Lectia de istorie a Clujului. Un profesor de la Baritiu face furori cu orele tinute in strada

Sa cunosti istoria locului in care traiesti nu e ceva ce tine de festivism sau patriotism, ci o conditie ca sa ajungi sa il iubesti. Acesta este crezul lui Vladimir Bogosavlievici, singurul dascal din Cluj care sustine ore de istorie locala la fata locului, pe strazile orasului. Anii de pasiune pentru cele petrecute la Cluj s-au concretizat si in doua volume care cuprind un fel de ghid prietenos si savuros al orasului. Elevii de la Colegiul National "George Baritiu" se inghesuie sa se inscrie in fiecare an la acest curs, desi este optional, asa incat dascalul are bucuria sa fie salutat pe strada de studenti la istorie care i-au urmat pasiunea. 

Astazi, la orele pranzului, peste 30 de elevi ai clasei a XII-a B au avut privilegiul sa petreaca o ora de istorie inedita prin centrul Clujului. Volubil si gata mereu sa dezvaluie detalii nemaiauzite despre cladirile din jur, dascalul a facut un adevarat tur de forta si in trecutul colegiului la care preda. 

"Am facut asta de mai mult timp, cu copii, dar apoi mi-am dat seama ca nici cei mari nu isi cunosc orasul, asa ca am scos si doua carti", a explicat profesorul, din capul locului.

Activitatea sa neobisnuita i-a atras admiratia si din partea colegilor. 

"E pacat sa faci istoria Clujului fara sa ii vezi monumentele", a apreciat si Alina-Monica Baraian, directoarea scolii. 

Dupa cum ar fi de asteptat, din aceste peregrinari, elevilor le plac cel mai mult picanteriile, descrierile inedite, dar si sa afle lucruri noi. 

"Unii se transpun in situatia respectiva, altii fac comparatii cu conditiile de acum, in timp ce altora li se pare greu de crezut ca si in vechime existau oameni foarte destepti", dezvaluie profesorul de istorie.

Pe de alta parte, Vladimir Bogosavlievici a avut ocazia sa constate ca de multe ori cei veniti din afara Clujului sunt mai interesati de istoria orasului decat localnicii. 

Pasiunea pentru istorie l-a prins inca din copilarie, fiind alimentata puteric si de faptul ca parintii sai predau aceasta disciplina. 

"Tatal meu e din Timisoara, mama din Dej, iar eu din Cluj. Glumeam ca doar eu sunt clujean in familie. Bunica mea, care era avocata, voia sa ma indrepte spre Drept. Se dadea din aceeasi materie, dar nu am vrut. La acea vreme riscam sa ajung jurist la vreun CAP. Mai mult ca sigur am mostenit treaba asta. Curiozitatea m-a indreptat si spre istoria Clujului, cladirile vechi imi starneau mereu curiozitati. Treptat, am ajuns sa umblu pe la arhive, sa iau carti. Cand te apuca setea, nu te mai saturi de lucrurile astea. Afli in fiecare zi lucruri noi si asta se intinde pe parcursul unor ani. Asa s-au nascut si cartile mele, dupa documentari de ani de zile", dezvaluie dascalul. 

Elevii il asteptau in curtea scolii, chiar langa un fragment din Zidul Cetatii, granita de vest a orasului vechi, datand din secolul al 15-lea, dupa cum lamureste unul dintre ei, pe care Bogosavlievici si-ar dori o placuta, dar birocratia i se pune mereu in cale.

Insirati unul dupa altul, elevii clasei a XII-a B isi incep calatoria initiatica prin centrul Clujului chiar cu strada pe care se afla scoala lor,pe care se afla, intre altele si cladirea in care a locuit poetul Emil Isac. Cotesc apoi la dreapta si afla ca frumoasele case de aici au fost construite candva de germani. 

"Erau, in general, mestesugari si negustori din secolul 19. Initial, zona asta a fost infiintata in secolul 13, sub principele Ungariei Stefan al 5-lea care, dupa marea invazie a tatarilor colonizeaza aici populatie de origine germana", explica profesorul. 

Le iese in cale Casa Petricevich-Horvath, insasi cladirea in care functioneaza Muzeul National de Istorie a Transilvaniei, care, intre timp, a mai fost si in posesia unui bogatas croat si e vanduta apoi statului roman. 

"Acum sa te vad Raul, unde-i casa lui Ioan Molnar Piuariu si cine a fost el?", intreaba Bogosavlievici. 

Aduce vorba si de localul care a functionat aici, cel mai "de fite" al vremii, concurat puternic in epoca de Sala Reduta. 

Elevii isi amintesc si de casa pomenita, dar si de Casa Kovari, fost han, frumos impodobita cu motive florale, precum si de fosta Poarta a Apei, de vizavi. 

Grupul se indreapta agale spre centrul Pietei Muzeului. 

"Unde se afla initial obeliscul?", intreaba profesorul. 

"Unirii Square", ii raspund elevii in cor. 

"Atunci nu se numea Unirii Square, ci Piata Centrala, si in limba maghiara ii zicea Foter", ii pune dascalul la punct. 

Tot aici iese la iveala un detaliu spectaculos si nebanuit: o lampa de petrol sculptata pe monument, desi in momentul cu pricina Clujul nu avea inca asa ceva. 

"Sculptorul stia ca iluminatul public cu asa ceva exista, asa ca a adaugat detaliul", explica profesorul. 

Rand pe rand, fiecare casa si edificiu isi dezvaluie prin vocea profesorului istoria. Elevii au aflat in acest fel ca acolo unde este vechea biserica a franciscanilor era odata prima biserica a Clujului. Fiecare coltisor are o stema, un detaliu neobisnuit, legende si povesti se leaga de fiecare cladire. se amesteca in discutii detalii arhitecturale, asa incat cladiri care nu iti spuneau nimic capata brusc o alta lumina. 

Adesea se adauga in grup cate un trecator, fermecat de povestire profesorului Bogosavlievici. 

"Unele case au date, altele nu au. Din pacate, majoritatea locatarilor noi nici nu sunt interesati de istoria lor", constata dascalul, cu amar.

Grupul ajunge aproape de Melody, loc in care au aflat ca, adesea, tinerii de tara se pomeneau ospatati si serviti cu multa bere, dupa care semnau euforic inrolarea in armata austro-ungara, unde ramaneau sa lupte apoi intre 10 si 15 ani. 

"Daca mai traiau, ca erau multe razboaie. A fost si camin de studenti intr-o perioada", a mai spus"ghidul" grupului. 

"In general, arhitectii Clujului erau din Germania, Austria sau Ungaria. Cel mai mare arhitect al Clujului era si mason. Tot ce vedem in Clujul asta i se datoreaza", a mai spus acesta. 

Intr-un gang din Piata Unirii elevii au putut admira doua steme impresionante, pitite dupa vechituri si ruine. ora de istorie se incheie in soarele toropitor de octombrie in Piata Unirii, langa Biserica Sfantul Mihail, unde, intre altele, copiii au aflat care are cel mai inalt turn din tara, ca inauntru se gasesc urme de picturi foarte valoroase si, in zidurile exterioare, se afla si cateva ghiulele aruncate odinioara de turci. 

"Sa cunosti istoria locului in care traiesti nu e ceva ce tine de festivism sau patriotism, ci o conditie ca sa ajungi sa il iubesti", conchide Vladimir Bogosavlievici.

Comentarii

Fosta eleva

01.10.2015 21:06

Va rog frumos sa rectificati :) Directoarea unitatii de invatamant este Prof. Dr. Alina Baraian, nu Prof. Daniela Maria Deac.

Talida

01.10.2015 21:07

Cel mai simpatic profesor, Bogo!!! 

Iuga

01.10.2015 21:52

Sunt foarte mandru ca am participat la "orele altfel" ale acestui profesor de exceptie, care are intr-adevar capacitatea de a preda intr-un mod cu totul inedit si util. O mare parte din decizia de a ma inscrie si la Facultatea de Istorie si Filosofie, a fost influentata de dânsul.  Tot respectul pentru acest om. 

Laura Diana Bra...

01.10.2015 22:05

Desi au trecut ani buni de cand acest om minunat mi-a fost "parinte " in scoala generala David Prodan,mi-a tresarit sufletul de bucurie la citirea acestui articol.Un profesor si diriginte de exceptie,un om de onoare!

Eire

01.10.2015 23:35

Toata stima! Pasiunea si entuziasmul lui e molipsitor! 

vio

02.10.2015 00:27

Este cum s-ar zice "traditie de familie". L-am avut pe domnul Iovan, tatal lui, profesor. Tot profesor de istorie era. Era un izvor nesecat de cunostinte, iar orele lui treceau ca minutele. Imi amintesc ca stia 5 limbi straine: sarba, rusa, maghiara, germana si franceza. Ma bucur ca fiul lui continua pe acelasi drum.

RoDoc

02.10.2015 04:49

 Rar se gasesc asemenea profesori atat de pasionati! De peste ocean de la o clujeanca mult respect! Ori de cate ori vin in tara incerc sa vad orasul ! O mare fericire sa pot gasi asa de multe informatii despre cladirile Clujului ce ma fascineaza 

elena

02.10.2015 07:18

Foarte frumos.Tatal lui a fost profesor de istorie la Liceul Mihai Eminescu.Domnul Bogo,cum ii spuneam noi era un profesor exceptional,la orele lui nici nu clipeai atata erau de interesante.Se pare ca fiul l-a mostenit.Felicitari.

Catalina Ghitulescu

03.10.2015 21:30

Daca nu ma insel si mama d-lui profesor tot profesoara de istorie a fost. Am avut-o ca profesoara in gimnaziu.Tot dansa i-a fost profesoara intr-o anumita perioada fiului meu mai mare ( e si el adult acum )

Petean Marius Virgil

02.10.2015 08:21

Ma bucur sa vad ca domnul profesor Vladimir Bogoslavievici si-a pastrat pasiunea pentru istorie, chiar daca au trecut 19 ani de cand ne-a fascinat la orele de istorie.

Arpad

02.10.2015 11:29

"zona asta a fost infiintata in secolul 13, sub principele Ungariei Stefan al 5-lea care, dupa marea invazie a tatarilor".......Ungaria avea rege nu "principe"....era de fapt vorba de IV Béla, rege al ungariei 1206-1270....marea invazie a mongolilor...nu a tatarilor...halal "profesor" de istorie.....

Arpad

02.10.2015 11:41
"zona asta a fost infiintata in secolul 13, sub principele Ungariei Stefan al 5-lea care, dupa marea invazie a tatarilor".....ungaria avea regi nu principi....de fapt era vb de IV Béla rege al Ungariei 1206-1270....invazia mongolilor nu a tatarilor...halal profesor de istorie....

Anna

03.10.2015 00:22

​Zona aia chiar a fost infiintata, dezvoltata de Stefan al V-lea in 1272 cand aducea sași. Mongolii (zise in cronicile tătari, iar invazia mongolilor era numit 'tatárjárás') au trecut prin Cluj in 1241, dar sașii nu erau adusi in anii următori, ci cu cca. 31 de ani mai tarziu cand regele era deja fiul lui Béla al IV-lea principe pana 1270. Mica greseala ce nu strica esenta. Multi sa aiba astfel de ore!​​

Juti

03.10.2015 13:02

S-ar putea ca autoara articolului să fi pus ghilimelele pe nimerite și textul din ghilimele din memorie :) N-ar fi pentru prima oară.  

BOGOSAVLIEVICI ...

04.10.2015 16:13

Stefan ,fiul lui Bela al IV-lea viitorul rege al Ungariei cunoscut ca Stefan al V -lea a avut titlul de principe, apoi si cel de duce al Transilvaniei si a fost rege- asociat al Ungariei.Intre regele Bela si fiul sau Stefan a izbucnit un conflict armat[1264-1266] , razboi in urma caruia regele a fost invins si a fost nevoit sa cedeze partea rasariteana a tarii,care in anii urmatori ,a  fost guvernata de Stefan.pana la moartea lui Bela alIV -lea.[1270]. Stefan al V-lea a domnit intre anii 1270-1272.Nucleul orasului medieval Cluj [in limba maghiara Ovar] a fost fondat in jurul anilor 1260 de Stefan  care avea atunci tilul de principe si de duce al Transilvaniei.Stefan a adus colonistii germani in Cluj si-n alte orase ale Transilvaniei. In multe lucrari istorice mongolii apar sub numele de tatari .Domnisoara ziarist a scris esenta despre fondarea Clujului medieval .Cu respect domnului care se semneaza cu numele de Arpad     P.S Bela al IV lea a domnit intre anii 1235-1270,iar in cadrul ierahiei feudale apusene [societatea maghiara feudala se  raporta ca forma la modelul apusean] existau o serie de titluri nobiliare.                                                 

BOGOSAVLIEV VLA...

04.10.2015 16:17

Stefan ,fiul lui Bela al IV-lea viitorul rege al Ungariei cunoscut ca Stefan al V -lea a avut titlul de principe, apoi si cel de duce al Transilvaniei si a fost rege- asociat al Ungariei.Intre regele Bela si fiul sau Stefan a izbucnit un conflict armat[1264-1266] , razboi in urma caruia regele a fost invins si a fost nevoit sa cedeze partea rasariteana a tarii,care in anii urmatori ,a  fost guvernata de Stefan.pana la moartea lui Bela alIV -lea.[1270]. Stefan al V-lea a domnit intre anii 1270-1272.Nucleul orasului medieval Cluj [in limba maghiara Ovar] a fost fondat in jurul anilor 1260 de Stefan  care avea atunci tilul de principe si de duce al Transilvaniei.Stefan a adus colonistii germani in Cluj si-n alte orase ale Transilvaniei. In multe lucrari istorice mongolii apar sub numele de tatari .Domnisoara ziarist a scris esenta despre fondarea Clujului medieval .Cu respect domnului care se semneaza cu numele de Arpad     P.S Bela al IV lea a domnit intre anii 1235-1270,iar in cadrul ierahiei feudale apusene [societatea maghiara feudala se  raporta ca forma la modelul apusean] existau o serie de titluri nobiliare.                                                 

@Arpad

04.10.2015 22:07

Intre 1270 si 1272 a fost Stefan al V-lea, care era fiul lui nenea Bela de care spui tu. Tot secolul 13 a fost si atunci.  Hai sa nu fim "hateri" si nu defaima unul dintre putinii profesori de vocatie pe care tara asta ii mai are. Daca acest profesor preda cu pasiune, pune jos palaria si bucura-te ca presa mai promoveaza si valoare, pe langa multitudinea de non-valori din ziua de astazi. 

bbforce

02.10.2015 17:26

Termenul este de facto gresit, dar avand in vedere ca Romania nu a avut pe vremea aceea regi, toti conducatorii celor trei tari, se numeai principi si tarile principate.In romaneste se foloseste "principi" si "mari principi" pentru titlul de rege, ceeace este bineinteles ridicol.PRÍNCIPE ~i m. 1) Descendent al unei familii regale sau imperiale; prinț. 2) (în unele state; folosit și ca titlu pe lângă numele respectiv) Conducător al unui principat; prinț. 3) (în Imperiul Roman) Conducător absolut al țării; împărat; monarh; suveran. /<it. principe, lat. princeps.Regii Romaniei nu au fost niciodata numiti principi, insa Leopold I (Imparat) apere ca principe si Leopold II (Imparat) apare la "mari principi"   

cacaarpi

02.10.2015 19:18

Arpi , arpi...manca-te-ar paduchii...ce bine le sti tu pe toate...ptuuu pe tine sa nu te deochi...caca-m-as pa tine

Alexandra Pop

02.10.2015 20:12

Unul dintre putini profesori adevarati care au mai ramas la noi in tara. Va pup si va imbratisez domnule  profesor Bogo!

Alex Dejeu

02.10.2015 21:37

Profesorul despre care e vorba in articol mi-a fost diriginte...un om jos palaria si profesor de asemenea. Multumesc domnule Bogoslavievici ca mi-ai faurit precum un fierar otelul, primii ani ai vietii cei care sunt poate cei mai importanti ani!!!

Marcel

03.10.2015 16:30

Normal ca un ungur are de comentat la adresa unui roman

Sfara Maria

03.10.2015 22:29

Ma bucur,ca in Cluj se tin asa orele de istorie si  Istoria orasului se cunoaste in modul acesta.Tatal domnului profesor Vladimir,mi-a fost profesor de istorie la Liceul Mihai Eminescu din Cluj.Domnul Bogo a fost in profesor exceptional, un foarte bun pedagog,el a fost cel care m-a determinat sa urmez facultatea de istorie si sa iubesc Clujul.Am terminat liceul in 1972 !

Vladimir

05.10.2015 10:06
Regele maghiar Bela IV a domnit intre anii 1235-1270. Fiul sau, Stefan, era principele mostenitor, avea titlul de duce al Transilvaniei(1257-1270) si a fost si rege-asociat al regatului maghiar.Intre tata si fiu a izbucnit un conflict armat intre 1264-1266, razboi castigat de Stefan care ca si rege a purtat numele de Stefan V.El a guvernat partea rasariteana a regatului maghiar, iar in anii 1260 a adus populatie germana pentru a coloniza orasele Transilvaniei care au suferit mari pierderi in urma Marii Invazii Mongole sau Tatare.El este cel care a adus populatia germana in Cluj care s-a stabilit in zona asa-zisei Cetati Vechi a Clujului medieval(Piata Muzeului de azi, in limba maghiara Ovar).Ierarhia feudala apuseana cunostea o serie de titluri nobiliare, iar regatul maghiar avea o structura feudala apuseana. Domnisoara ziarist  a scris esenta acestor lucruri in articolul ei. Cu respect domnului care se semneaza cu numele de Arpad, in speranta ca inainte de a face afirmatii se va documenta...

Laura

05.10.2015 16:06

Astfel de ore sunt de bun augur!

Fost elev

05.10.2015 19:51

Tot respectul pentru domnul profesor!

Adauga comentariu