Din oras

Lavanda are un nou purtator de cuvant. Raimonda Boian: „E declaratia mea de independenta”

Culturile de lavanda, placut parfumate si extrem de profitabile pe termen lung, prind in ce in ce mai mult teren in randul antreprenorilor care au curajul sa mizeze pe plante ceva mai exotice. Printre curajosi se numara si Raimonda Boian, pe care clujenii o cunosc in calitate de PR.

Dupa ce a fost director de comunicare si PR in Primaria Cluj-Napoca, purtator de cuvant la Regia de Termoficare si marketing manager la Prodvinalco, Raimonda Boian a decis sa incerce si altceva. Chiar daca PR-ul i-a intrat in sange si se ocupa in continuare de proiecte, o mare parte din timpul liber si-l dedica culturii de lavanda pe care o creste ca la carte.

„Planurile mele au inceput in 2012. Atunci am cumparat terenul, dupa care l-am pregatit pana in primavara aceasta. Am cosit, erbicidat, arat, tot ce trebuie, iar in iunie am plantat butasii. Lavanda mea a inflorit deja in aceasta toamna, desi teoretic doar dupa un an incepe sa infloreasca”, povesteste Raimonda.

„Practica este teoria mea”

In cei doi ani, Raimonda a investit in ferma de lavanda 8.000 de euro:

„De anul viitor sper sa inceapa veniturile. Teoretic dintr-un hectar de lavanda veniturile sunt de 10.000 de euro pe an, dar pana nu vad, nu cred. Teoria era si ca investitia se ridica la 4.000 de euro, dar in realitate s-au facut 8.000, asa ca practica mea devine teoria mea, nu mai cred ce citesc”.

Raimonda a ales sa cultive un soi de lavanda importat din Olanda, care se preteaza atat ca floare, cat si ca ulei. La inceputul lunii iunie, Raimonda a devenit proprietara a 20.000 de butasi de lavanda. In prima zi de munca, alaturi de ajutorul ei de baza, a reusit sa planteze 300 de butasi, iar a doua zi 400:

„Dupa cinci zile de munca am plantat 1.700 de butasi. Deja eram terminata de gandul ca mi-ar lua toata vara sa plantez butasii de lavanda, plus ca investitia era pusa serios in pericol. Am avut norocul sa trec pe langa un camp pe care se planta mecanizat varza. Am oprit, am vorbit cu oamenii si mi-au zis ca ma pot ajuta sa plantez si lavanda mecanizat. In 11 ore totul a fost gata”.

Teoria, data peste cap de practica

Pe langa munca de Sisif necesara plantarii, lavanda trebuie ingrijita mult mai des decat zice teoria. Pentru ca nu ii place deloc buruiana si nu erbicideaza plantele pentru ca le cultiva si in scop alimentar, Raimonda a  ajuns in situatia in care a trebuit sa praseasca manual cultura. Desi teoria zice ca trebuie doar de doua ori pe an, practica i-a aratat ca nu e suficient, iar cultura ei de lavanda intinsa pe un hectar este foarte mare – 20.000 de plante ce trebuie ingrijite separat, iar tot terenul trebuie parcurs la pas:

„Pentru prima sapa am avut bani sa platesc ajutoare, dar pentru a doua nu si mi-am chemat prietenii sa ma ajute. Acum trebuie pregatita cultura de iarna, ceea ce implica un fel de mersul piticului pentru ca trebuie taiat 30% din planta, sa nu o turteasca zapada si sa ii dau forma de tufis”.

Un camp multicolor si parfumat

Lavanda cultivata de Raimonda este de culoare albastra, dar isi doreste un camp multicolor, asa ca a luat deja masuri:

„Acasa am un mic laborator si am obtinut din seminte lavanda alba si roz, Ellagance Ice si Ellagance Pink, soiuri premiate in fiecare an la concursurile de specialitate. Am si plantat cateva randuri si vreau sa mai aduc si un soi mov. Ferma aceasta de lavanda e declaratia mea de independenta. Cand sunt pe camp nu mai conteaza scandalurile politice, lupta mea e cu omizile care-mi mananca lavanda si cu harciogii care o scot din pamant”.

In perioada urmatoare, Raimonda urmeaza sa faca testele necesare pentru a afla continutul uleiului de lavanda. Oricum, planurile ei sunt sa vanda lavanda en gros unui producator de cosmetice. Inca nu stie exact cui, dar nici nu isi face probleme in acest sens, cu atat mai mult cu cat cererea de lavanda este mai mare decat oferta.

Inainte sa cultivi lavanda, trebuie sa stii ce vrei sa faci cu ea

Dupa cum spune si Raimonda, toate marile ferme de lavanda din lume dau acelasi sfat: „Inainte sa cultivi lavanda, trebuie sa stii ce vrei sa faci cu ea!”. Pe piata din Romania oferta este bogata. Mai nou au intrat pe piata soiurile din Bulgaria, tara cultivatoare de lavanda, iar soiul produce ulei esential in cantitati mari, dar de o calitate slaba. Americanii cultiva soiul Grosso, un hibrid care da ulei in cantitate mare, dar e folosit doar in cosmetica, nu este bun pentru uz intern. Soiul Munstead in schimb produce un ulei de calitate si e indicat pentru uz alimentar si terapeutic.

„La noi s-au adus destul de multe varietati de lavanda din Franta, care nu au rezistat foarte bine la frig. Cei care vor sa cultive trebuie sa stie ca nu toata lavanda e buna pentru uleiul eteric. In Cluj de exemplu nu lucreaza nimeni pentru uleiuri, ci pentru buchetele de lavanda folosite impotriva moliilor, saculeti parfumati sau produse cosmetice”, explica Iuliu Suatean, director adjunct la DADR Cluj.  

Daca este ingrijita cum trebuie, durata de viata a lavandei este de peste 20 de ani. In caz contrar, planta se salbaticeste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *