Locuitorii din Apahida vor plăti mai mult pentru bilete și abonamente. Primăria nu a vrut să plătească o compensație către CTP

Primarul comunei Apahida, Grigore Fati, a anunțat că nu Primăria nu va plăti suma de bani solicitată de Compania de Transport Public Cluj-Napoca pentru acoperirea pierderilor din pandemie. În aceste condiții, CTP va majora prețul biletelor și al abonamentelor. 

La sfârșitul lunii aprilie, Primăria Apahida a primit de la Compania de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca o solicitare de modificare a contractului de delegare a serviciilor de transport public, modificare care cerea punerea în practică a unui mecanism de plăți compensatorii pentru a acoperi pierderile suferite de compania de transport în pandemie, ca urmare a scăderii numărului de călători din ultimul an.

Suma cerută de CTP Cluj-Napoca era de 132.463 de lei pentru perioada ianuarie – martie 2021, urmând ca în fiecare trimestru să ni se solicite alte plăți, în funcție de situațiile financiare prezentate de compania de transport. Estimarea totală pentru anul 2021 a fost de 834.844 lei.

Având în vedere că se cerea instituirea sistemului de compensații până în 2028 și faptul că ni se cerea o plată retroactivă, primarul Fati a convocat o parte dintre consilierii locali la o discuție cu conducerea CTP Cluj-Napoca pentru a se informa mai bine cu referire la acest subiect. În urma întâlnirii s-au conturat două scenarii de lucru:

1. Plata compensației cerute de CTP Cluj-Napoca, în condițiile în care aceasta ar fi variabilă și ar da naștere unui instrument care poate fi folosit discreționar;

2. Majorarea tarifelor de transport pentru cursele din Comuna Apahida.

„Ambele variante implică costuri ce vor fi plătite direct sau indirect de cetățenii Comunei Apahida. Cu excepția Municipiului Cluj-Napoca și a Comunei Florești, toate celelalte UAT-uri membre ale Asociației Metropolitane de Transport Public Cluj au optat pentru majorarea biletelor/abonamentelor și/sau reducerea numărului de mijloace de transport. În urma discuției de care am amintit mai sus, consilierii locali prezenți au ajuns la concluzia că plata compensației cerute nu este un instrument suficient justificat, transparent sau chiar necesar.În acest context, Compania de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca a propus majorarea tichetelor de transport din Comuna Apahida cu o medie de 17,58%, propunere de majorare care va intra mâine într-o ședință extraordinară a Consiliului Local al Comunei Apahida. Vom încerca să identificăm cea mai bună soluție pentru comunitatea noastră, soluție care să țină costurile cât se poate de jos și care să ne permită accesul la servicii de transport de calitate”, a transmis Primarul Comunei Apahida, Grigore Fati.

Astfel pentru Apahida prețul unui bilet se va majora de la 4 lei la 4,7 lei. Pentru Dezmir prețul biletului va crește de la 5 lei la 5.87 lei, pentru Câmpenești de la 6 lei la 7 lei, pentru Pata de la 7 lei la 8,2 lei, iar pentru Corpadea de la 9 lei la 10,58 lei. 

 

Adauga comentariu