In vizor

Levigatul curge cât timp proiectul CJ pentru Stația de Osmoză poate fi consultat doar teoretic. “Observații“ cu privire la “planul“ lui Tișe

Proiectul privind solicitarea acordului de mediu pentru stația de epurare de la Pata Rât, anunțat cu chiu cu vai în data de 1 Martie 2018 spre consultare publică, de fapt, nu prea poate fi consultat. “Cum să-și dea cu părerea în acest caz un cetățean de rând?“ – cam acesta a fost răspunsul pe care l-am primit astăzi din partea Direcției de Dezvoltare și Investiții, din cadrul CJ Cluj. Când deasupra acestui dezastru ecologic de la Pata Rât trudesc atâția experți și specialiști, îngropați în teancuri de documente și acte de semnat, iar LEVIGATUL continuă să curgă? 

Bucuroși de “reușita“ lui Alin Păunel Tișe de a fi lansat, în sfârșit, proiectul “Lucrări în regim de urgență la depozitul neconform de deșeuri Pata Rât – Stație de Osmoză Inversă“, am mers la Consiliul Județean de dimineață pentru a consulta, conform legii, documentația depusă de CJ Cluj pentru autorizarea de mediu a stației de osmoză de la Pata Rât. La solicitarea noastră în acest sens (după ce în prealabil ni s-a cerut să ne prezentăm: “Nume, Prenume“, într-un cuvânt – Presa), am primit un răspuns neașteptat: este nevoie de o solicitare scrisă, deoarece nu poate veni un oarecare și să aibă pretenția de a consulta ceva. Cam asta ni s-a dat de înțeles. Iar analiza cererii poate dura, nu primești pe moment aprobare. ( Fiindcă veni vorba, domnul care ne-a onorat cu aceste prețioase informații tocmai se pregătea să fumeze o țigară, pe care o avea între degete, iar noi probabil, l-am deranjat).

Carevasăzică, “informațiile privind proiectul propus pot fi consultate“, dar nu oricând și de către cetățenii simpli. Probabil doar de către aceeași experți. Iar faptul că “observațiile/contestațiile publicului se primesc zilnic“, pare a fi o informație falsă. Ce contestații poți face, din moment ce nu ai consultat nimic? Cu toate acestea, “Anunțul“ privind consultarea publică figurează pe adresa online a Consiliului Județean. Măcar în spațiul virtual să avem impresia că suntem liberi să facem ce vrem. Să creadă proștii că pot veni oricând să-și dea cu părerea. LEVIGATUL e tot acolo și curge fără oprire. Și Muntele de Gunoi e pe loc, deși a cam început să o ia la vale… 

Acesta pare a fi “planul“ privitor la “lucrările în regim de urgență“ ale Consiliului Județean. 

Dar le putem veni noi în ajutor celor de la CJ și să le oferim câteva informații de care se pare că au nevoie sau cel puțin e bine să și le reamintească. Prin amabilitatea lui István Szakáts, care a făcut o sesizare cu privire la scurgerea de levigat către Garda Națională de Mediu și ne-a împărtășit din informațiile obținute, le aducem la cunoștință reprezentanților CJ Cluj, antrenați în acest “proiect“, următoarele:

“Consiliul Județean Cluj este titularul Acordului de Mediu nr. 18NV6/12.08.2010 pentru Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor“, prin calitatea sa de Administrator al Muntelui de Gunoi de la Pata Rât, în baza HCL 18/29.08.2013. Fiind responsabil de fapt pentru lipsa măsurilor în privința închiderii rampei de deșeuri. De asemenea, responsabilă de drept, în calitate de Proprietar al suprafeței de teren poluate de la Pata Rât, este Primăria municipiului Cluj-Napoca (în baza aceleiași Hotărâri amintite mai sus).

În aceeași ordine de idei, Consiliul Județean se face vinovat de faptul că “procentul lucrărilor de închidere executate până în prezent este de cca 23%“. Acum lucrările sunt sistate. Scurgerile de levigat din corpul depozitului neconform Pata Rât s-au amplificat. În continuare clujenii așteaptă să fie pusă în funcțiune stația de epurare prin osmoză inversă. 

“Pentru neconformitățile constatate și nerespectarea măsurilor înscrise în actele de control, GNM CJ CLUJ, a aplicat în ultimele trei luni ale anului 2017, 2 (două) sancțiuni contravenționale în valoare totală de 140.000 de lei și a întocmit o sesizare penală – in rem, pentru infracțiunea prevăzută de Legea Apelor nr 107/1996 privind evacuarea în apele de suprafață (…) de ape uzate care pot dăuna sănătății populației, animalelor și mediului înconjurător“, se arată în răspunsul GNM Cluj cu privire la sesizarea făcută de István Szakáts.

În loc de concluzie: două amenzi e prea puțin pentru neimplicarea și tergiversarea soluționării catastrofei ecologice de la Pata Rât, de care puțini cetățeni sunt conștienți. Și aceste sancțiuni vor fi achitate din banii contribuabililor clujeni. Ce să mai zici? Curată toxicitate, pur genocid!

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *