In vizor

Lasă-i să ardă! Din 630 de unități școlare, doar 58 au autorizație de securitate la incendiu

Realizările politice ale Consiliului Județean Cluj și ale Primăriei Cluj-Napoca nu i-a atins nicicum pe elevii care încep un nou an școlar. Iar ministrul Educației Naționale, Valentin Popa, s-a reprofilat: tăierea ”pamblicilor” este mult mai plăcută decât asigurarea scolilor prin măsurile antiincendiu. Inspectoratul Școlar Județean Cluj a prezentat o hartă a reușitei în acest sens: din 630 de unități de învățământ din județul Cluj, doar 58 dețin autorizație ISU. De asemenea 82 de unități de învățământ din Cluj nu au autorizație sanitară. Iar 27% dintre instituțiile fără autorizație sanitară se află în mediul rural. Asupra unor alte probleme este inutil, probabil, să insistăm, iar aceasta pentru că toaletele au rămas tot prin curțile școlilor, apa potabilă este un lux, iar în multe dintre școli numărul elevilor este prea mare, astfel încât aceștia sunt nevoiți să învețe în 2 schimburi. 

Este, probabil, o plăcere sinistră pe care o încearcă autoritățile clujene, (i)responsabile  și din acest punct de vedere: un elev este nevoit să înceapă lecțiile la ora prânzului și să termine ziua odată cu lăsarea întunericului.

Despre ce așteptări și rezultate ale actului educational discutăm în asemenea situație? Este randamentul actului de învățare identic cu cel al elevilor care învață de dimineață?

Ce condiții oferim elevilor pentru a ridica ulterior și pretenții referitoare la rezultatele educației? De bună seamă, rezultatele sunt pe măsura investiției. 

Că tot veni vorba despre condiții și siguranța copiilor în școală:

În Cluj, peste 80 de unităţi de învăţământ preuniversitar încep anul şcolar fără autorizaţie sanitară, deoarece fie nu au apă potabilă, fie au toaleta în curte, în unele cazuri fiind vorba doar de o groapă comună, neamenajată.

Dincolo de aceste lipsuri cu care va debuta anul școlar 2018-2019 în județul Cluj, una dintre problemele reale se referă la absența autorizației pentru securitate la incendiu:

ce semnifică lipsa autorizațiilor ISU? Nimic mai mult decât faptul că nimeni nu a învățat nimic din experiența tragică de la Clubul Colectiv, moment de la care se împlinesc 3 ani. Ce s-a întâmplat între timp? Au fost verificate câteva cluburi și spații pentru distracție, câteva au fost închise.

Dar, pesemne că școlile nu intră sub incidenta pericolului la incendiu. Ce valoare mai are o autorizație ISU, din moment ce unitățile de învățământ pot funcționa și fără acestea? Sunt facultative? Sunt consultative? 

Ori poate această situație cu adevărat periculoasă ne spune că prevenirea incendiilor nu funcționează în județul Cluj? Și că toate intervențiile comportă un caracter reactiv: arde, intervenim, stingem. După constatăm, evaluăm, organizăm comisii și anchete care se împotmolesc pe traseu. 

În schimb, măsurile de prevenție nu prezintă interes și nu funcționează deloc.

”Școlile stau mai bine decât stăteau anul trecut, dar mai puțin bine decât ne-am dori noi. Fiindcă noi ne-am dori ca toate să fie autorizate și totul să fie în regulă, lucru care este destul de dificil. În momentul acesta în Cluj, 87% dintre școli au autorizație de la Direcția de Sănătate publică și 13% sunt obiective. Fiindcă autorizațiile se dau pe corpuri de clădiri, nu pe instituție. Într-o școală este un corp de clădire pentru învățământ, este o cantină, este un internat, fiecare dintre acestea sunt considerate un obiectiv. În municipii și orașe sunt trei obiective care nu sunt de învățământ, care nu au autorizație. În rest, totul are autorizație de funcționare, deci procentul este aproape 100%”, a declarat șeful ISJ Cluj, Valentin Cuibus.

De fiecare dată când începe anul școlar, adică an de an, autoritățile se întrec în promisiuni. Cu toate acestea, continuă să lipsească autorizații fie de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, fie de la Direcția de Sănătate Publică. Dar școlile continuă să funcționeze, să primească elevi pentru a-i educa. La primul incendiu care va izbucni se va constata, cu siguranță, că nu au fost respectate condițiile minime privind securitatea elevilor. Și totul va continua la nesfârșit, fără urme de schimbare.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *