Latifundiarii din Garda de Mediu Cluj. Discrepanțe mari între salarii și averi

O parte din cei 16 comisari ai Gărzii de Mediu Cluj au terenuri nenumărate, case și apartamente. Sunt adevărați latifundiari. Unii au și acțiuni și părți sociale la societăți comerciale în valoare de sute de mii de lei. Este interesant cum au reușit să adune asemenea averi, salariile lor fiind între 1.700 – 2.500 lei/lună. Și mai interesant este faptul că Valentin Suciu, comisarul șef nu și-a publicat declarația de avere, deși legea îl obligă să facă acest lucru. Ultimele informații despre averea sa datează din anul 2016, pe vremea când lucra la Inspectoratul de Poliție Județean Cluj.

Garda de Mediu Cluj este un serviciu, fără personalitate juridică, al Gărzii Naționale de Mediu. 16 comisari sunt angajați în Cluj și sunt conduși de comisarul șef Valentin Suciu. Oricine este curios să afle informații despre activitatea și angajații Gărzii de Mediu Cluj trebuie să „sape” adânc în străfundurile internetului și tot nu află mare lucru pentru că serviciul din Cluj nu are site propriu. De ce? Pentru că este serviciu. Așa ne-a explicat chiar comisarul șef al Gărzii din Cluj. Tot ce „trebuie” să știe cetățenii este postat pe site-ul Gărzii Naționale de Mediu.

Și declarațiile de avere ale comisarilor din Cluj sunt bine dosite pe site-ul instituției din București. Comisarii au avut totuși interesul să își publice declarațiile. În schimb, Valentin Suciu nu și-a mai publicat declarația de avere din perioada când lucra în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean, adică din 2016. La acea dată avea 6 terenuri în Chinteni, 4 case în Chinteni, un Jeep Cherokee, un Nissan Terano, un tractor, o remorcă, un ATV. Potrivit aceluiași document, Valentin Suciu avea depozite, conturi și carduri de credit în valoare totală de aproape 58.000 lei. Anul acesta ar trebui să scape de un credit în valoare de 100.000 lei.

Comisarii pe care îi are în subordine și-au completat declarațiile de avere. Așadar, singurul care nu a respectat legea este tocmai șeful lor.

Radu Călin Băcilă – un teren în Cluj-Napoca, o casă și un apartament în Cluj-Napoca, două autoturisme (Mercedes Benz A Class și Audi A3), un credit în valoare de 50.000 euro și venituri anuale de aproximativ 30.000 lei.

Carmen Ileana Badiu – nu are nici terenuri, nici imobile. Este proprietara unui autoturism Fiat Doblo. Are două credite în valoare totală de 26.000 euro și venituri anuale totale de aproximativ 28.000 lei.

Georgeta Camelia Gădăleanu – un apartament în Cluj-Napoca și venituri anuale totale în valoare de aproximativ 30.400 lei.

Mircea Gocan – un teren agricol în județul Bihor, un teren extravilan în Băișoara și un teren agricol în județul Ilfov; 4 apartamente în Cluj-Napoca (în cazul a 2 dintre apartamente deține o cotă parte, fiind vorba despre moștenire), o casă de vacanță în Băișoara și o casă în Bihor. La capitolul venituri, a declarat aproximativ 37.000 lei/an și 10.800 lei din închiriere apartament.

Dana Laslo-Faur – un apartament în Cluj-Napoca, 3 autoturisme (Logan, Sandero Stepway, Opel Corsa – achiziționat cu... 100 lei în 2014). Are un credit de 26.000 lei și venituri în valoare de 30.700 lei.

declaratie avere

Simona Marincaș – un teren intravilan pe Calea Turzii în Cluj-Napoca, o casă în Cluj-Napoca și un spațiu comercial pe bulevardul Eroilor (ambele pe numele soțului). Are un credit de 12.500 lei, venituri de 30.700 lei/an plus 1.200 euro din închirierea spațiului de pe Eroilor.

Daniel Mariș – un apartament în Gilău, un tractor și o remorcă, un depozit bancar de 25.000 lei, un credit de 11.600 euro și venituri anuale de aproximativ 21.500 lei plus 6.000 lei subvenție teren agricol.

Cecilia Mureșan – două terenuri în județul Suceava, două apartamente în Cluj-Napoca, un autoturism Sandero, 30.500 lei din salariul de la Garda de Mediu și 5.960 lei din închirierea unui imobil.

Dorina Oprean – 5 terenuri în extravilan în Baciu, 1 teren intravilan în Baciu, un apartament în Cluj-Napoca și o casă de vacanță în Baciu (ambele prin donație), un autoturism Toyota, acțiuni și părți sociale la 2 societăți comerciale (fără să fie precizată însă valoarea acestora), un credit de 83.000 euro. Veniturile anuale declarate sunt de 30.600 lei de la Garda de Mediu.

Sabin Valeriu Pocol – 2 apartamente în Cluj-Napoca (unul moștenit și unul cumpărat), 2 autoturisme (un Opel și un Peugeot). Veniturile încasate din salarii sunt de 30.500 lei/an.

Olivia Popa – 2 terenuri în intravilanul municipiului Cluj-Napoca, 3 apartamente în Cluj-Napoca (2 cumpărate și unul moștenit), o casă în Cluj-Napoca și una în Abrud (din care deține doar o cotă parte, fiind vorba despre o moștenire); conturi și depozite bancare în valoare de aproape 90.000 lei, acțiuni și părți sociale în valoare de aproape 411.000 lei. Salariul anual pe care îl încasează de la Garda de Mediu este în valoare de aproximativ 20.000 lei/an.

Codruța Precup – 2 terenuri în județul Hunedoara (moștenire), 1 apartament în Cluj-Napoca, 2 autoturisme (un Opel Vectra și un Ford Focus). Veniturile declarate sunt în valoare de 30.481 lei. Este interesant faptul că nu deține informații despre veniturile soțului.

declaratie avere

Corina Roman – un apartament în Cluj-Napoca și un autoturism Ford Focus. Veniturile declarate sunt în valoare de 30.200 lei (salariul de la Garda de Mediu).

Adriana Mirela Rusnac – 2 terenuri în Cluj-Napoca (Borhanci), un teren în Fizeșu Gherlii, o casă în Fizeșu Gherlii (moștenire), 2 autoturisme (Opel Astra și Peugeot). Are un credit în valoare de 58.000 lei și venituri totale în valoare de 21.000 lei/an.

Vancea Sidonia – deține împreună cu familia 4 terenuri (agricol/intravilan) în municipiul Dej. Cu o suprafață de peste 1 ha, cele patru terenuri au fost fie moștenite, fie cumpărate. Însă nu doar „glasul pământului” pare să o cheme pe Vancea Sidonia, ci și atașamentul profund pentru imobiliare. Astfel, aceasta deține 3 case de locuit și un apartament. Fiecare dintre aceste spații este foarte generos: de la 96,99 mp la 160,16 mp. Nici apartamentul nu este unul oarecare: moștenit în 2014, acesta are o suprafață de 117,10 mp. Moștenirile acoperă și un alt sector de bunuri mobile: autoturismele. Vancea deține două autoturisme marca Volkswagen, unul moștenit, celălalt cumpărat. Semn că familia Vancea a rămas extrem de mulțumită de calitatea acestei mărci auto, după ce a moștenit un model Volkswagen Golf 2, a mai achiziționat și un Wolkswagen Polo. La capitolul ”conturi bancare”, Vancea Sidonia stă destul de rău, întrucât pare să nu aibă încredere în unitățile bancare, iar conturile sunt goale. Din păcate, uneori, conturile bancare nu se moștenesc. În ceea ce privește veniturile salariale, Vancea Sidonia Gabriela, având funcția de Comisar la Comisariatul Județean Cluj, Mun. Dej, a Gărzii Naționale de Mediu, a incasat în anul 2017 o sumă totală în valoare de 34.907 lei.

Szekely Daniel – bunurile imobile, precum terenurile, nu par să-l intereseze pe Szekely Daniel. Sau, cel puțin până în 2018, atunci când și-a publicat ultima oară declarația de avere, nu a reușit să dobândească nici un teren. În schimb, în 2013 a achiziționat un apartament cu o suprafață de 32 mp, apartament al cărui titular pare a fi soția comisarului Szekely. Acesta mai deține două autoturisme, Opel Corsa din 1997 și Dacia Logan achiziționată în 2016. Bunurile sub formă de metale prețioase, bijuteriile sau obiectele de artă nu îl pasionează pe acest comisar al Gărzii Naționale de Mediu Cluj. În schimb, interesul financiar și încrederea în unitățile bancare l-au determinat pe Szekely Daniel să-și deschidă un depozit bancar în 2016, cu un cont în valoare de 32.433 lei. Veniturile salariale ale acestuia, pentru anul 2017, însumează un total de 30.129 lei.

Stanca Lucian – deține un teren intravilan în Cluj-Napoca, moștenit în 2013, cu o suprafață de 1500 mp. Acesta mai posedă și două apartamente: unul în comuna Florești, cu o suprafață de 54 mp, achiziționat în 2009, iar celălalt apartament, cu aceeași suprafață, a fost moștenit în 2013. Lucian Stanca mai are și un autoturism marca Dacia, cumpărat în 2006. Mai mult, acesta a contractat în 2009 un credit bancar în valoare de 28.000 euro, credit scadent în anul 2039. Venitul anual incasat în 2017 este în valoare de 28.782 lei. Și o notă în plus: în vreme ce Lucian Stanca ocupă funcția de comisar la Comisariatul Gărzii Naționale de Mediu Cluj, soția acestuia este consilier la Agenția Națională pentru Protecția Mediului Cluj. Chiar dacă adeseori, comunicarea dintre cele două instituții lasă de dorit, uneori, preocuparea pentru mediu determină familii întregi să se angajeze în instituțiile de profil ale statului, pentru a contribui cu cunoștințele din domeniu în vederea protecției mediului.

sursa foto: terencluj.wordpress.com

Adauga comentariu