PORTRET

Ludger Thol, președintele Clubului Oamenilor de Afaceri de Limbă Germană din Transilvania de Nord: „Transilvania e o zonă interesantă, cu un mare potențial pentru investițiile străine”

Ludger Thol e președintele Clubului Oamenilor de Afaceri de Limbă Germană din Transilvania de Nord, un neamț simpatic care, chiar dacă a ajuns în Cluj întâmplător, adus de un proiect de afaceri, s-a îndrăgostit de acest oraș, în care s-a decis să rămână, și la prosperitatea căruia a contribuit din plin. Ambiția sa a fost cea de a aduce investiții germane în Cluj, de a facilita accesul investitorilor străini în România și a reușit să strângă sub cupola clubului economic pe care îl conduce 140 de membri, firme ce au creat în jur de 14.000 de locuri de muncă.

Ludger Thol s-a adaptat perfect in România și în orașul său adoptiv, iar acum vrea să faciliteze schimburile, nu doar economice, ci și culturale, între comunitatea oamenilor de afaceri germani și mediul autohton. La ideea sa a luat naștere și un Festival de Toamnă al Economiei Germane, aflat deja la cea de-a patra ediție, eveniment menit a potența legăturile dintre oameni, dintre businessuri, dintre mentalități.

„Am crescut într-o familie simplă, dar în Germania am avut toate posibilitățile să mă dezvolt”

Ludger Thol e născut în Essen, Germania, și a copilărit lângă Freiburg, într-o familie modestă, cu 4 frați. După efectuarea stagiului militar obligatoriu, de 15 luni, a urmat studiile universitare în Karlsruhe, pentru a deveni inginer constructor. Sistemul de învățământ din Germania era astfel gândit încât oferea acces la educație tuturor tinerilor care doreau să învețe, indiferent de situația lor materială:

„Am crescut într-o familie simplă, dar în Germania am avut toate posibilitățile să mă dezvolt. A trebuit să învăț mult în școală și în universitate, dar am avut posibilitatea să beneficiez de acest învățământ. În Germania sistemul te ajută, dacă înveți, să urmezi studiile; primești bani, dar nu sume nerambursabile – trebuie ulterior să le plătești la stat, pe o perioadă lungă, fără dobândă, în funcție de salariul pe care îl ai.”

Ludger Thol a ales profesia de inginer constructor din dorința de a lăsa ceva în urmă, pentru că a vrut ca rezultatele muncii sale să fie vizibile, concrete:

„Am vrut să fac ceva constructiv și este un sentiment foarte plăcut când trec prin țară și văd clădirile pe care le-am construit, este o mare satisfacție!”, exclamă acesta.

„În România niciodată nu m-am simțit singur”

După absolvirea studiilor, Ludger Thol a lucrat în Arabia Saudită, pentru o firmă de construcții. A pornit ca inginer și a crescut pas cu pas, până a ajuns membru în biroul de conducere al companiei.

În 2003, un client ce avea o firmă în Germania a vrut să facă o investiție în Cluj. Fiindcă lui Ludger Thol i-a plăcut întotdeauna să lucreze în străinătate, a preluat acest proiect și a venit la Cluj, pentru a construi o hală de producție pe Bulevardul Muncii. A ajuns în România fără a cunoaște piața autohtonă de construcții, fără a vorbi limba română, dar i-a plăcut Clujul și s-a decis să rămână:

„Când am sosit în România nu am cunoscut limba română și o studentă la FSEGA m-a însoțit la fiecare întâlnire, timp de un an, și astfel am înțeles că trebuie să învăț foarte repede limba română. Nu a fost greu, pentru că dacă vrei cu adevărat să faci ceva, este mai ușor, și pentru mine a fost. Mi-am dat seama atunci că, în scurt timp, trebuie să învăț să vorbesc româna, altfel nu am șanse să fac afaceri în această țară, pentru că eu vreau să știu exact ce se discută într-o întâlnire, nu vreau să fiu dependent de un traducător.

Am fost fascinat de ospitalitatea românilor și de ajutorul pe care l-am primit de la mulți cunoscuți; niciodată nu m-am simțit singur. În acea perioadă nu m-am simțit ca un străin, am simțit că România este o țară mamă pentru mine. Am simțit-o drept o provocare, să rămân în această țară, să rezolv ceva aici, unde multe merg altfel decât în Germania.”

„Clujul este un oraș în care fiecare poate să se simtă bine!”

Ludger Thol s-a simțit atras de Cluj pentru că a găsit aici un oraș plin de viață, de oportunități de afaceri, culturale și de agrement. A apreciat Opera, Teatrul, muzeele și zona din jurul Clujului, Munții Apuseni:

„Clujul este un oraș în care fiecare poate să se simtă bine!”, exclamă cu sinceritate omul de afaceri.

Când a ajuns în Cluj, Ludger Thol a fost confruntat cu o mentalitate diferită de cea din țara sa natală, dar a acceptat foarte repede mentalitatea românilor, considerând un lucru benefic faptul că fiecare naționalitate are o identitate proprie. Cel mai mult l-a deranjat lipsa de punctualitate a românilor și direcția de dezvoltare a orașului, pe care o consideră a fi una greșită:

„Românii nu sunt punctuali la întâlniri, dar eu sunt oaspete, nu sunt profesor pentru români. Important este că îmi place mentalitatea, o accept și mă simt adaptat în România. Când am venit eu în Cluj, în 2003, am fost în minoritate, dar acum sunt mulți străini aici, oameni de afaceri. 

Orașul s-a schimbat foarte mult, a avut în ultimii 10 ani o evoluție similară cu orașele din Europa de Vest, aceeași evoluție, care nu este foarte bună pentru mediul urban, pentru viața din oraș. De exemplu, multe supermarketuri și malluri au apărut în zona periferică, și în oraș, în centru, multe magazine au dispărut. Nu vreau să spun neapărat că această dezvoltare e greșită, dar tendința în Germania, de pildă, este ca totul să revină înapoi în oraș; atractivitatea orașului este dependentă de oferta magazinelor, a restaurantelor, nu numai a băncilor.”

„Scopul meu a fost să aduc firme din Germania, care au vrut să facă investiții în România”

Ludger Thol a ajuns în Cluj în 2003, iar în 2007 a înființat Lupp Projekt Transilvania, care a fost inițial o sucursală a unei firme din Germania:

„Scopul meu a fost să aduc firme din Germania, care au vrut să facă investiții în România. Am oferit tot, am căutat teren pentru ei, am întocmit proiectele de execuție și am construit proiecte la cheie pentru aceste firme. Am construit hale de producție în Curtea de Argeș pentru Fuchs Condimente, pentru Miele, în Brașov, pentru Heco Schrauben în Câmpia Turzii și am facilitat dezvoltarea afacerilor pentru mulți producători de piese auto, în multe alte orașe, în toată țara.”

Ca o încununare a eforturilor depuse, Ludger Thol a fost ales în 2010 la conducerea Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germană și președinte al Clubului Oamenilor de Afaceri de Limbă Germană din Transilvania de Nord. Clubul Oamenilor de Afaceri condus de Ludger Thol are în prezent 140 de membri, firme ce au creat în zona Clujului în jur de 14.000 de locuri de muncă. Clubul este cea mai mare asociație de firme străine din această zonă.

Economie, cultură și networking

În perioada 2-4 octombrie, membrii acestui club economic organizează Festivalul de Toamnă al Economiei Germane, eveniment aflat deja la a patra ediție. Ideea acestui festival s-a născut în 2011, la o bere, în acel an clubul însumând 50 de membri:

„Marele succes de la prima ediție ne-a încurajat să continuăm festivalul. Ideea a fost a mea, scopul a fost să îmbunătățim relația dintre firme și publicul din Cluj”, precizează Ludger Thol.

Programul celei de-a patra ediții a acestui eveniment conține 3 teme importante: economie, cultură și networking, după cum ne dezvăluie organizatorul festivalului:

 „Nu este un simplu Oktoberfest, ca în fiecare oraș; nivelul este un pic mai înalt și economia domină acest eveniment. Partea economică va cuprinde conferințe și dezbateri cu tema: «Tineretul reprezintă viitorul», iar 50 de firme își vor prezenta businessul în Piața Unirii și vor oferi posibilități de angajare.

Vrem să facem cunoscută cultura germană tuturor, mai ales tinerilor, prin spectacole de dans bavarez, de teatru, fanfară, muzică germană, operă.

Partea de networking va fi prezentă pe toată durata festivalului, la standurile firmelor, la party, la o bere, având ca scop socializarea, facilitarea unor legături între oameni, cu studenții, cu reprezentanți ai autorităților, ai instituțiilor de învățământ. Va exista și o sesiune de networking internațional cu membrii cluburilor de afaceri din Germania, Austria, Olanda, Franța și Anglia, un eveniment unic, în premieră pentru această zonă.”

„Transilvania e o zonă interesantă, cu un mare potențial pentru investițiile străine.”

Conform omului de afaceri, în ultimele luni a crescut numărul firmelor germane care intenționează să demareze investiții în România, și în special în zona Clujului, datorită avantajelor pe care le prezintă această zonă:

„Există universități foarte bune, cu linie de predare în limba germană, lucru important pentru firmele din Germania. Un punct în plus pentru Cluj este Aeroportul Internațional, cu 5 destinații directe în Germania. Și alegerea unui președinte de etnie germană a înlăturat orice îndoială pentru firmele care erau indecise dacă trebuie să vină în România, sau nu. Acum, decizia lor a fost mai ușoară, asta a dat un semnal de siguranță pentru aceste firme. Transilvania e o zonă interesantă, cu un mare potențial pentru investițiile străine.”

În firma sa, Lupp Projekt Transilvania, Ludger Thol are în prezent 17 angajați. A încercat să introducă un sistem german de management, care a asigurat stabilitatea afacerii și a membrilor echipei:

„Pentru mine a fost important ca angajații să lucreze independent și în același timp ca o echipă. Nu mă comport ca un șef care le spune exact ce să facă, fiecare trebuie să fie responsabil pentru munca lui, în timp ce lucrează împreună ca o echipă; iar eu mă îngrijesc de contracte. Acest sistem dă rezultate, angajații mei sunt mulțumiți, nu am fluctuații în firmă, ei acceptă să își asume responsabilitatea pentru lucrul lor și avem o stabilitate și a membrilor echipei, am în prezent mulți angajați ce îmi sunt alături încă de la început.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *