In vizor

Lupta impotriva etnobotanicelor, instrumentata intr-un laborator al UBB

Puzderia de substante cu care producatorii asa numitelor substante etnobotanice incearca sa fenteze sistemul sunt “desfiintate”, rand pe rand, de catre cercetatorii Facultatii de Chimie din cadrul Universitatii “Babes-Bolyai”. Nu a intampinat pana acum suprize, desi a avut de-a face cu cateva zeci de cazuri. Finantarea pe care o primesc din toamna de la municipalitate este utilizata pentru achizitionarea unor substante.

O platforma de analiza fizico-chimica destinata identificarii etnobotanicelor functioneaza la Cluj de aproximativ doi ani.  

“Este un proiect al nostru cu Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate (BCCO), care mai tarziu s-a externalizat. Este vorba de o expertiza tehnico-stiintifica pe care noi o oferim colegilor nostri pentru a-i ajuta sa rezolve anumite situatii. Primim anumite substante de la ei si, cu ajutorul echipamentelor si a specialistilor pe care ii avem, incercam sa determinam structura si proprietatile chimice ale produselor pe care le primim. La final, aceste analize fizico-chimice constituie un raport tehnico-stiintific pe care il inaintam colegilor nostri”, a explicat Gabriela Nemes, decanul Facultatii de Chimie, responsabila cu acest proiect.

Munca de cercetare ii apartine unei specialiste care nu doreste sa i se publice numele.

Scopul final al proiectului este interzicerea respectivelor substante.

“Nu e vorba de compusi sau combinatii complet noi. Producatorii folosesc substante cunoscute ca avand proprietati psiho-active, la care adauga alte substante sau proceduri care au o alta denumire si, astfel, nu pot fi interzise. In urma cercetarilor noastre, demonstram ca anumite substante, desi au denumirea si structura chimica diferita de cele de pe lista asa-numitor etnobotanice, practic au aceleasi proprietati si efecte. Impreuna cu alti jucatori din societate incercam sa le introducem pe asa-numita lista a substantelor interzise”, a explicat decanul.  

Durata unui asemenea studiu depinde de complexitatea probei.

“Sunt cazuri pentru care colega mea care se ocupa cu asta lucreaza 40 de ore, alteori poate sa lucreze mai putin. Probele pe care le primim trebuie mai intai prelucrate, apoi extrase substantele chimice, separate, se analizeaza fiecare substanta in parte si apoi se intocmeste raportul tehnico-stiintific. Daca este vorba de un amestec care contine doi-trei compusi chimici, timpul de studiu este mult mai scurt decat in cazul in care avem 15-20 de asemenea compusi”, a mai spus Gabriela Nemes.

La nivelul Clujului, in proiect sunt implicati mai multi parteneri.

“Incercam sa colaboram cu toti cei care pot ajuta la diminuarea efectelor pe care le pot produce in societate aceste substante. Am fost implicati in rezolvarea catorva zeci de determinari ale combinatiilor chimice existente in anumite probe”, a  adaugat aceasta.

Specialista care lucreaza la acest proiect nu a avut niciodata surprize, potrivit decanului de la Chimie.

“Intotdeauna am reusit sa determinam structura, anumite proprietati ale compusilor chimici determinate. In unele cazuri, desi acestea nu apareau pe nici o lista de substante cu efecte psihoactive, sapand in literatura de specialitate am putut sa determinam clasa din care facea parte compusul respectiv si apoi sa corelam datele.

In principal, probele pe care le primim sunt plante care sunt impregnate cu substante chimice. Cand le determinam compusii chimici noi extragem toate principiile active, fie compusii naturali, fie de sinteza”, a detaliat ea.  

Municipalitatea clujeana s-a angajat sa sprijine proiectul timp de patru ani, cu cate 40.000 de lei.

“Finantarea de la primarie ne este foarte utila, pentru ca acoperim o parte din cheltuielile material legate de realizarea acestei cercetari. Practic, pentru asta a fost incheiat, pentru a ne asigura o parte din banii necesari pentru substante chimice folosite in proiect”, a explicat decanul facultatii.

Platforma este dotata cu spectrometre de masa, folosite la determinarea masa combinatiilor si echipamente RMN . Se fac analize elementale, cand este cazul, sau spectometrie de masa combinata cu cromatografie de gaze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *