Latura de vest din Piața Unirii nu-i chiar ca în Vest

Modernizarea laturii de vest din Piața Unirii a scos clujenii din case, la plimbare prin „noua” piață. Odată cu finalizarea lucrărilor au început să apară și reacții din partea cetățenilor.

Luni la ora prânzului, zeci de persoane se aflau în Piața Unirii, recent modernizată și pe latura de vest. Pietonala nouă i-a atras ca un magnet pe clujenii care au venit fie în “inspecție”, fie să se bucure de noua zonă pietonală. Oamenii sunt mulțumiți că acum pietonii au mult mai mult spațiu, dar îi deranjează faptul că lipsesc copacii, iar la vară când temperaturile vor fi foarte ridicate va fi insuportabil betonul încins.

“În sfârșit avem liniștea pe care ne-o doream. Acuma avem mai multe motive să venim cu copiii în Piața Unirii că au mai mult spațiu de joacă și cu bicicleta și cu rolele. Odată cu modernizarea laturii de vest a dispărut agitația și poluarea care era din cauza mașinilor. Copiii sunt foarte fericiți că pot fi lăsați să se joace în siguranță. Așteptăm să vedem cu ce urmează să se mai modernizeze piața”, ne spune o mămică, aflată în piață cu copiii.

Se pare că tot ce și-au dorit o parte din clujeni a fost să scape de ambuteiajele care se formau pe stradă înainte de pietonalizare. Acum Piața Unirii dispune de un spațiu destul de mare pe care se pot desfășura tot felul de activități. Copiii vin să se dea cu bicicletele și trotinetele, iar părinții să se plimbe. Unii abia așteaptă deschiderea tuturor teraselor pentru a sta la umbră la o limonadă.

Oamenii și-ar dori ca descoperirile arheologice cercetate înainte de începerea lucrărilor să fie la vedere, să le poată admira.

“Ne-am mutat recent în Cluj și nu prea știm cum a fost până acum. Cert este că arată ca o piață pietonală ca în țările din Vest. Am văzut mai jos că deja au început să instaleze terasele la unele localuri. E frumos și liniște. Noi venim seara cu soțul să ne plimbăm, poate ne mai oprim la un pahar de vin. În schimb, am auzit că s-au găsit ceva oseminte foarte vechi prin zona aceasta, însă nu le putem identifica”, afirmă o femeie, aflată în piață.

Alții însă sunt mai mult îngrijorați de faptul că nu vor avea unde să se adăpostească în zilele însorite din cauză că este prea puțină vegetație. Faptul că nu sunt suficienți copaci plantați le dă speranță clujenilor că măcar umbrelele de la terase vor fi suficiente.

“E foarte drăguț doar că la vară cred o să ne topim de căldură că sunt puțini copăcei. Probabil odată cu terasele vor apărea și umbrelele ca să ne putem adăpostim la umbră”, declară Alexandra, o tânără ieșită la plimbare în Piața Unirii.

După nouă ani de așteptare latura de vest din Piața Unirii a reușit să capete un aspect ca în orașele din Occident. Cu toate că au sărit elegant peste etapa cercetării arheologice a sitului de sub șantier, ne-au lăsat cu ochii în soare și la propriu și la figurat. Piața totuși arată prezentabil și s-a încadrat în timpul de finalizare. Îi lipsesc copacii, după cum declară chiar cetățenii.

Comentarii

Vedere

22.05.2017 18:12

Oamenii și-ar dori ca descoperirile arheologice cercetate înainte de începerea lucrărilor să fie la vedere, să le poată admira.

telectualu

23.05.2017 14:58

 oamenii vor sa vada un femur si alte schelete , cranii la vedere in centrul orasului.

alintimis

23.05.2017 15:32

desi s-a dublat numarul de copaci, se pare ca unii ar vrea padure in centru

Adauga comentariu