Lipsa de compasiune din partea angajatilor Primariei fata de un barbat cu probleme de vedere

Ieri, alaturi de sotul ei, o clujeanca s-a prezentat la Primaria Cluj-Napoca, intrucat sotului sau ii expirase buletinul. In timp ce era ocupata cu completatul unor cereri in acest sens, femeia a fost distrasa de o discutie care avea loc in apropierea sa. Un domn cu probleme de vedere a rugat-o pe doamna de la ghiseul de eliberari acte sa il ajute sa-si completeze o cerere, moment in care angajata Primariei i-a raspuns expeditiv ca nu intra in atributiile ei, sa se descurce el cum poate. Revoltata, clujeanca care venise impreuna cu sotul ei a incercat sa filmeze scena, dar a fost oprita de ceilalti angajati. 

O clujeanca, care doreste sa ramana sub anonimat, relateaza episodul stanjenitor la care a fost martora ieri, in incinta Primariei Cluj-Napoca. Aceasta se arata revoltata fata de atitudinea celor angajati aici, niste persoane complet nemiloase fata de un biet om cu probleme de vedere. Un barbat de peste 50 de ani avea nevoie de ajutor pentru a-si completa cererea de reinoire a buletinului, insa acesta a fost refuzat sistematic.

"Sotului meu i-a expirat buletinul. Avand in vedere ca locuinta este pe numele meu, trebuia sa fiu si eu prezenta, asa este legea. In timp ce completam cererile respective, o gramada de cereri pe care trebuie sa le completam, am auzit galagie in spate. Era un domn mai in varsta, nu era foarte in varsta, dar avea peste 50 de ani. Se vedea foarte bine ca avea un defect de vedere, motiv pentru care s-a dus la doamna de la eliberari acte si a rugat-o sa-i completeze cererea. Doamna i-a spus ca ea e pusa acolo sa elibereze acte, nu sa completeze cereri. La un moment dat, l-a intrebat: "da', pana acum cum ti-ai schimbat buletinul?", la care domnul zice: "pai, veneam aici si era o doamna care mi-o completa", la care raspunsul femeii a fost "du-te si caut-o pe doamna aia sa ti-o completeze si acum". Apoi, s-a dus la baiatul de la xerox, toata stima si respectul, pentru ca stiu ca baiatul acela are o problema, are un handicap. Baiatul, vazand atitudinea doamnei, normal ca a avut si el aceeasi atitudine. I-a zis ca nu i-o completeaza si cand a fost intrebat de ce nu vrea sa faca acest lucru i-a raspuns: "pentru ca nu vreau". Bineinteles, eu am vrut sa filmez, dar, intre timp a aparut sefa de la evidenta populatiei si mi-a facut semn ca nu am voie sa folosesc in Primarie telefonul, sa filmez sau sa inregistrez", explica femeia. 

In cele din urma barbatul, cu ochii deja in lacrimi, a primit ajutor de la clujeanca, M.O., cea care asistase la tot episodul.

"Eu i-am completat cererea pentru ca mi-a fost mila. Efectiv, ii tremura mana, saracul, si era cu ochii in lacrimi. Putea sa fie tatal meu sau chiar tatal lor, asta m-a deranjat foarte tare", povesteste aceasta.

Mai mult chiar M.O, la randul ei, a fost implicata intr-un proces cu Primaria, timp de un an si trei luni, astfel incat, stie pe pielea ei ce inseamna sa te lupti cu morile de vant, sa incerci sa obtii un sprijin din partea unei institutii care nu-ti ofera prea mult sprijin. Ceea ce a patit femeia e diferit fata de intamplarea de ieri. Copilul ei, in varsta de un an si 10 luni, nu a primit alocatie timp de un an pentru ca certificatul de nastere al acestuia a fost emis cu date gresite.

"Sotul meu a pierdut paternitatea un an si o luna, iar copilul meu, care acum are un an si 10 luni, n-a primit alocatie timp de un an pentru ca mi-au gresit certificatul de nastere si a trebuit sa deschid doua procese la tribunal, care au durat un an si o luna. Copilul meu a implinit un an in 25 mai si sotul meu a ramas in paternitate, incepand cu data de 6 iunie, dupa un an. De asta m-am suparat si am zis ca nu se mai poate asa", spune ea cu nemultumire.

De asemenea, femeia explica faptul ca are multi apropiati care au avut, la fel, diverse probleme sau impedimente venite din partea Primariei. La un moment dat, chiar se gandea sa dea Primaria in judecata, pentru ca avea suficiente dovezi in acest sens, insa s-a gandit ca ei sunt prea mici pentru o institutie atat de mare si nu ar avea sanse.

"Sunt foarte multe, foarte multe persoane, cunosc si altii care au avut probleme foarte mari si culmea e ca se repeta. Aeleasi persoane nu se schimba, sunt tot acolo, n-are rost sa va spun ca eu am ajuns, la un moment dat, avand in vedere ca sotul meu n-a putut sa-si ia paternitatea si ca am fost prin proces si ne-au costat foarte multi bani. Eu am dovezi, pentru ca am vrut sa dau Primaria in judecata, am avut momente de m-am debransat de cei de la E.on pentru ca nu mi-am permis sa platesc. Si am vrut sa deschid un proces, dar am renuntat, pentru ca suntem prea mici noi pentru o institutie asa de mare. In momentul acesta, dupa cinci sau sase luni, chiar imi pare rau ca nu am deschis procesul, pentru ca vad ca tot asa e, vad ca nu se schimba nimic, nimic. Daca nu se schimba ei, de atatia ani, te duci, si, acolo, dupa ghiseu sunt tot aceleasi fete, tot la fel de nesimtite. Eu mi-am pierdut orice speranta", incheie clujeanca.

Adauga comentariu