Din oras

Lacunele regulamentului pentru caini: "Unele conditii sunt imposibil de respectat"

Noul regulament pentru caini are multe lacune. Chiar daca s-a lucrat un an de zile pe el, exista chestiuni care nu sunt clare nici acum. Spre exemplu spatiile amenajate pentru plimbarea cainilor sunt tot la nivel de promisiune, la fel ca acum un an, mai mult, nu exista un termen fixat pana cand trebuie sa fie finalizate. Practic nu s-a schimbat nimic intr-un an. In ceea ce priveste accesul cainilor in mijloacele de transport in comun, termenii sunt aproape imposibil de respectat, cu cel putin un metru liber in jurul cainelui, in conditiile in care autobuzele sunt supraaglomerate in majoritatea timpului.

Noul regulament este in consultare publica timp de 10 zile, pana in 21 septembrie, timp in care doritorii pot trimite sugestii, sau pot cere sa se faca dezbatere publica.

“Am senzatia ca este mai degraba un regulament in conditii de razboi, decat in vreme de pace. Din dorinta de a sustine ambele puncte de vedere, si al iubitorilor de caini si al celorlalti cetateni a iesit un regulament inaplicabil. Cum amendezi cainele sau stapanul daca face mizerie animalul? Cine masoara un metru si ce te faci daca se aglomereaza autobuzul intre timp, dupa ce ai urcat cu cainele? Cred ca se va ajunge la dezbatere publica, cred ca trebuie sa gandim in termeni mai putin rigizi, sa existe toleranta de ambele parti. Acest regulament, desi permite accesul cainilor in mijloace de transport in comun, stabileste mai multe granite si e necesar sa-l mai discutam o data. Voi intreba la Primarie peste cateva zile daca sunt puncte de vedere in scris trimise, eu sper sa fie si sa existe o dezbatere. Un regulament trebuie sa ne faca sa traim in armonie, nu sa avem temei de razboi”, a fost de parere Claudia Anastase, consilier local PSD.

Consilierul PNL Ioan Bildea a remarcat inexistenta unui termen concret pentru amenajarea spatiilor destinate cainilor.

“Mi se pare in regula ca vom avea un regulament. Sunt doua chestiuni care sunt nelamurite. Ca nu exista spatii amenajate si nu exista termen pentru amenajarea lor.  In ceea ce priveste accesul pe mijloacele CTP nu mi se pare in regula sa cumperi bilet si pentru cainii de talie mica”, a spus Bildea.

“Spatiile sunt doar la nivel declarativ. Si acum un an erau la nivel de promisiune, si acum e la fel. Daca vrei cu adevarat sa faci ceva trebuie sa fii pregatit”, a spus si Anastase.

Consilierul Radu Moisin vede partile bune, dar spune ca va sustine eventualele amendamente, daca se impun.

“Faptul ca se permite accesul animalelor in mijloacele de transport in comun in anumite conditii este un lucru bun, asa este in toate orasele europene. Faptul ca se propune suplimentarea locurilor pentru primbat catei, iarasi e un lucru bun. Ca nu exista un termen, ar trebui sa se amenajeze cat mai rapid, sunt din ce in ce mai multi clujeni care au un animal de companie. Oricum va trece pe la Comisia Juridica, inainte de a intra in forma finala la Consiliu, si vom analiza si vom face amendamentele necesare”, a aratat consilierul PNL, Radu Moisin.

Ramona Axinte, de la asociatia iCare, crede ca noul regulament nu este altceva decat praf in ochii detinatorilor de catei.

“Mi se pare un pas extraordinar de mic fata de asteptari. Un punct important era accesul la transportul in comun. Varianta oferita e aproape echivalenta cu a nu exista accesul, distanta de un metru intre caine si ceilalti calatori e aproape imposibil de respectat, pe orice linie si la orice ora. E praf in ochi, cu alte cuvinte.  E ceva de genul “hai sa le dam ceva sa nu zicem ca nu am facut”, iar varianta asta ii convine administratiei locale pentru ca ii protejeaza mai mult pe cei contra accesului animalelor, nu s-a tinut cont cu adevarat de detinatorii de animale de companie. Mi se pare inadmisibil sa nu stii ce procent ai in oras de detinatori de caini”, a aratat Ramona Axinte.

In ceea ce priveste spatiile, tanara crede ca responsabilitatea amenajarii spatiilor se va pasa dintr-o parte in alta, nefiind clarificata in regulament, care, spune ea, trebuia realizata de specialisti.

Reprezentantii Primariei au precizat ca deocamdata nu au primit nicio sugestie in ceea ce priveste noul regulament pentru caini.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *