Lovitură de teatru: Tăriceanu vrea alegerea primarilor în două tururi de scrutin

Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, este nemulțumit de modalitatea de alegere a primarilor adoptată de guvernul Boc în anul 2011. Aceasta se face într-un singur tur de scrutin, iar politicianul vrea ca alegerea edililor să fie făcută în 2 tururi de scrutin.

 

Tăriceanu consideră că situația actuală este un mare minus pentru candidații ALDE, o formațiune mică, dar un beneficiu imens pentru partidele mai mari. Culmea, însă, este că politicianul nu a fost deranjat de acest aspect când făcea parte din PNL, un partid cu nume sonor, considerând atunci că este în regulă ca partidele mici să fie nedreptățite. Mai mult, în 2007, chiar guvernul în fruntea căruia se afla a decis ca președinții de consilii județene să fie aleși într-un singur tur. Acum, însă, când formațiunea politică pe care o conduce nu este la fel de cunoscută, Tăriceanu se arată deranjat și afectat de această modalitate de alegere a primarilor.

 

„Noi susţinem că alegerea trebuie să se facă în două tururi. Când o să discutăm dacă o să intre în discuţie legea de organizare a alegerilor locale, mai avem timp. Chestiunea asta pentru noi e un handicap, în timp ce pentru partidele mari este un avantaj nemeritat”, a spus Tăriceanu în cadrul unei conferințe la care a participat în Constanța.

 

Călin Popescu Tăriceanu a fost susținut de către Ion Popa, liderul organizației ALDE din Constanța, care a adăugat că Dacian Cioloș ar fi putut să schimbe acest lucru în momentul în care a fost premier, însă nu a vrut să o facă.

 

„Chestiunea aceasta putea să o rezolve cel care se bate cel mai tare cu pumnul în piept acum de alegerea primarilor în două tururi, şi anume domnul Cioloş. Când era prim-ministru, putea să dea ordonanţă de urgenţă pentru a modifica legea alegerilor locale şi primarii puteau fi aleşi în două tururi, dar nu a vrut. Şi vă spun în cunoştinţă de cauză, nu a vrut să facă lucrul ăsta”, a declarat Ioan Popa.

 

În ciuda fățărniciei lui Călin Popescu Tăriceanu, inițiativa este lăudabilă, întrucât modalitatea actuală de alegere a primarului a fost dur criticată și de către cetățeni, dar și de către președintele Klaus Iohannis, care a susținut, în 2016, ca alegerea primarilor și președinților de consilii județene să se facă în două tururi de scrutin.

Adauga comentariu