Lectia de sambata la Casa TIFF: cum sa iti alegi cafeaua

O ceasca de cafea poate avea nuante si o savoare nebanuita urmad cateva reguli. Vizitatorii matinali de la casa TIFF au aflat cateva din acestea stand la o sueta cu bar managerul, in cadrul primei intalniri in care publicul e asteptat sa isi dezvaluie asteptarile fata de produsele de la bar.

Evenimentul din prima zi de primavara a reunit de-a lungul catorva ore diversi participanti. Bar managerul Alexandr Dobra a stat de vorba pe indelete cu fiecare in timp ce prepara cafele cu dichis si spuma in inimioara.

“Prima data a venit un cuplu de motociclisti, super faini. M-a impresionat la ei faptul ca au venit la sigur. Si-au luat cafea fara zahar, apoi au spus ca au venit pentru degustare La sfarsit, au plecat la intalnirea motociclistilor din centru”, a spus acesta.

Alexandru a stat de vorba pe indelete cu fiecare din cafegiii insirati de-a lungul barului, ba chiar si cu cei care au refuzat cafeaua, pe motiv ca au probleme cu asimilarea calciului. Teoria sa este ca reglarea expresorului la o anumiti parametri reduce efectele mai putin placute ale cafelei, asa incat bautura revigoranta ar putea fi savurata si de cei care se tem de acestea.

S-a discutat despre calitatea cafelei care ajunge in Romania, activitatea asa-numitilor “prajitori” de cafea, noile expresoare aparute pe piata si minunatiile pe care le pot face, dar si despre legume si producatorii din Cluj, despre petreceri, Dj si cersetorii din centru.

“Ne-am propus sa avem o discutie libera despre cafea, intr-un mediu mai organizat, insa fara restrictii. In localul din Piata Muzeului, unde am lucrat inainte se faceau seminarii pe tema asta, insa clientii erau timorati de caracterul oficial al evenimentului, nu se simteau incurajati sa participe la discutii”, a explicat bar managerul.

Acesta a facut un adevarat show din prepararea unei cafele lungi cu lapte, “un capuccino in miniatura, dupa cum a explicat, zambind.

Daca pentru organizatori discutiile au scopul de a afla ce isi doresc clientii de la cafeaua barului, pentru consumatori, lectia e alta.

“E important ca fiecare sa stie cum se cere corect o cafea. Daca e la expresor, de exemplu, e bine de stiut ca nu exista alte derivatii. De asemenea, laptele nu se poate spuma de doua ori. Se face o singura data, apoi se altereaza. Daca ajungi sa bei cafea cu lapte alterat, cu siguranta vei avea o zi proasta”, explica Alexandru.

Scolit la Bucuresti, unde a aflat trucuri si date esentiale despre cafea si nu numai de la un barista clasat intre primii 50 ai lumii, bar managerul de la casa TIFf recomanda cu hotarare sa se renunte la zaharul din cafea.

“Ca gust, cafeaua merge spre amar, aromele se dezvolta intr-un mediu complex. Daca pui zahar, totul se simplifica si nu mai simti savoarea cafelei adevarate”, a atras acesta atentia.

Degustarea de astazi a fost prima dintr-o serie pe care localul clujean si-a propus sa le organizeze pentru a testa gusturile consumatorilor. Urmatoarea tema ar putea fi coktailurile.

Adauga comentariu