Lui Cioloș i s-a suit șefia Renew la cap: implică România într-un SCANDAL internațional cu țările din UE și cu Rusia

Dacian Cioloș implică România într-un nou conflict internațional de mare amploare! Cioloș, europarlamentar USR-PLUS și liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, în critică la scenă deschisă pe Josep Borrell, Înaltul Reprezentant pentru Politica Externă al UE, pentru că s-a dus la Moscova, ca să discute cu autoritățile ruse despre eliberarea lui Aleksei Navalnîi.

Cioloș spune că Borrell a fost ”umilit” de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. În plus, el contrazice chiar și o țară importantă ca Suedia, care a infirmat că diplomații săi au participat la protestele de susținere a lui Navalnîi. Cioloș spune că diplomații au ieșit în stradă, comițând o gafă uriașă, care riscă să afecteze profund relațiile României cu colegele din Europa.

”Acum două zile, i-am cerut lui Josep Borrell, Înaltul Reprezentant pentru Politica Externă al UE, să renunțe la vizita în Rusia, atât timp cât nu duce în valiză instrumentele necesare pentru a-l determina pe Putin să îl elibereze pe Alexei Navlnîi. Astăzi, Borrell a fost umilit de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, care nu doar că a insultat Uniunea Europeană în prezenţa sa, dar a şi expulzat ambasadorii Germaniei, Poloniei şi Suediei pentru că au participat la protestele pentru eliberarea lui Navalnîi.

Evenimentele de astăzi sunt o palmă pe obrazul Europei şi trebuie să servească drept lecție că în negocierile cu rușii nu ne putem impune decât dacă suntem uniţi în apărarea valorilor pe baza cărora este fondată Uniunea Europeană: respectul pentru demnitatea umană, libertatea, democraţia, egalitatea, statul de drept şi drepturile omului. Avem instrumentele cu care să apărăm drepturile omului, acum trebuie să le şi folosim. Borrell trebuie să vină să îşi justifice acțiunile în faţa plenului Parlamentului European.”, susține Dacian Cioloș.

Corul marilor politicieni români: Traseistul Siegfried Mureșan (PPE): ”Vizita la Moscova fără rezultate concrete a Înaltului Reprezentant al UE a fost o greșeală” / Tudorache (Renew): ”Vizita lui Josep Borrell este opusă poziției Parlamentului European”

Marii politicieni internaționali, euraparlamentarii Siegfried Mureșan (PPE) și Dragoș Tudorache (Renew Europe) au criticat și ei, vineri, după declarațiile susținute de Josep Borrell la Moscova, vizita Înaltului Reprezentant în Rusia. Sigfried Mureșan a afirmat că vizita „fără rezultate concrete” a fost o greșeală, în timp ce Dragoș Tudorache a spus că aceasta este „opusă poziției Parlamentului European” și că Josep Borrrell urmează să fie audiat pentru a aduce clarificări.

„Vizita la Moscova fără rezultate concrete a Înaltului Reprezentant al UE a fost o greșeală. Uniunea Europeană trebuie să fie unită în a sancționa situația din Federația Rusă. Conferința de presă comună ce a avut loc astăzi la Moscova între Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, Josep Borrell, și ministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, a fost un monolog al oficialului rus. Șeful diplomației europene parcă nici nu a existat în acea conferință de presă; a citit doar niște declarații predefinite, generale, lipsite de conținut. Nu a obținut nimic în urma acestei vizite la Moscova, iar, prin modul în care s-a prezentat presei, pare că nici nu a fost hotărât să obțină ceva”, a scris Siegfried Mureșan, europarlamentar PNL și vicepreședinte al grupului PPE din Parlamentul European.

În opinia lui Mureșan, situația în Federația Rusă este „foarte gravă”, pentru că regimul condus de Putin „încalcă drepturile și libertățile oamenilor și arestează pe nedrept mii de opozanți care nu fac decât să protesteze față de măsurile nedemocratice luate de regimul de la Kremlin”.

„Tocmai de aceea, această vizită a Înaltului Reprezentant la Moscova trebuia să aibă loc doar dacă șeful diplomației europene ar fi exprimat o poziție fermă și ar fi obținut niște rezultate concrete. Vizita aceasta fără rezultate concrete, amicală, total inadecvată situației grave din Federația Rusă a fost o greșeală. Înaintea vizitei la Moscova, noi, Grupul PPE din Parlamentul European, i-am cerut Înaltului Reprezentant să negocieze eliberarea persoanelor arestate pe nedrept, eliberarea liderului opoziției ruse și să obțină garanții că Federația Rusă va reveni la respectarea angajamentelor internaționale și a valorilor democratice. Eșecul de a obține lucruri concrete după această vizită confirmă pozițiile slabe cu care s-a remarcat de-a lungul timpului Josep Borrell în relația cu regimurile autoritare”, a mai spus Mureșan.

Siegfried Mureșan este de părere că Uniunea Europeană trebuie să fie unită și fermă și să aplice noi sancțiuni față de Rusia.

Dragoș Tudorache, europarlamentar USR PLUS, grupul Renew Europe, insistă, la rândul lui, asupra abuzurilor comise de regimul Putin.

„Primesc siderat în ședința extraordinară AFET noi detalii despre abuzurile comise de regimul lui Putin. Există valori și principii care nu sunt negociabile, indiferent de context. Ceea ce întâmplă zilele acestea în Rusia nu e este acceptabil. Nu vorbim aici doar despre arestarea liderului opoziției, Alexei Navalni, ci despre arestarea atâtor protestatari cărora le este încălcat dreptul la exprimarea opiniei, libertatea și demnitatea umană. (…) 11.000 de oameni sunt torturați, închiși și privați de demnitate”, a reacționat Tudorache pe Facebook.

Și reprezentantul grupului Renew consideră că Uniunea Europeană trebuie să acționeze „unitar, decisiv și repede”.

Adauga comentariu