Legea antifumat obliga institutiile publice sa amenajeze spatii speciale pentru angajatii fumatori

Potrivit noilor prevederei fumatul nu va mai fi permis in spatiile publice considerate inchise gen baruri, cluburi restaurante, institutii de invatamant precum si institutii publice. Reprezentantii principalelor institutii publice judetene si locale iau in serios legea si au inceput demersurile pentru a gasi solutii astfel incat angajatii cu viciu sa nu fie discriminati. Ziar de Cluj va indica locurile din Primarie, Prefectura sau Consiliul Judetean Cluj unde va fi permis in continuare fumatul.

In prezent 17 dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene interzic fumatul in in spatiile publice inchise si la locul de munca. Proiectul de lege initiat de catre deputatul clujean  Aurelia Cristea va intra in vigoare a 16 martie, iar potrivit acestuia functionarii publici nu vor mai putea sa fumeze in spatiile care erau pana la aceasta ora amenajate ca spatii speciale pentru fumatori. Primaria, Consiliul Judetean Cluj si Prefectura Cluj au demarat in aceste zile evaluari ale posibilelor locatii unde le va fi permis angajatilor viciosi sa fumeze. 

Prefectura Cluj va face o evaluare a angajatilor institutiei pentru a afla cati dintre acestia sunt fumatori urmand ca dupa aceasta evaluare sa amenajeze un loc special in curtea interioara  a cladirii. Problema spatiului destinat fumatorilor din prefectura pare sa fie insa suprafata redusa a curtii interioare lucru care ar putea determina ca zona respectiva sa nu se incadreze in norme.

“Primul pas pe care il vom face in aceste zile este o statistica cu privire la cati dintre angajatii insititutiei prefectului fumeaza. Dupa care, cel mai probabil vom amenaja un loc de fumat in curtea interioara cu conditiile ca aceasta sa se incadreze in prevederile legii si a normelor de aplicare. Este intradevar mic spatiul, dar alta solutie nu avem. Dupa publicarea normelor medodologice de aplicare a legii vom vedea daca solutia amenajarii curtii interioare este una buna”, a afirmat Anamaria Danciu, sefa de cabinet a Prefecturii.

Aceeasi situatie este intalnita si la Primaria Cluj-Napoca. Aici angajatii institutiei vor putea sa se bucure de viciul fumatului doar in curtea dinspre parking sau in curtea interioara, unde in prezent exista amenajari, dar fiind spatiu de trecere exista psibilitatea ca respectiva zona sa nu fie agreata ca destinatie pentru fumatori.    

“Noi avem amenajat un spatiu de fumat in curtea mica a Primariei. Aici, cel mai probabil ca vom amplasa mai multe cosuri de gunoi si extinctoare. Curtea mica a Primariei este o zona de trecere spre cateva dintre birouri, iar acest lucru ar putea sa nu permita incadrarea ei ca spatiu destinat fumatorilor. Dupa ce vor fi publicate normele se va face o evaluare a spatiului respectiv, iar daca va fi considerat ca nu poate fi utilizat de catre fumatori, atunci singura varianta ramane zona din apropierea intrarii in parking”, au declarat reprezentantii biroului mass media din cadrul Primariei.

Spre deosebire de Prefectura si Primarie, angajatii Consiliului Judetean Cluj par sa aiba mai multe variante pentru a fuma.  Acestia au in prezent doua alternative: pe terasa de la etajul trei a cladirii si pe cea de la parter. Cu toate acestea reprezentantii institutiei judetene iau in considerare amenajarea a inca doua spatii destinate fumatorilor, iar pentru acest lucru au si prevazut in buget suma necesara.

“In prezent avem cateva spatii destinate fumatorilor pe cele doua terase ale cladirii. Dupa ce vor fi publicate normele de aplicare vom lua in considerare amenajarea a inca doua zone pentru fumatori. Chiar am discutat in aceasta problema cu arhitectul sef si am identificat inca doua spatii. Pentru amenajarea acestora am prevazut in buget o suma, e drept micuta, insa trebuie sa  oferim si alternative celor care fumeaza, astfel incat sa nu piarda prea mult din timp pentru a se deplasa de la birou in spatiile special amenjate”, a declarat Calin Tuluc, vicepresedintele Consiliului Judetean Cluj. 

Este cunoscut faptul ca in randul cadrelor didactice exista multi care au viciul fumatului. Din acesta perspectiva, desi exista amenajate spatii speciale la nivelul institutiilor de invatamant din judetul Cluj, noua lege ii va obliga pe dascali sa iasa in afara scolilor pentru a putea sa se bucure de o tigara.

"Inca nu au fost publicate normele, deci pana nu se va intampla acest lucru nu putem spune ca vom amenaja la nivelul scolilor locuri speciale pentru fumatori. Asa cum este prevazut in lege, cel mai probabil singura varianta pe care o vom putea adopta este ca profesorii sa iasa in afara unitatilor de invatamant pentru ca nu se va permite ca profesorii sa fumeze in curtile scolilor, printre elevi", a declarat Valentin Cuibus, seful Inspectoratului Scolar Judetean.

 

Adauga comentariu