Liceenii, dusi "cu arcanul" la manifestari

Inspectoratul Scolar Judetean Cluj inca nu a renuntat la limbajul de lemn si la obiceiurile comuniste. Toate unitatile de invatamant preuniversitar au primit "invitatia" de a participa la un eveniment educativ, de altfel de interes pentru tineri, pe filiera scurta: adresa catre directori.

"...va adresam respectuos rugamintea de a onora aceasta invitatie prin participarea cu grupuri de elevi insotiti la manifestarile acestui eveniment...", incurajeaza ISJ participarea la manifestarile organizate cu ocazia Zilei Internationale Impotriva Consumului si a Traficului Ilicit de Droguri.

Aflati la o varsta dificila, tinerii trebuie informati si ajutati sa faca fata tentatiilor de a consuma droguri, de orice fel, dar si de a intelege ce inseamna consumul de alcool sau tutun. De aceea, ar fi mai interesanta promovarea evenimentelor prin canale mai apropiate lor, nu prin comunicate si informari seci, care le sunt transmise prin diriginti sau profesori - si transforma astfel o initiativa laudabila si un eveniment frumos in obligatie "de scoala".

politia de frontiera

Dincolo de felul in care au ajuns elevii in Piata Avram Iancu, locul de desfasurare al evenimentului, acestia au fost rapid cuceriti de Skinny si Ugly, ciobanestii de la Politia de Frontiera, care depisteaza droguri si a caror demonstratie reusita a deschis manifestarea.

Si celebrul kit al criminalistilor a atras privirile curiosilor, prezentarea transformandu-se intr-o lectie ad-hoc de chimie si fizica, mult mai interesanta decat ceea ce invata liceenii la scoala, zi de zi.

trusa climinalisti

Instructorii de la scoala de pilotaja lui Dany Ungur le-au aratat tinerilor efectele alcoolului, in timpul unor exercitii efectuate cu echipament special, care simuleaza starea de ebrietate avansata.

Desi au confirmat prezenta 10 licee, cu cate 3 clase, la ora anuntata a inceperii evenimentului erau putin peste 100 de elevi.

"Oricum aveam practica, nu am pierdut nimic", ne spune o adolescenta, in timp ce butoneaza telefonul. Dintr-un alt grup, un elev de clasa a noua, dar de la alt liceu completeaza:"Mediile-s incheiate, nici absente nu se mai pun. Am venit sa vedem cateii."

Profesorii insotitori s-au declarat incantati de iesire si au precizat ca elevii nu lipsesc de la ore, ca majoritatea claselor aveau ore de dirigentie sau practica.

Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog si-a propus ca, incepand cu noul an scolar sa mearga mai aproape de elevi si sa incerce sa faca mai informale si mai atractive activitatile, astfel incat informatiile sa ajunga mai usor la tineri. Subcomisarul Sebastian Marcu, coordonatorul evenimentului, a tinut sa precizeze ca educarea antidrog trebuie sa se faca pe toate cele 3 planuri, atat in cadrul familiei si al scolii, dar si in cadrul comunitatii.

Adauga comentariu