Lobby pentru UNTOLD. Emil Boc: „Clujul este direct legat de brandul acestor festivaluri… Trebuie să aibă loc, viața trebuie să meargă mai departe”

Emil Boc și-a exprimat încrederea că autoritățile statului vor găsi o soluție pentru desfășurarea marilor festivaluri, periclitată din cauza pandemiei. „Sunt un susținător fără echivoc ca acestea să aibă loc”, a declarat edilul Clujului. În schimb, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a exprimat o poziție contrară: „Nimeni nu poate să garanteze că astfel de festival poate să aibă loc...”, susținea Arafat în februarie 2021. 

Emil Boc, un susținător al festivalurilor

„Eu sunt convins că și pentru partea de festivaluri se va găsi o soluție până la urmă.

Pentru că sunt un susținător fără echivoc ca acestea să aibă loc. Nu știu în ce format încă și cu ce număr și cu ce condiții exacte, dar trebuie să aibă loc, viața trebuie să meargă mai departe. 

Și atunci trebuie să existe condiții pe care autoritățile statului să le stabilească, știu eu, vaccin, testare rapidă, testare PCR pentru a putea să participi, dar viața, repet, la un an de zile nu mai poate rămâne încremenită, așa cum nu a rămas încremenită nici acum 100 de ani când a fost gripa spaniolă. 

Și Clujul este direct legat de brandul acestor festivaluri care definesc până la urmă orașul nostru. Suntem de aceeași parte a baricadei, pentru ca autoritățile centrale să emită setul de reglementări pentru a avea o anumită predictibilitate.

Eu înțeleg că nu pot fi emise acum în aprilie pentru că se așteaptă să urmeze vîrful de sarcină al valului trei, dar odată ce trecem spre mai-iunie trebuie ca aceste reguli să fie clare, astfel încât și ei să-și poată pregăti măsurile necesare de desfășurare a unor asemenea evenimente.

Am spus și noi, la Cluj, vom susține tot sectorul cultural, tot sectorul ONG, cel puțin la nivelul anului trecut, măcar la nivelul acela, chiar dacă situația este un pic mai complicată și din perspectiva pandemiei. Dar nu oprim finanțarea acestui sector, nici ONG, nici sportiv.

Doar așteptăm adoptarea bugetului de care sîntem legați pentru a putea da drumul la competiția specifică”, a declarat primarul Emil boc în cadrul unei intervenții. 

Recent, organizatorii Untold, dar și ceilalți reprezentanți ai marilor festivaluri au adresat o scrisoare către președintele Iohannis prin care cereau sprijin și predictibilitate pentru defășurarea edițiilor din acest an al festivalurilor Untold, Jazz in the Park, Neversea etc. 

CITEȘTE ȘI: Organizatorii Jazz in the Park, UNTOLD, Electric Castle și TIFF, cu mâna întinsă la preşedintele Iohannis. Să facă ce? Să "intervină", ca Ceauşescu, unde nu are nici o atribuţie?

Secretarul de stat Raed Arafat, ședul Departamentului pentru Situații de Urgență, exprima recent o poziție opusă: 

„Cine decide îşi asumă acest lucru, nu ai cum să spui noi o facem şi apoi să începem să ne certăm cu o lună înainte că voi de ce nu ne lăsaţi.

Sunt două, trei, patru festivaluri care se fac pe an, care la acest moment încă nu ştim dacă vor putea să se ţină, nu pentru că avem ceva cu festivalurile, dar pentru că este probabil că nu vom putea să permitem un număr mai mare decât 100 de oameni, sau 150, sau 50, să desfăşoare o activitate împreună.

Asta e problema”, declara Arafat.

CITEȘTE ȘI: Raed Arafat avertizează că ediția din acest an a festivalului UNTOLD va rămâne în stand by: „Au început să anunţe de vânzare de bilete, noi nici nu ştim cum o să fie la vară… Cine îi despăgubeşte pe cei care au cumpărat biletele?!”

Ediția de anul trecut a festivalului Untold nu a avut loc din cauza pandemiei de coronavirus,. 

 

Adauga comentariu