Lotul de autostradă Câmpia Turzii – Chețani, la stadiul 23% din lucrări. Șanse minime ca șantierul să fie gata anul acesta – VIDEO

Lucrările la lotul de autostradă Câmpia Turzii – Chețani avansează într-un ritm foarte lent din cauza problemelor financiare ale constructorului. Ultimele imagini filmate de Asociația Pro Infrastructura arată că șantierul este abia la stadiul de 23%. Lipsa banilor este rețeta perfectă pentru amânarea la infinit a termenului de finalizare a lucrărilor. Conducerea Ministerului Transporturilor declara în urmă cu o lună că este posibil să schimbe constructorul.

Imaginile filmate în 8 mai de Asociația Pro Infrastructura arată ritmul de melc în care se lucrează la Autostrada A3, construită de Straco pe lotul Câmpia Turzii – Chețani.

“Într-adevăr, vremea nu a fost prielnică în ultimele săptămâni, dar chiar și așa mobilizarea antreprenorului este în continuare deficitară. Lucrările avansează într-un ritm foarte lent, existând tot mai multe șanse ca inaugurarea segmentului de 15,7 km să fie împinsă în 2021. Stadiul fizic a ajuns la aproximativ 23%. Problemele financiare ale constructorului adăugate la incapacitatea CNAIR de a-și asuma costurile suplimentare generate de studiul de fezabilitate precar reprezintă "rețeta perfectă" pentru un nou șantier interminabil, derulat cu frâna de mână trasă”, au afirmat reprezentanții Asociației Pro Infrastructura.

În urmă cu o lună, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc declara că ia în calcul schimbarea constructorului din cauza problemelor financiare cu care se confruntă Straco. Chiar și așa, șansele ca lotul să fie gata anul acesta sunt minime.

„Sunt profund nemulţumit de modul în care s-a mobilizat constructorul, mâine (17 aprilie – n.red.) va veni la domnul Neaga (n.red. șeful CNAIR) antreprenorul de pe Cheţani-Câmpia Turzii pentru a avea o discuţie foarte aplicată. A avansat faţă de prima vizită (n.red. din martie), dar mobilizarea pe care o văd în şantier este nesatisfăcătoare şi nu o să tolerez un astfel de comportament în condiţiile în care ministerul, statul român, este partener onest în relaţia pe care o avem cu constructorii. Mâine (17 aprilie – n.red.), domnul Neaga a convocat antreprenorul şi, dacă nu se mobilizează, cu siguranţă vom trece la etapa următoare, probabil reziliem contractul”, spunea ministrul Răzvan Cuc, în 16 aprilie, după ce a verificat stadiul lucrărilor de pe loturile 3 şi 4, între Iernut şi Cheţani şi Câmpia Turzii – Cheţani, cu o lungime totală de 33,5 kilometri.

Autostrada Câmpia Turzii – Târgu Mureş este împărţită în patru loturi: Lotul 1, între Ungheni şi Ogra, având o lungime de 10,1 kilometri, Lotul 2, pe porţiunea cuprinsă între Ogra şi Iernut, având o lungime de 3,6 kilometri, Lotul 3, între Iernut şi Cheţani, cu o lungime de 17,9 kilometri, iar Lotul 4 Câmpia Turzii - Cheţani are o lungime de 15,6 kilometri.

sursa foto: facebook.com/proinfrastructura

Adauga comentariu