In vizor

Laszlo Attila, președintele Comisiei de Sănătate din Senat, consideră că anul viitor ar putea începe lucrările la Spitalul Regional de Urgență din Cluj

Senatorul UDMR Laszlo Attila, președintele Comisiei de Sănătate din Senat, prezent la emisiunea Urbano, la NCN, s-a declarat optimist în privința de prea mult timp promisului Spital Regional de Urgență din Cluj, la care a declarat că anul viitor ar putea începe lucrările:

„Spre deosebire de ultimii 5 miniștri ai Sănătății, pe care i-am văzut doar atunci când i-am audiat, după care, mare pauză, când era schimbat, venea următorul, niciunul nu ne-a onorat cu prezența la comisii. În condițiile în care, la vremea respectivă, ne-am exprimat disponibilitatea, exista o deschidere și disponibilitate de a face pași și, prin experiența pe care am acumulat-o, fiecare de unde a venit, ne-am oferit ajutorul.

Față de această situație, actualul ministru al Sănătății mi-a fost coleg, îmi este coleg senator, a fost vicepreședintele Comisiei de Sănătate, eu sunt președintele. Și nu vă ascund faptul că s-a schimbat un pic modul de abordare a problemei, modul de comunicare a Comisiei, față de perioadele precedente. De luni încoace ne-am întâlnit de vreo 7 ori, pe marginea bugetului sau alte evenimente; sunt o serie de programe. 

Acum suntem într-o etapă de pregătire (în ceea ce privește Spitalul Regional de Urgență – n.r.), am depășit, după părerea mea, etapa pompieristică. Sunt anumite lucruri ce pot fi corectate la nivel legislativ, sunt lucruri ce pot fi corectate la nivel administrativ, și atunci a trebuit să ne facem și noi o listă de priorități pentru că, de multe ori, dimineața, când mă trezeam, mă gândeam ce bombă va exploda în cursul zilei respective în Sănătate.

Și atunci am încercat să fim foarte metodici în această problemă și încet-încet am trasat liniile în care trebuie să ne îndreptăm. După o așteptare de un an și două luni, până când colegii de la Iași s-au hotărât unde să existe locația Spitalului Regional de Urgență din Iași, pentru că erau la pachet Cluj, Iași, Craiova, undeva, spre toamna anului trecut, în sfârșit s-au hotărât. După care a urmat o actualizare și o concretizare a finanțării acestor 3 obiective. La Cluj nu era vorba de fonduri de la buget, la momentul respectiv Consiliul Județean și-a făcut datoria, a făcut demersurile ca un teren destul de generos să fie trecut la Consiliul Județean, respectiv acum urmează să se facă transferul pe perioada investiției. Rămânem la acea variantă. Și atunci sunt practic două surse de finanțare: o parte foarte generoasă din partea Uniunii Europene, doamna Crețu ne-a atenționat să ne grăbim. Este în regulă, este finanțarea asigurată pentru cele 3 spitale și se așteaptă să se facă demersurile în această direcție. 

Dar mai era o parte despre care a vorbit mai puțin toată lumea. Pentru că este o cofinanțare, o parte a finanțării este asigurată de Banca Mondială, dar nimeni nu s-a bătut cu pumnul în piept că înțelegerea cu Banca Mondială a expirat în 1 februarie 2017. Atunci când factorii decidenți de la acea vreme au fost atenționați, și aici mă refer la toamna anului trecut, atunci întotdeauna răspunsul a fost: «Să vină următorul guvern să rezolve această problemă!» 

Acum această problemă este pe un traseu normal, ministrul Sănătății a primit mandat de la Guvern, printr-o hotărâre de Guvern, să pornească aceste discuții privind împingerea termenului și prelungirea înțelegerii cu Banca Mondială. Lucrurile sunt în regulă, s-a stabilit că, în cazul acestor proiecte, vor fi prelungite. Urmează o perioadă, sper să fie cât mai scurtă, de actualizare a unor studii, respectiv a unor proiecte, după care urmează treaba Consiliului Județean, respectiv a autorităților locale, privind eliberarea autorizațiilor ș.a.m.d. Intenția este ca toată această parte birocratică să fie finalizată până spre sfârșitul anului 2017, ca anul viitor să poată începe lucrările”, a declarat senatorul Laszlo Attila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *