Laura Codruța Kovesi, acuzată că și-a PLAGIAT teza de doctorat. O asociație din Cluj cere Ministerului Educației retragerea titlului de doctor acordat fostului procuror șef al DNA

Laura Codruța Kovesi este în centrul unui nou scandal, după ce o asociație clujeană o acuză de plagiat. Asociaţia Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR) susține că e în măsură să confirme că există toate argumentele factuale care duc la concluzia că teza fostului procuror șef al DNA este plagiată și că titlul de doctor a fost acordat în condiţii nelegale.

Într-un comunicat de presă, reprezentanții GRAUR spun că au analizat lucrarea timp de un an și că au identificat cel puțin 11 autori plagiați. Asociația a cerut Ministerului Educației retragerea titlului de doctor acordat Laurei Codruța Kovesi.

Dorin Isoc, președintele asociației și semnatarul comunicatului, contestă o parte dintre argumentele care au stat la baza analizei comisiei Ministerului Educaţiei, care a decis în 2016 că teza nu a fost plagiată. Dorin Isoc susține că argumentele ministerului sunt false și că membrii comisiei de analiză au introdus definiţii şi idei care nu au nimic de-a face cu legea sau cu definiţia plagiatului.

„Comisia, cu de la sine putere, introduce criteriul proporţiei şi declară că : pasajele care pot cădea sub calificarea legală română de plagiat reprezintă circa 20 de pagini din 444, ceea ce reprezintă aproape 4 % din teză. Însă nu se poate vorbi de aproape 4% din teză, ci de cel puţin 11 autori furaţi. Orice instanţă nu vorbeşte despre „hoţ”, ci numai despre fapte de furt, fapte de plagiat şi despre „făptuitor”! Cu alte cuvinte în teza lui lui Kovesi se găsesc cel puţin 11 fapte de plagiat", se precizează în comunicat.

Reprezentantul asociației declară că fiecare preluare neconformă este identificabilă şi poate fi pusă în relaţie cu o persoană care este autorul de drept al paragrafului preluat fără menţiune.

Un alt argument adus de Dorin Isoc se referă la faptul că membrii comisiei de analiză spun că textele legilor, codurilor, convenţiilor internaţionale şi deciziile DIICOT pot fi preluate fără nicio responsabilitate şi introduse în orice scriere a unui jurist român, care poate apoi declara că este autorul scrierii, inclusiv a fragmentelor preluate din reglementări.

„Comisia omite faptul că autoarea tezei nu este scriitoare de coduri penale, de legi, de convenţii internaţionale şi de rapoarte DIICOT, ci doar o simplă doctorandă, o absolventă oarecare a facultăţii de drept, deci textul de lege la care se referă trebuie separat în mod distinct, prin delimitare şi indicarea sursei, de contribuţiile tezei care este declarată a fi a ei. Lumea academică şi mulţi alţi oameni de bună credinţă sunt în continuare indignaţi de modul în care în cazul Kovesi, un organ al unei autorităţi a statului a acţionat, a reuşit să ridice standardul dublu la nivel de 'stat perpendicular', adică legea pentru unii nu este legea pentru toţi. Prin aceasta, organismul consultativ a permis apariţia unei decizii prin care o teză de doctorat a unui demnitar în funcţie a fost scoasă de sub incidenţa acuzaţiei de lipsă de integritate şi a permis păstrarea unui titlu ştiinţific necuvenit de doctor în drept. (...) Întrucât teza este plagiată, este, de asemenea, firesc să folosim pentru autoarea ei sintagma de plagiatoare”, arată cei de la asociația GRAUR.


Asociația clujeană mai susține că decizia, elaborată de un organ consultativ al Ministerului Educaţiei, a fost luată cu „rea-credinţă" şi „fără minimă competenţă profesională".

„Asociaţia GRAUR va solicita Ministerului Educaţiei anularea deciziei de ne-plagiat emisă în cauză şi retragerea de îndată a titlului de doctor acordat în condiţii nelegale dnei Laura Codruţa Kovesi şi (...) va solicita Ministerului Educaţiei sancţionarea tuturor persoanelor implicate în acţiunile de analiză lipsită de fundament a deciziei în discuţie", se mai arată în comunicat.
Dorin Isoc a mai spus că va înainta solicitarea sa atât ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, cât şi membrului Consiliului Superior al Magistraturii, procuror Codruţ Olaru, inspectorului şef al Inspecţiei Judiciare, dar și Universităţii de Vest din Timişoara.

Teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi, cu titlul „Combaterea crimei organizate prin dispoziţii de drept penal', a fost coordonată de profesorul Viorel Paşca şi susţinută la Universitatea de Vest, în 2011.
Consiliul general al CNATDCU a decis în 8 decembrie 2016 că Laura Codruţa Kovesi nu a plagiat în lucrarea sa de doctorat.
 

Adauga comentariu