Politica

Lista primarilor traseiști din județul Cluj care ar trebui să își piardă mandatele. De ce prefectul nu aplică legea

13 primari PSD din județul Cluj au fost racolați în ultimele săptămâni de PNL. După ce și-au câștigat mandatele din 2016 pe listele PSD, cu puțin timp înainte de alegerile locale din 27 septembrie 2020, au părăsit barca social-democraților și au urcat în barca lui Emil Boc & Co. La nivel național, prin înțelegeri ascunse și promisiuni, peste 120 de primari PSD au fost atrași de PNL în tabăra lor. Sunt interesante aceste mișcări de trupe în condițiile în care liberalii se declarau împotriva traseismului politic. Trucurile PNL nu sunt însă noi. Aceeași strategie a aplicat-o PSD în 2014.

În județul Cluj, au plecat din PSD la PNL următorii primari:

Costan Morar – Dej;

Cristian Matei – Turda;

Gabriel Costea – Feleacu;

Viorel Ghic – Mărișel;

Nicolae Făgădar – Aiton;

Aurel Giurgiu – Luna;

Călin Fărgaciu – Săndulești;

Mircea Băgărean – Așchileu;

Dumitru Oltean – Mintiu Gherlii;

Tiberiu Zelencz – Mica;

Simion-Casian Rus – Cuzdrioara;

Ioan Moncea – Jichișu de Jos;

Liliana Moldovan – Ceanu Mare.

Conform legii, toți acești primari (cu excepția lui Cristian Matei care a fost exclus din partid) ar trebui să își piardă mandatele. Cel puțin la nivel teoretic. Cel care ar trebui să pună în aplicare legea este prefectul județului, Mircea Abrudean. Dar, poate dispune încetarea mandatelor doar dacă există o sesizare din partea partidului din care au plecat primarii respectivi, adică din partea PSD, ori din partea secretarului primăriei. Însă, se pare că PSD Cluj nu dorește să își pedepsească în niciun fel foștii membri.

„Pentru a putea fi demarată procedura de constatare a încetării mandatului unui ales local, prefectul trebuie sesizat de către partidul pe lista sau din partea căruia a candidat persoana respectivă și a fost aleasă la precedentele alegeri sau de către secretarul general al UAT-ului respectiv. Așa prevede Codul Administrativ. Până în acest moment nu știu să fi fost sesizat în acest sens, din informațiile pe care le am de la colegii mei din Prefectura”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, Mircea Abrudean.

Asistăm în acest caz la o complicitate a tuturor actorilor implicați în realizarea legilor și a actorilor politici. Dacă partidele tolerează traseismul politic, în mod logic, secretarul primăriei nu va dori în niciun caz să sesizeze la Prefectură demiterea primarului pentru că în cazul în care va câștiga un nou mandat, riscă să își piardă postul.

OUG nr. 57/2019 prevede următoarele în cazul aleșilor locali traseiști:

art. 204 alin. (2) lit. j):

„1. Calitatea de consilier local încetează de drept înainte de expirarea duratei normale a mandatului, în cazul pierderii calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţilor naţionale pe a cărei listă a fost ales.

2. constatarea încetării de drept, înainte de termen, a mandatelor de primar, în situația în care aceștia candidează la alegerile din 27.09.2020 din partea altor altor partide politice decât cele pe listele cărora au fost aleși (inclusiv în ipoteza în care aceștia candidează ca independenți)”.

Citește și:

În atenţia prefectului Clujului: Robert Negoiţă şi-a pierdut mandatul de primar. Pentru că e pe lista altui partid decât cel pe listele căruia a candidat și a fost ales primar la alegerile locale din 2016!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *