Din oras

Lampioanele, un pericol zburator lansat la orice ocazie

Moda lampioanelor zburatoare devine agasanta. Mai nou, cu ocazia oricarui eveniment se considera potrivit sa se lanseze lampioane in vazduh. Nici Clujul nu face exceptie, fie ca sarbatorim onomastica Regelui Mihai, fie ca se aniverseaza 96 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania sau un cuplu isi uneste destinele, lampioanele zburatoare umplu cerul. Chiar si ecologistii au lansat lampioane in week-end cu ocazia Orei Pamantului.  Asta in ciuda faptului ca majoritatea lampioanelor sunt foarte daunatoare mediului : au cauzat numeroase incendii, iar ingerarea sarmei din lampion de catre animale duce de cele mai multe ori la moartea acestora, arata numeroase studii si articole din strainatate. In week-end un lampion cazut pe balconul unui imobil din Baia Mare a cauzat un incendiu puternic , iar in vara anului trecut tot din cauza lampioanelor a izbucnit un incendiu in Marea Britanie cu pagube de sase milioane de lire sterline.

In tari precum Germania, Austria, Spania, Argentina sau Chile lampioanele zburatoare sunt interzise. Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta atrage atentia asupra pericolului de incendiu in cazul lampioanelor:

“La nivel international, s-a constatat ca lampioanele zburatoare au constituit surse de producere a incendiilor la constructii, in general inalte si foarte inalte (balcoane, copertine, terase etc.), la vegetatie uscata si la paduri. Totodata, acestea au constituit pericole pentru aeronave, un exemplu elocvent fiind incendiul la o aeronava in zona Sanya din China. In urma incidentului in zona Sanya s-a interzis pemanent lansarea lampioanelor zburatoare. De asemenea, in Marea Britanie, paza de coasta s-a confruntat in ultimii 2 ani cu o serie de alarme false (circa 700), provocate din cauza lampioanelor zburatoare. Avand in vedere faptul ca lampioanele zburatoare sunt propulsate de aerul cald generat de flacara produsa dupa aprinderea unui element combustibil, mentionam prevederile art. 97 alin. (1) din Normele generale de aparare impotriva incendiilor, aprobate prin OMAI nr. 163/2007, potrivit carora „utilizarea focului deschis in locuri cu pericol de incendiu si pe timp de vant este interzisa…

Totodata, in situatia desfasurarii activitatii de lansare a lampioanelor zburatoare, se recomanda respectarea urmatoarelor reguli minimale:

Respectarea instructiunilor producatoarului de utilizare in siguranta a lampioanelor zburatoare.

Lampioanele zburatoare vor fi lansate doar de catre persoane adulte responsabile, care in prealabil s-au informat asupra modului de utilizare in siguranta a acestora.

Lampioanele zburatoare se vor lansa numai in spatii exterioare deschise, largi, la distanta mare de arbori, linii de alimentare cu energie electrica sau pentru alte utilitati pozate suprateran, constructii, in general inalte si foarte inalte (inclusiv balcoane, copertine, terase, reclame, etc.) sau alte zone potential a fi puse in pericol.

Lampioanele zburatoare nu se vor lansa la o distanta mai mica de 10 km de orice aeroport sau cale rutiera circulata, lumina acestora putand fi interpretata ca un semnal luminos ce poate deruta ori distrage atentia pilotilor sau conducatorilor auto.

Lampioanele zburatoare se vor lansa numai in conditii meteo favorabile (fara vant). In cazul in care vantul bate usor, este necesara asigurarea asupra faptului ca lampioanele zburatoare lansate nu se vor deplasa deasupra participantilor la evenimente, cladirilor, arborilor, aeroporturilor, soselelor circulate sau in orice alta zona unde acestea pot genera incidente cu efecte negative asupra vietii, bunurilor si mediului.

Se va asigura dotarea locului de desfasurare a evenimentului cu mijloace de stingere adecvate, pentru a se putea actiona operativ in caz de incendiu”, se arata in comunicatul IGSU, publicat in vara anului trecut.

In afara de pericolul de incendii lampioanele de proasta calitate dauneaza grav mediului inconjurator. Sarma din compozitia obiectelor zburatoare are nevoie de ani pentru a se descompune in natura, timp in care pot vatama animalele. Loredana Pod, distribuitor de lampioane zburatoare a explicat pentru Ziar de Cluj importanta utilizarii unor lampioane de calitate, care nu utilizeaza sarma, ci o sfoara ignifuga.

“Lampioanele noastre sunt facute din hartie de calitate, care se ridica usor si nu exista riscul sa ajunga pe pamant in timp ce inca arde. Celula de combustibil este foarte importanta, este conceputa sa se aprinda repede si sa se consume total, astfel incat atunci cand coboara lampionul nu mai este foc, prin urmare nu exista nici pericolul de incendiu. Sunt si lampioane pe piata la care se aprinde un sapun de ceara, care picura cu foc, chiar si inainte sa fie lansate. La acestea exista pericolul arsurilor pentru participanti si chiar pericolul de incidente”, a explicat Loredana Pod.

Lampioanele biodegradabile costa chiar dublu fata de cele cu sarma, astfel ca la majoritatea evenimentelor celebrate cu aceste balonase zburatoare, la care se lanseaza sute de astfel de obiecte, se utilizeaza varianta mai ieftina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *