In vizor

Liviu Ghib, primarul comunei Băișoara: „Proprietarii caselor de vacanță aruncă gunoaiele la voia întâmplării”

Ziar de Cluj a prezentat, în urmă cu câteva zile, situația tristă din Băișoara, unde vijelia a spulberat gunoaiele în pădure, transformând o zonă montană superbă din județ într-un munte de mizerie. Localnicii ne sesizau că firma de salubritate nu ar mai fi ridicat gunoiul din comună în lunile de pandemie, acesta fiind motivul pentru care zona a devenit o imensă pubelă.

Gunoaiele se ridică, dar se ridică rar

Ciprian Bica, administratorul public al Primăriei Băișora, ne-a transmis însă faptul că firma de salubrizare și-a respectat obligațiile:

„De la data instituirii stării de pandemie și până în prezent, firma de salubrizare SC ECO 5 ARDEAL S.R.L., care activează în baza contractului de prestări servicii cu numărul 445/26.01.2016, și-a respectat obligațiile prevăzute în contractul de servicii,  fără întrerupere, atașând în acest sens și programul de colectare al deșeurilor de pe raza UAT Băișoara, de către operatorul de salubrizare SC ECO 5 ARDEAL S.R.L.”

După cum putem observa din programul de colectare, deșeurile se ridică foarte rar:

Conform graficului primit din partea Primăriei Băișoara, în martie, deșeurile menajere au fost ridicate doar de 2-3 ori pe lună, din fiecare zonă a comunei. Deșeurile selective au fost ridicate o singură dată. În  aprilie, frecvența redusă a ridicării gunoaielor a rămas neschimbată. În mai, în stațiunea Muntele Băișorii, deșeurile menajere au fost ridicate de 5 ori, în satul Băișoara de 2 ori, iar în celelalte sate din comună de 4 ori. Deșeurile selective au fost ridicate tot o singură dată.

În luna iunie, până în prezent, gunoaiele au fost ridicate o singură dată în stațiunea Muntele Băișorii, iar în satele din comună de 2 ori.

„Curățenia” a durat numai o săptămână

„Primăria Băișoara a început ecologizarea zonei începând cu luna mai 2020, lucru de care comunitatea s-a bucurat nu mai mult de o săptămână.

Proprietarii caselor de vacanță din Stațiunea Turistică Muntele Băișorii, precum și cei din satele Moara de Pădure și Frăsinet, sate unde există case de vacanță, aruncă gunoaiele la voia întâmplării, nu în zonele special amenajate pentru colectarea deșeurilor colective și a celor selective, iar în momentul în care animalele ajung în zonele respective, acestea sunt împrăștiate de animale și/sau de vânt”, a precizat, pentru Ziar de Cluj, Liviu Ghib, edilul comunei Băișoara.

Situația este, din păcate, aceeași în toate zonele montane din județ. Turiștii aruncă gunoaie pe unde apucă, fac focuri și împut locuri. Sătenii aruncă, din mers, din căruță, peturi de bere, unde se golesc. Cei care locuiesc pe lângă ape, aruncă totul în apă.

Natura este distrusă sistematic de lipsa de educație a unor animale bipede, dar și de impotența autorităților care ar trebui să îi amendeze mai cu spor pe nesimțiții care chefuiesc clipa, lăsând după ei potopul.

 

Susține Ziar de Cluj!

Timp de aproape 10 ani, ți-am oferit gratis articolele noastre. A venit timpul să devenim parteneri. Ziar de Cluj va implementa în curând abonamentul de 10 lei pe lună pentru toți cititorii. Pentru toți cititorii care ne respectă curajul și experiența.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *