Diete

Legumele si sanatatea noastra

Indiferent de sex, varsta, grupa sanguina, ocupatie sau locul unde traim, ar trebui cu totii sa consumam multe legume. In ultimii ani, cercetatorii au studiat diferite alimente, cu precadere legumele, cu scopul de a intelege diferitele consecinte pe care le are consumul acestora asupra sanatatii. Ei au descoperit ca unele substante pe care acestea le contin pot afecta chiar baza sanatatii noastre, deoarece joaca un rol important in functionarea celulelor.

Cercetarile au scos la iveala faptul ca, pe langa substantele nutritive de care corpul are nevoie (proteine, hidrati de carbon, lipide, vitamine, minerale, aminoacizi si acizi grasi esentiali) legumele contin si substante cu efecte pozitive asupra sanatatii, care au capacitatea de a ne proteja de cancer si chiar de a-l combate. Acestea sunt substante fitochimice. Cercetatorii nutritionisti au descoperit cateva sute, dar cu siguranta mai sunt mii care trebuie descoperite. Institutiile oficiale, cum ar fi National Cancer Institute din Statele Unite, recomanda consumul a 3-5 portii de legume pe zi. In capul listei alimentelor cu rol in prevenirea cancerului se afla broccoli.

Una dintre principalele caracteristici ale legumelor (si ale fructelor) crude sau gatite in anumite conditii este cantitatea importanta de antioxidanti pe care acestea il contin. O teorie importanta afirma ca imbatranirea si boala sunt determinate de procesul de oxidare care are loc in organismul nostru. Oxigenul, materia vitala care da viata celulelor noastre, poate in acelasi timp accelera distrugerea lor. Fenomenul de oxidare din interiorul celulelor noastre poate fi comparat cu rugina care se formeaza pe obiectele feroase cand acestea intra in contact cu aerul. Activitatea oxigenului, daca nu este controlata de antioxidanti, are efect distructiv asupra celulelor corpului nostru si, ca urmare, asupra tesuturilor si organelor. Mai multe studii au aratat ca bolile sunt provocate in special de lipsa de protectie impotriva oxidarii.

Aceste posibile deteriorari pot fi evitate de un organism bine inarmat cu mecanisme de antioxidare si cu substante nutritive antioxidante care se gasesc mai ales in fructe si legume. Beta-carotenul, vitaminele A, C si E si mineralele precum zincul, seleniul, cuprul si magneziul sunt cele mai cunoscute, dar mai sunt multe altele.

Asadar, mancati legume! Ele sunt cea mai buna asigurare de viata pe care v-o puteti oferi. Alegeti-le proaspete, atunci cand e timpul lor in locul unde traiti si evitati sa consumati legume si fructe care vin de departe. Mancati-le proaspat preparate, crude sau gatite, dar evitati sa mancati resturile reincalzite. Pregatiti o cantitate mica, pe care sa o mancati la o masa. Resturile ofera o valoare nutritionala redusa, lipsindu-le ceea ce se regaseste intr-o mancare proaspat gatita – valorile energetice. Locuitorii din Caucaz, cunoscuti pentru procentul ridicat de centenari, acorda o importanta deosebita prospetimii alimentelor pe care le mananca: ei taie legumele, piseaza mirodeniile, toaca ierburile aromatice chiar inainte de a le consuma si arunca… resturile! 

Reteta pentru gurmanzi: Broccoli cu usturoi si ghimbir. Ingrediente: o capatana de broccoli de 450 g; o lingura de ulei de masline; 8 catei de usturoi, taiati in felii subtiri; 4 linguri de apa; 2 bucati de ghimbir de grosimea unei nucsoare, tocata fideluta; sare de mare; facultativ, o lingura de seminte de susan prajite.
Cand este prea fiert, broccoli isi pierde culoarea verde si capata un gust prea intens. Urmatoarea metoda de preparare conserva cele mai multe dintre calitatile sale nutritive:
Taiati capatana de broccoli in buchetele de un cm, pe care le veti taia la dimensiunile unei inghitituri.
Incalziti uleiul intr-o tigaie mare. Adaugati usturoiul, ghimbirul si broccoli. Amestecati ingredientele cateva secunde fara a le lasa sa se coloreze. Adaugati apa si sare. Acoperiti.
Lasati sa fiarba 5-8 minute. Fierberea depinde de grosimea si de prospetimea bucatilor de broccoli. Verificati cu un varf de cutit daca broccoli s-a fiert si, daca mai este nevoie, adaugati apa. Broccoli trebuie sa ramana usor crocant.
Serviti imediat.
Se recomanda tuturor, indiferent de grupa sanguina.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *