Din oras

Lucrări de calitate proastă la modernizarea străzilor din Cluj-Napoca? Anul trecut, peste 100 de străzi reparate deja au avut nevoie de plombarea gropilor

Modul în care se realizează modernizarea străzilor din Cluj-Napoca ridică niște semne de întrebare dacă ținem cont de faptul că doar în iarna anului 2019 au fost necesare lucrări de plombare a gropilor pe 105 străzi. Mare parte din lucrările de modernizare sunt făcute de firma Diferit SRL Cluj-Napoca și subcontractorii săi.

Aproape în fiecare zi, aplicația destinată sesizărilor către Primărie este plină cu reclamații referitoare la problemele din oraș. Multe din problemele pe care le prezintă cetățenii fac referire la gropile apărute în asfalt, indiferent că este vorba despre străzi modernizate recent sau în urmă cu mai mulți ani.

Redăm mai jos doar câteva din plângerile trimise de clujeni în ultimele zile:

Exact după trecerea de pietoni s-a format o groapă de dimensiuni mici, însă foarte adâncă care poate provoca daune foarte mari. Va rog reparați această groapă, mulțumesc! – stradă Donath, 20 mai 2020

Pe stradă JJ Rousseau în fața blocului de la numărul 7 există o groapă mare în asfalt lângă o gură de canal. Va rog să reparați, mașinile care intră în ea pot suferi pagube serioase. – 20 mai 2020

Bordură distruta la intrarea în Cimitirul Central.

Va rog frumos să remediați problema drumului Sopor. Circulăm zilnic pe aceste drumuri, iar după ploile din zilele anterioare s-au format tot mai multe gropi.

S-a format o groapă periculoasă pe stradă Romul Ladea, între Erich Bergel și podul peste pârâul Becaș. Va rog să interveniți de urgență pentru reparații.

Este o groapă imensă de 2 luni nu se atinge nimeni de ea– strada Jiului

În astfel de situații, Primăria intervine cu lucrări de plombare a gropilor, realizate de Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP). Anul trecut, regia a încheiat 29 de contracte, din care 21 pentru lucrări de întreținere periodică, 1 pentru lucrări de întreținere curentă, 2 pentru lucrări de modernizare și 5 pentru servicii măsurători topografice și proiectare.

„În perioada de iarnă s-au executat următoarele tipuri de lucrări de întreținere: plombare gropi cu decaparea îmbrăcăminții asfaltice, plombare gropi cu asfalt turnat, plombări cu mixtură stocabilă, în sezonul rece, reprofilarea părții carosabile cu autogrederul și compactarea platformei, scarificarea și reprofilarea cu adaos de material pietros, refacere pavaj. Totodată în perioada de iarnă, RADP Cluj-Napoca a intervenit pe străzile modernizate și nemodernizate din municipiul Cluj-Napoca, obiective stabilite prin: programul de lucru stabilit de Primărie, sesizări primite de la cetățeni, autosesizare – RADP dispune de personal calificat de intervenție, intervenții în urma avariilor apărute la rețelele edilitare: apă, canalizare și termoficare”, au precizat reprezentanții RADP în raportul de activitate pe anul 2019.

În perioada de iarnă a anului 2019, RADP a intervenit pe 105 străzi din oraș cu lucrări de plombare a gropilor. Printre cele mai importante sunt Fabricii de Zahăr, Tăietura Turcului, Al. Vaida Voevod, Victor Babeș, Piața Ștefan cel Mare, Nicolae Titulescu, Calea Turzii, Borhanci, 1 Decembrie 1918, Câmpului etc.

Lista completă a celor 105 străzi este în imaginile de mai jos:

Pentru aceste lucrări s-au turnat peste 1.100 de tone de asfalt.

Mare parte din lucrările de modernizare a străzilor din Cluj-Napoca sunt realizate de firma Diferit SRL, firma soților Nicolae și Daniela Petri, iar administrator este Grigore Vădean. În 2018, Diferit a raportat o cifră de afaceri de 119 milioane lei, un profit net de aproape 3,7 milioane lei și un număr de 98 de angajați. Înainte să intre în afaceri, Nicolae Petri a fost inginer în cadrul Regiei Județene de Drumuri din cadrul Consiliului Județean Cluj.

Diferit SRL Cluj-Napoca a obținut, în timpul mandatelor lui Emil Boc, contracte în valoare totală de peste 200 milioane euro. Este interesant însă faptul că majoritatea contractelor obținute de Diferit au fost subcontractate.

Pe lista clienţilor se mai află primăriile din Alba Iulia, Satu Mare şi Turda, consiliile judeţene din Cluj, Bistriţa Năsăud şi Satu Mare, Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR) etc. În total, 131 de contracte a primit Diferit SRL de la aceste structuri, cu o valoare totală impresionantă.

Diferit SRL s-a ocupat și de amenajarea aleilor din Parcul Iuliu Prodan. Citiți în materialul de mai jos cum arată acum, la opt ani de la inaugurare:

La opt ani de la inaugurare, aleile din Parcul Iuliu Prodan arată ca după război. Lucrările au fost realizate de Diferit, firmă de casă a Primăriei – FOTO

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *