Leguminoasele si pastaile

Leguminoasele si pastaile, boabele de fasole uscata si alte plante sunt si ele bogate in vitamine si minerale, mai ales in calciu si vitamina B12. Lipsa vitaminei B provoaca anomalii congenitale si un risc crescut al bolilor cardiovasculare si al anumitor tipuri de cancer.

 

Pot fi sanatoase pentru inima, contin multe proteine si putine grasimi. BOABELE USCATE. Convenabile ca pret, aromate, hranitoare, boabele uscate (fasole, linte, naut sau mazare) constituie o hrana de baza la multe popoare.
Ce contin? Toate boabele sunt bogate in fibra, proteine si contin un complex de carbohidrati. Majoritatea abunda in vitamina B2, care poate contribui la prevenirea malformatiilor congenitale cum ar fi “gura de lup”, spina bifilda, dar si a afectiunilor cardiovasculare si chiar a unor forme de cancer. Unele boabe sunt bogate si in calciu. Boabele de mazare si de fasole au un continut bogat de vitamina A.

 

Recomandari. Lintea este o sursa excelenta de proteine. Foloseste boabele la prepararea burgerilor vegetali sau a supelor. Nu vei regreta!

 

Sarace in grasimi si fara pic de colesterol, boabele de naut – alaturi de alte leguminoase si pastai – pot face adevarate miracole pentru sanatatea organismului tau.

 

Boabele de fasole lata sunt bogate in fibra, potasiu si zinc. Daca le cumperi la conserva, ai grija sa nu fie sarate. Conservele de fasole sunt mult mai convenabile decat fasolea inmuiata si fiarta in apa, dar au in general un continut foarte ridicat de sodiu. Pentru a inlatura pana la 40 % din aceasta substanta, varsa boabele inmuiate intr-o strecuratoare si clateste-le din abundenta.

 

Pastaile si boabele verzi. Pastaile de fasole verde contin vitamina C. Sunt delicioase adaugate in salate si consumate crude sau fierte in ciorbe sau mancaruri.

 

Recomandari. Boabele de fasole alba contin fibra, potasiu si fier – foloseste-le la salate si la iahnii. Nu face mofturi la mazarea congelata. Adesea procesata la cateva ore dupa recoltare, isi mai pastreaza inca minunata savoare si consistenta. Preparat traditional din naut, humusul se gateste usor si nu costa scump.

 

Ce este indicat? Fibra. Toate leguminoasele (uscate sau verzi) sunt bogate in ambele tipuri de fibra, atat solubila (care reduce nivelul de colesterol de tip LDL) cat si insolubila care reduce constipatia. Portiile mici. O cana de fasole uscata asigura 16 g de fibra din 20-35 cat este ratia recomandata pe zi. Majoritatea oamenilor consuma mult mai putin de atat. Daca nu esti obisnuit sa mananci atata fasole boabe, incepe cu portii de un sfert sau cu o jumatate de cana.
Ce nu este indicat? Iahnia de fasole. Prajita in ulei si asezonata cu slanina fripta, aceasta are un continut mai ridicat de glucide si grasimi, mult peste celelalte preparate din fasole. Oligozaharidele. Un termen destul de rar pentru o problema larg raspandita, acest complex de zaharuri este indigest si, pe masura ce trece prin sistemul nostrum digestiv, produce gaze (vanturi). Ca sa inlaturi acest inconvenient ususca bine boabele de fasole inainte de a le gati si nu folosi apa in care au fost inmuiate.

 

Fii atent la continutul de zahar indicat pe conservele de fasole. Alege-le pe cele mai putin indulcite.

Adauga comentariu