Locuitorii de pe Fagului riscă să rămână fără case. Primăria vrea să le exproprieze ca să poată lărgi strada

Viceprimarul Dan Tarcea a anunțat că proiectul de lărgire a străzii Bună Ziua va continua și cu lărgirea străzii Fagului. Singura problemă este că acolo strada nu permite lărgirea decât, așa cum se exprimă Tarcea ”dacă trecem peste case”.

”Un alt proiect pentru viitor este lărgirea străzii Fagului. Acolo lucrurile sunt puțin mai complicate deoarece casele sunt mai la stradă, nu avem ampriza aceea de 16 metri, este posibil să trecem peste case. Am făcut măsurători cu drona în zona străzii Fagului pentru a vede câte case sunt afectate, în ce măsură le afectăm. Suntem la faza de studiu. Ca să ajungem la un profil de 16 metri, să putem păstra acest profil de 16 metri de la Borhanci până la Bună Ziua va trebui să expropriem și astfel sunt afectate câteva case. Vom expropia toată casa, nu poți să îi tai omului bucătăria în două. Pe Bună Ziua am avut un avantaj pentru că nu a fost afectată nicio casă. Au fost proprietari afectați cu terenuri dar nu case”; potrivit unei declarații a lui Tarcea la un post de radio local.

După ce municipalitatea a aprobat proiecte imobiliare pe bandă rulantă pentru zona Bună Ziua și Borhanci astfel încât s-a ajuns la un blocaj, acum se caută soluții. Locuitorii de pe Fagului vor fi ”sacrificați” pentru ca miile de mașini ale cetățenilor mutați în blocurile de pe Bună Ziua și Borhanci să nu rămână blocați în trafic. Primăria nu s-a gândit, sau nu a vrut să se gândească dacă infrastructura poate să suporte sutele de apartamente care s-au construit în aceste zone. Când s-a luat decizia de a bloca proiectele imobiliare, situația era deja critică. Acum se caută soluții și pentru cei care s-au mutat deja aici, dar și pentru ca toți dezvoltatorii imobiliari care așteaptă cu nerăbdare să își poată începe proiectele.

Iar după declarațiile făcute de Tarcea, acei oameni nu au altă alternativă decât să accepte să se mute deoarece ”interesul public primează interesului privat”.

”Procedura este una normală, este procedura legală de expropiere. Legea ne spune foarte clar cum se face această expropriere. Când discutăm despre utilitate publică, nu mai discutăm dacă vrea să vândă sau nu vrea să vândă. Discutăm despre utilitate publică și chiar spune legislația în vigaore că primează interesul public interesului privat. Există o grilă a notarilor în ceea ce privește prețurile, iar în momentul în care este cineva căruia nu îi convine componenta de preț poate să meragă în instanță pentru a stabili această componentă de preț. Altfel nu s-ar mai face niciun drum, nicio autostradă, niciun spital”, potrivit lui Tarcea.

Primăria este conștientă de faptul că doar lărgirea străzii Bună Ziua nu este suficient pentru a rezolva problemele de trafic, fiind nevoie și de o lărgire a străzii Fagului. Dacă se va ajunge la expropierea unor case, acei clujeni trebuie să înțeleagă că s-a ajuns în această situație deoarece au fost aprobate mai multe construcții de blocuri decât putea să suporte zona.

 

Adauga comentariu