Lectie de germana in centrul Clujului

Herbstfest, Festivalul de Toamna al Economiei Germane, ajuns la cea de-a treia editie, a continuat si sambata in Piata Unirii. In ideea de a promova cultura si economia germana, clujenii au avut posibilitatea sa descopere bucatele traditionale nemtesti si sa asculte muzica live. Pentru copii, animatorii costumati au fost atractia zilei in Piata Unirii.

Un exemplu bun de cum sa organizezi un festival in centrul orasului a fost oferit de catre comunitatea germana din Transilvania. Inca de la intrarea dinspre strada Eroilor doua fete imbracate in costume bavareze iti ofera pliante de informare cu zabetul pe buze. Tarabele cu bunatati, de la ciocolata de casa la specialitati de carnuri sau articole de vestimentatie, au fost asaltate de  clujeni. Expozitia cu vanzare a fost oferita de catre organizatori vizitatorilor in colaborare cu Asociatia Mesterilor Populari Cluj.

Acestia si-au prezentat oferta de toamna prin numeroasele sortimente de magiun, zacusca, ciocolata, produse de panificatie. Mesterii au facut demonstratii de tesut si de olarit, iar doritorii au putut achizitiona produse de handmade si podoabe de sticla.

In fata scenei un grup de animatori costumati se ocupa de buna dispozitie a celor mici  oferindu-le momente de magie, baloane modelate, origami. Dupa toate acestea piticii au putut sa se odihneasca pe cate un balot de paie, amenajat chiar in mijlocul pietei.

Accentul nu a fost pus, ca la majoritatea evenimentelor desfasurate in Piata Unirii, pe carnati si bere, dar cu toate acestea, in partea vestica a Pietei Unirii in cortul special amenajat, doritorii au putut incerca specificul mancarii si al berii germane.

Concluzia zilei de sambata este ca se poate face si la Cluj-Napoca un eveniment intr-o piata publica, fara sa fie kitsch-os. Pentru toate acestea e nevoie de o mana de nemti, care dupa modelul Oktoberfest, ridica incet-incet un festival care se doreste a fi unul de traditie, pentru comunitatea vorbitoare de limba germana si pentru clujeni, menit sa promoveze cultura germana.

Comentarii

andrei

05.10.2014 15:13

slab evenimentul. nimic special. o șușanea de rahat în centrul Clujului. o mizerie de eveniment.

Adauga comentariu