PORTRET

Luisiana Baldean, proprietara Pet Hotel, cea mai veche pensiune pentru animale din Cluj: „Există doar două categorii de oameni: iubitorii de animale și ceilalți!”

Luisiana Baldean este proprietara primei și celei mai vechi pensiuni pentru animale din Cluj, o persoană care și-a transformat dragostea pentru animăluțe într-o profesie și o preocupare permanentă. Pet Hotel este amenajat în casa spațioasă a familiei Baldean și astfel Luisiana este mereu alături de animăluțele de care are grijă în timp ce proprietarii lor sunt plecați din oraș. 

Clienții pensiunii au încredere să își lase membrii de familie patrupezi în îngrijirea Luisianei Baldean, nu doar datorită condițiilor bune de cazare, ci și pentru că pasiunea pentru animale se citește clar în zâmbetul ei, de fiecare dată când primește un nou musafir, se manifestă prin empatia deosebită pe care o arată față de toate animăluțele, pe care le înțelege, le iubește și le ocrotește:

„Totul pornește din pasiune, nu poți să faci o activitate de genul acesta dacă nu iubești foarte mult animalele și dacă nu ai o pasiune pentru ele – trebuie observate, trebuie înțelese, și în fața unor persoane care nu sunt obișnuite cu animalele, poți părea un ciudat, dacă spui că te înțelegi cu ele, că ele comunică cu tine, dar chiar se poate! Sunt și persoane care ne consideră un pic mai ciudați, dar asta este! Există două categorii de oameni, din punctul meu de vedere: iubitorii de animale și ceilalți! Fără alte nuanțe la mijloc.”

„Întotdeauna mi-au fost dragi animalele!”

Luisiana Baldean a îndrăgit animalele încă din copilărie – locuia la casă și a avut de mică pisică și cățel. După ce s-a căsătorit a locuit o perioadă la bloc, copiii săi erau pe atunci mici, și astfel nu a avut condițiile necesare pentru a crește animale dar, imediat după ce a reușit să se mute din nou la casă, și-a luat revanșa:

„Am reușit după Revoluție să construim casa de pe strada Cometei nr. 9A și le-am promis copiilor, încă de dinainte de a ne muta, că vor avea cățel, pisică… Am încercat încă de când erau mici să îi obișnuiesc să iubească animalele, să nu le fie frică de ele. 

În momentul în care ne-am mutat, am moștenit un câine de la proprietarii vechii case și imediat am cumpărat și un câine Rottweiler și un Malamut de Alaska.”

Luisiana Baldean e de profesie desenator tehnic, dar, în momentul în care s-a decis ca activitatea sa de bază să fie pensiunea, a urmat și cursuri de tehnician veterinar:

„Oricum, nu eram străină de problemele acestea, pentru că, de când am început să cresc câini de rasă, m-am implicat foarte mult, și întotdeauna pentru mine a fost un eveniment deosebit și fascinant să asist femela la naștere. M-a impresionat asta dintotdeauna, faptul că, uite, de acolo din ea iese un puiuț micuț!

De la animale înveți foarte multe, totul este să te implici și să vrei! Pentru mine fătarea câinelui este o chestie fabuloasă! Sau un pui, care se străduiește să iasă din ou, mi se pare fantastic! Femeilor care își abandonează copiii, eu le-aș face terapie cu animale, de la care ar avea foarte multe de învățat, să vadă cum își îngrijește un animal puiul, din momentul nașterii și până la înțărcare!”

Pet Hotel, primul hotel din Cluj destinat animalelor de companie

Luisianei i-a venit ideea pensiunii pentru animale în momentul în care a început să fie din ce în ce mai solicitată de către prieteni și cunoscuți, pentru a le lua în îngrijire animalele de companie, în perioadele în care aceștia erau plecați în concediu. Pentru că acum mai bine de 15 ani nu existau servicii de găzduire pentru animalele de companie, Luisianei i s-a dus vestea, a început să primească tot mai multe solicitări și astfel s-a gândit să transforme această activitate într-una permanentă, cu forme legale:

„A fost prima pensiune autorizată din oraș, în momentul în care am înființat-o. Copiii au crescut, s-au mutat la casele lor, am rămas doar eu cu soțul, iar casa noastră fiind așa de mare, ne-am gândit că ar fi păcat să nu ținem și alte animăluțe, pe care oricum le îndrăgim, mai ales că au apărut solicitări numeroase. Dacă la început ne erau aduși numai căței, pe parcurs au început să apară și papagali, porcușori de Guineea, iepurași, hamsteri, broaște țestoase, arici, dihori, iguane, veverițe Degu.

Sunt perioade ale anului când sunt mai multe animale, sunt și perioade când nu sunt. Nu aș putea să spun că aceasta e o activitate din care poți trăi exclusiv, e bine să mai ai ceva pe lângă.”

Fiecare animăluț, în funcție de specie, beneficiază la Pet Hotel de o atenție aparte:

„Pisicile nu ies afară deloc, doar ne jucăm cu ele înăuntru, le facem curățenie, le completăm mâncarea. Cățeii ies afară la joacă de cel puțin 4 ori pe zi, pe rând sau în grupuri, mai mari, mai mici, în funcție de afinități, de talie.

Într-o pensiune nu se pot scoate câinii la joacă la întâmplare, obligatoriu trebuie alese grupurile în funcție de anumite criterii și trebuie și tu să îi cunoști, să vezi cine cu cine se potrivește, pentru ca să nu apară probleme, accidente.

Pisicile nu poți să le faci să socializeze și atunci fiecare are boxa ei, suficient de mare, unde are mâncare, apă, litieră, spațiu să se cațăre. Toate sunt amenajate în interiorul casei, noi nu ținem niciun animăluț afară. Majoritatea animalelor care vin la noi în pensiune sunt de interior și pentru ele ar fi un disconfort foarte mare să își facă nevoile noaptea afară și să constate că rămân în exterior, pe undeva.

În general, și asta e valabil pentru toate speciile, încercăm să respectăm programul pe care animalele îl au acasă. De exemplu, dacă un cățel mănâncă acasă de două ori pe zi, îi dăm și noi de două ori pe zi, sau dacă e pui sau junior și trebuie să mănânce de 3-4 ori pe zi, respectăm același program.”

„Construim o pensiune mai mare, la Suceagu”

De câțiva ani, Luisiana Baldean a început construcția unei pensiuni mai mari, la Suceagu, loc unde toate animăluțele vor beneficia de încăperi mai spațioase, încălzite și amenajate cu tot ce e nevoie:

„Spațiile de joacă vor fi mai mari și vreau să poată ieși simultan mai mulți căței afară, pentru că așa ar putea beneficia de un timp de joacă mai lung.”

Pentru că Pet Hotel are și clienți persoane mai în vârstă, sau care nu dețin o mașină, problema distanței până la Suceagu va fi rezolvată prin preluarea animalelor din Cluj și transportul acestora la și din Suceagu, de către cei care se vor ocupa de pensiune.

Până la inaugurarea noului Pet Hotel vor mai trece, conform Luisianei Baldean, maximum doi ani. Investiția e una amplă și nu se poate realiza decât cu pași mărunți. Și, fiindcă este vorba despre o investiție serioasă, ea e păzită cu strășnicie de 4 câini, rasa Schnauzer uriaș:

„Câinii din această rasă sunt extraordinar de devotați familiei lor, dar când e vorba de persoane străine sunt foarte reticenți și chiar sunt foarte buni pentru pază. Terenul de acolo este mare, e în pantă, și am încercat și altă rasă, am avut câini Rottweiler, dar nu a funcționat. Eu am o afinitate deosebită pentru această rasă, dar fiind teren întins, în pantă, ei oboseau și nu puteau să acopere suficient de bine suprafața respectivă. Și atunci a fost mai indicat să găsim o altă rasă, mult mai activă.”

„Ar fi bine ca doritorii de animale să se orienteze către cățeii fără stăpân, care au caractere foarte bune”

Luisiana Badean îi sfătuiește pe toți cei care doresc să achiziționeze un cățel, să se documenteze temeinic înainte, pentru a alege rasa potrivită cu felul de a fi al viitorului stăpân:

„De exemplu, avem o cunoștință care și-a luat Beagle și nu i se potrivea deloc, e un câine foarte activ, cu personalitate puternică, și proprietarului, fiind o persoană mai în vârstă, i-a fost foarte greu să îl stăpânească.

E bine să știi de dinainte ce așteptări ai de la animăluțul tău, cam cum ai vrea să fie, și pe urmă să stabilești care e rasa potrivită. Dar ar fi foarte bine ca mulți doritori de animale să se orienteze către cățeii metiși, fără stăpân, către cei de pe stradă, care, de cele mai multe ori, au caractere extraordinar de bune! Asta o spun și din experiența câinilor care vin la noi, au caractere foarte bune și cu siguranță sunt conștienți de faptul că au fost adoptați și rămân recunoscători pentru asta. De cele mai multe ori, dacă e pui, poți să constați că, în ciuda faptului că ar putea să își facă nevoile în casă, învață mai repede să iasă afară și să își păstreze casa curată, față de un câine de rasă.

Eu mă bucur foarte tare că în ultimii doi ani a crescut numărul cățeilor adoptați de pe stradă sau din asociații, mi se pare un semnal foarte bun. Ar fi păcat ca majoritatea câinilor salvați de pe stradă să plece în străinătate! Oricum pleacă mulți, dar și noi putem să mai adoptăm din ei!” conchide Luisiana Baldean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *