Ludovic Orban forţează alegeri în PNL. Florin Cîţu îi reproşează că ia decizii de unul singur, Rareş Bogdan îl asigură că va avea un contracandidat „foarte puternic” la șefia PNL

Președintele PNL, Ludovic Orban, le-a transmis luni colegilor din Biroul Executiv al partidului că și-ar dori ca congresul la care va fi aleasă noua conducere să aibă loc în jurul datei de 15 septembrie, au declarat surse politice pentru G4Media.ro. Orban le-a mai spus liderilor partidului că săptămâna viitoare, la viitoarea ședință a BEX, va convoca Consiliul Național, adică organismul de conducere care stabilește data congresului PNL, potrivit statutului.

Dacă data congresului e în jur de 15 septembrie, trebuie ca procesul de alegeri interne în filialele județen să aibă loc până la acel moment, adică pe parcursul lunii august cel târziu.

”Congresul trebuie sa fie un festival al democrației. PNL trebuie să rămână coerent, să puna în practică programul de guvernare”, a spus Orban în ședința BEX.

Imediat, liderul PNL a fost contrat de Florin Roman, care a spus că trebuie evitată suprapunerea alegerilor cu campania de vaccinare, în luna septembrie. El a cerut ca alegerile interne pentru șefia organizațiilor județene să fie făcute în septembrie, nu în august când e perioadă de concedii, ceea ce ar însemna ca congresul să fie mutat mai târziu.

De asemenea, Florin Roman i-a reproșat lui Orban că ia deciziile singur, fără consultarea conducerii colective, și că și-ar dori să nu aibă contracandidat la șefia PNL.

Ludovic Orban a anunțat public că va candida pentru un nou mandat la șefia PNL, iar premierul Florin Cîțu a spus într-un interviu publicat de G4Media.ro în martie că va candida pentru o poziție superioară celei de vicepreședinte, adică fie de prim-vicepreședinte, fie de președinte al partidului.

Prim-vicepreşedintele PNL, Rareş Bogdan, a declarat, luni, după şedinţa BEX, că Ludovic Orban va avea cu siguranţă un contracandidat „foarte puternic” pentru şefia partidului, adăugând că Florin Cîţu, Emil Boc, Ilie Bolojan, Dan Motreanu şi Robert Sighiartău s-ar putea număra printre opţiuni.

„Primul lucru într-un Congres, într-o bătălie este să ai o retorică bună, retorica învingătorului. Mai e mult până departe. Îl asigur cu simpatie pe Ludovic Orban că va avea contracandidat şi va avea unul foarte puternic. (…) Eu sunt extrem de puternic, nu foarte puternic, dar eu nu candidez. Eu candidez în echipa câştigătoare. (…) Suntem partid liberal, este normal să existe competiţie, cred că nici Ludovic Orban, nici altcineva nu-şi doreşte să existe un singur candidat, sunt absolut convins că va exista minim un contracandidat, dacă nu chiar doi. Există oameni foarte buni în PNL care vor intra într-o competiţie directă, frumoasă cu Ludovic Orban şi cel mai bun dintre ei va câştiga. Este şi Florin Cîţu o opţiune, şi Emil Boc o opţiune, este şi Ilie Bolojan şi Dan Motreanu, este şi Robert Sighiartău o opţiune, avem mai multe opţiuni. Eu am spus-o ca să nu existe niciun fel de speculaţie – voi intra pe poziţiile doi-trei în echipa câştigătoare”, a afirmat Rareş Bogdan, înainte de şedinţa Biroului Executiv al PNL, citat de Agerpres.

El a amintit că, în prezent, 11 filiale ale PNL au conduceri interimare, iar alegerile ar trebui organizate cât mai curând cu putinţă, cu analiza rezultatelor scrutinelor din ultimii ani.

„Cred că, în funcţie de ce hotărăşte Biroul Executiv Naţional, Biroul Permanent, vom lua o decizie, dar astăzi nu cred că trebuie să ne concentrăm pe alegerile din PNL. Părerea mea este că trebuie să ne concentrăm pe ieşirea din pandemie, pe gestionarea vaccinării (…) şi pe măsurile de relaxare economică şi pe implementarea PNRR, după asta putem să ne gândim şi la Congres. Românii nu cred că asta îşi doresc astăzi să vadă o bătălie internă la nivelul PNL, ci să vadă cum gestionăm ieşirea din pandemie şi venirea cu măsuri economice pentru români”, a susţinut prim-vicepreşedintele PNL.

UPDATE: Lui Ludovic Orban încep să i se tragă filialele de sub picioare de către apropiaţii lui Iohannis. Mutare importantă în PNL: Alexandru Muraru, un apropiat al președintelui Iohannis, a preluat șefia interimară a organizației din Iași după autosuspendarea lui Costel Alexe

Alexandru Muraru, un apropiat al președintelui Iohannis, a fost confirmat luni de Biroul Executiv al PNL (BEX) drept președinte interimar al organizației județene din Iași, rămasă fără conducere după autosuspendarea lui Costel Alexe, au declarat pentru G4Media.ro surse liberale.

Alexandru Muraru, deputat de de Iași și prim-vicepreședinte al filialei Iași a PNL, este și reprezentantul special al guvernului României pentru promovarea politicilor memoriei, combaterea antisemitismului și xenofobiei.

Costel Alexe, cel care s-a autosuspendat din funcție după ce DNA l-a pus sub acuzare într-un dosar de corupție, este un loial al lui Ludovic Orban.

Mutarea de luni este una importantă pentru echilibrul de forțe din PNL, dat fiind că organizația de Iași este una dintre cele mai numeroase la congresul liberalilor. Or, cu Costel Alexe președinte al filialei, Ludovic Orban putea conta pe un număr mare de voturi la congres, în timp ce preluarea filialei de către Muraru l-ar putea costa o parte din aceste voturi. Alexandru Muraru este fratele geamăn al lui Andrei Muraru, fost consilier prezidențial propus ambasador al României în SUA.

Adauga comentariu