă obținerea unui nivel înalt de calitate implică un grad foarte mare de sacrificiu (mai ales de timp), avocata consideră că satisfacțiile pe care le obține sunt pe măsura efortului depus:

„Dacă exerciți această profesie alocând mai puțin timp sau punând accentul pe cantitate și nu pe calitate, nu poți avea aceeași satisfacție ca atunci când ai studiat atent pregătirea unei cauze, iar munca pe care ai depus-o generează rezultatul pe care ți l-ai dorit.

Încerc să investesc cât mai mult în perfecționarea profesională și totodată în cunoașterea cât mai multor domenii conexe cu cel în care lucrez, pentru că asta îmi asigură în final o privire de ansamblu asupra problemei clientului și mă ajută la obținerea rezultatului scontat.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *