Diete

Legumele verzi de vara

Curele de legume verzi la domiciliu sunt cure de substante biologice active (acizi organici, substante aromatice etc.) dintre care cele vitale sunt vitaminele si sarurile minerale, oligoelementele, necesare pentru inlaturarea bolilor degenerative, pentru dezintoxicarea treptata printr-o revenire reala la natura si binefacerile sale si, in acelasi timp, pentru mentinerea rezervelor energetice prin reducerea la minimum a deseurilor toxice.

 

Fiind foarte bine asimilate de organismul uman, legumele verzi ajuta la relaxarea tubului digestiv, puternic afectat de digestiile indelungate si nepotrivite si la tonifierea celulelor, insufletite de aporturile regulate de vitamine, saruri minerale, oligoelemente absolute necesare pentru echilibrul lor.

 

Usturoiul apare in perioada iunie-iulie, dar se pastreaza bine tot anul, atarnat intr-un loc uscat. Este cel mai important dintre “condimentele-leacuri”. Esenta lui sulfurata, alcilina sau sulfura de alil, manifesta o actiune antibiotica deloc de neglijat; de asemenea, contine enzime, hormoni sexuali, vitaminele A, B1, B2, PP, C, zinc, mangan, sulf, magneziu, potasiu, calciu, fier si sodiu. Cunoscut in principal datorita proprietatilor lui intestinale si pulmonare, usturoiul este si colagog, hipotensiv, diuretic, stimuleaza circulatia sangvina, este antispasmodic, reechilibrant glandular si afrodiziac.
Nu ezita sa adaugi la legume cativa catei de usturoi. Atentie: stomacurile mai sensibile ar face mai bine sa se abtina de la consumarea lui.

 

Patlagica vanata. Legume foarte veche din India, patlagica vanata este vara buna cu tomata si cartoful. A fost introdusa in Europa incepand cu secolul al XV-lea. Este foarte important sa se consume in stare proaspata in pofida pielitei sale stralucitoare cu o mare concentratie de pigmenti. Pulpa sa contine substante din grupa saponinelor. Desi are o slaba valoare nutritiva, patlagica vanata manifesta interes terapeutic prin actiunea sa antianemica, laxativa, calmanta, diuretica, stimuland deopotriva ficatul si pancreasul. Pentru a pastra in totalitate principiile sale terapeutice, se recomanda consumarea vinetei, de preferinta cruda, data pe razatoare chiar inainte de a fi mancata, sau fiarta repede in aburi, la temperatura scazuta.

 

Morcovul. Considerat una dintre primele legume care apar, prin actiunea sa autoimunizanta si prin virtutile lui nutritive, morcovul se consuma tot anul. Cu toate acestea, cu cat este mai proaspat, cu atat mai bine. Morcovul are proprietati depurative, tonice, remineralizante, diuretice. Este foarte apreciat de intestine pentru actiunea sa regulatoare, laxativa si antidiareica, precum si pentru efectul sau cicatrizant asupra mucoasei irritate. Morcovul fluidizeaza bila si tonifica ficatul. Este antianemic, intervenind astfel in procesul de crestere, dar si in cazul rahitismului si al demineralizarii. Creste nivelul globulelor rosii. Participa la intinerirea tesuturilor si a pielii, grabeste cicatrizarea ranilor si imbunatateste acuitatea vizuala. Prin continutul sau de levuloza si dextroza, este recomandat diabeticilor.

 

Castravetele si castraveciorul sunt alimente cu virtuti racoritoare si diuretice, depurative pentru organism pentru ca dizolva acidul uric. Creste si se recolteaza din luna mai pana in noiembrie. Are efecte terapeutice asupra gutei, colibacilozei, artritei, intoxicatiilor si iritarilor intestinale.

 

Dovlecelul este o leguma de vara racoritoare, dulce la gust sau putin amar. Este recomandat in cazul inflamatiilor cailor urinare, al insuficientei renale, hemoroizilor (pe care ii descongestioneaza), constipatiei si enteritei.

 

Mararul, care acunde in bulbul sau nutrimente cu arome puternice, stimuleaza apetitul prin actiunea sa tonica, fiind util in astenii; prin caracterul sau antiputrid, ajuta in cazurile de fluenta, dureri gastrice si digestie lenesa. Este vermifug si poate fi folosit cu bune rezultate si in cazul menstruatiei insuficiente. Alunga ametelile, varsaturile ”nervoase” si tusea de origine asiatica. Creste din luna mai pana in august. Esenta lui aromatica este anetolul, care parfumeaza in mod placut legumnele mai putin gustoase.

 

Fasolea, pe langa porumb, era un aliment de baza la vechile civilizatii mexicane. Este o leguma nutritiva si tonifianta, fiind foarte potrivita in cazul surmenajului sau al convalescentei, precum si pentru perioada de crestere. Contine o substanta care protejeaza tesutul hepatic si pancreatic si intareste inima. Fasolea verde se recomanda pentru diabetici, in carente, litiaze renale si albinurie.

 

Laptuca este un nutriment foarte indicat pentru cure datorita efectelor sale remineralizante, prin actiunea lui sedativa fiind si un bun echilibrant al sistemului nervos. Trebuie consumata  in stare proaspata, deorece vitamina C se pierde foarte repede.

 

Ceapa este prezenta in toate bucatariile adevarate. Creste din luna mai pana in septembrie, insa o puem gasi tot anul, datorita numeroaselor sale varietati. Un consum mare de ceapa prelungeste viata, deaorece este o leguma ce mentine sanatatea si asigura longevitatea. Deopotriva condiment si medicament, ceapa are virtuti nepretuite, iar proprietatile ei vor fi mai bine puse in valoare daca se consuma cu alte legume.

 

Patrunjelul este mai mult decat o leguma destinata unei garnituri: este revitalizant si imunizant. Are proprietati ce stimuleaza starea generala si nervoasa, este antianemic prin excelenta, antiscorbutic, anticancerigen, stomahic, vasodilatator si regenerator capilar. Patrunjelul stimuleaza fibrele musculare netede ale intestinelor, vezicii, veziculei biliare si uterului; este diuretic si actioneaza ca antiseptic asupra cailor urinare.

 

Ardeiul se gaseste in gradina din august pana in octombrie-noiembrie. Ardeii dulci se folosesc in alimentatia curenta, iar cei iuti se adauga la muraturi. Ardeiul proaspta se recomanda in retentii urinare, boli infectioase, demineralizari, scorbut, hemoroizi. Consumat in stare cruda, ardeiul este putin indigest, insa prin fierbere, in aburi, la temperatura scazuta, pulpa ardeiului devine moale, usurand digestia.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *