Diete

Laptele si preparatele lui

Ca aliment de baza in hrana omului, laptele de vaca, bivol, capra sau oaie este o sursa completa de substante nutritive.
LAPTELE integral este o excelenta sursa de calciu, dar este sanatos si pentru inima, ajutand la reglarea batailor cardiace si reducerea riscurilor hipertensiunii.

 

Ce contine? Laptele integral contine 3,25 % gasimi, cel partial degresat –  2 %, cel degresat – 1 %, iar laptele smantanit – 0%. Valorile se refera la grasimi, si nu la procentele de calorii obtinute din grasimi. Cu un continut de 3,25 % grasimi, laptele integral nu pare gras. Totusi, nu uita ca aprox. 74 % din cele 149 calorii ale sale provin din grasimi.

 

Recomandare. Vrei sa te bucuri de beneficiile nutritive ale laptelui degresat, dar nu suporti gustul sau apos? Cauta laptele proteinizat, care contine si lapte praf. Are o consistenta mai densa si ceva mai multe proteine si calorii.
Ce este indicat? Daca doresti sa mentii caloriile, colesterolul si grasimile la un nivel cat mai scazut, laptele degresat este alimentul recomandat. Incearca laptele cu 1 % grasime. Chiar daca este mai bogat in calorii si grasimi, are un gust mai bun. Cacao cu lapte ii poate tenta atat pe copii cat si pe adulti. Cauta varietatile sarace in grasimi.

 

Ce nu este indicat? Aproape 50 % din caloriile laptelui integral provin din grasimi, avand de 7 ori mai mult colesterol decat laptele degresat si de 25 de ori mai multi acizi grasi saturati. Adesea considerat o alternativa sanatoasa la cel de vaca, laptele de capra contine tot atat de multa lactoza si nu prea este comercializat in forme degresate.
LACTATELE sunt preparate secundare din laptele animal. Pot fi sanatoase si ele pentru inima, constituind o sursa destul de buna de proteine. Laptele la cutie se pastreaza bine in frigider.

 

Ce contine? Produsele din lapte smantanit si degresat sunt optiuni mult mai sanatoase decat cele din lapte integral si se pastreaza indelung.

 

Recomandare. Dilueaza laptele condensat cu o cantitate egala de apa pentru a-l bea. In forma sa nediluata, consistenta este aproape identical cu cea smantanei, continand insa mai putine grasimi decat aceasta, motiv pentru care este recomandata ca substitut la supe, sosuri si cafea. Laptele praf poate fi folosit cu incredere in lipsa celui proaspat. Unii insa nu agreeaza gustul sau.

 

Ce este indicat? In ciuda denumirii sale, laptele batut este de fapt sarac in grasimi si colesterol, deoarece este preparat prin adaugarea unor bacterii anumite in laptele degresat, ceea ce ii ofera o textura densa si un gust usor acru. Laptele la cutie ambalat aseptic se pastreaza pana la 6 luni. Nu are gustul metalic al laptelui la conserva, dar unora li se pare ca are gust ca de fiert.

 

Ce nu este indicat? Laptele condensat indulcit. Se prepara dintr-un amestec de lapte integral si zaharuri (in cantitati aproape egale), care se incalzeste pana cand mai mult de jumatate din apa din el se evapora. Rezultatul este un lichid foarte gros si dulce. Din cauza continutului sau bogat in glucide, chiar daca este degresat, laptele condensat are un nivel foarte ridicat de calorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *