Lacul Belis, groapa de gunoi a turistilor

Semnele popularitatii tot mai mari in randul turistilor a lacului de acumulare Belis-Fantanele incep sa iasa la iveala: malurile sunt tot mai pline de gunoaie si chiar si in apa plutesc deseuri. Directia Silvica, cea care incaseaza taxele de pescuit arata cu degetul catre Apele Romane, ca in final responsabilitatea sa fie a Hidroelectrica, societatea care tace malc.

Un cititor Ziar de Cluj ne-a atras atentia asupra situatiei ingrijoratoare in care se afla lacul, iar fotografiile vorbesc de la sine.

Seful Directiei Silvice, Dorel Oros, arata ca institutia pe care o conduce se ocupa strict de partea de pescuit.

“Nu suntem proprietarii lacului, apartine de Apele Romane. Pentru ca luam acea taxa pentru pescuit noi facem populari cu pastrav in fiecare an. Aveti dreptate, exista aceasta problema cu gunoaiele, dar situatia este mult pozitiva fata de alte zone. Cu toate acestea, chiar daca nu este activitatea noastra vom face o actiune in zona, si pentru educarea turistilor”, a precizat Oros.

Reprezentantii Administratiei Bazinale de Apa Somes Tisa au precizat ca ei se ocupa strict de calitatea apei si  ca administratorul lacului este Hidroelectrica. Nici calitatea apei din lac nu este cea mai buna.

“Pentru evaluarea starii ecologice a lacurilor de acumulare, Administratia Bazinala de Apa Somes-Tisa analizeaza, prin Laboratorul Regional de Calitatea Apelor Cluj, probe de apa prelevate in sectiuni caracteristice si evalueaza, prin compartimentele de specialitate, calitatea resursei de apa. Pe baza elementelor de calitate (biologice si fizico-chimice) se stabileste potentialul ecologic pe 5 niveluri: maxim, bun, moderat, slab si prost. Lacul de acumulare Fantanele a inregistrat in anul 2013 potential ecologic moderat, determinat de valorile elementelor biologice si ale elementelor fizico-chimice generale”, a aratat Cristina Vadan, purtatorul de cuvant al Adminsitratiei Bazinale de Apa Somes Tisa.

La Sucursala Hidrocentrale Cluj nu e nicio sansa de vreo informatie – totul se decide la Bucuresti, unde singurul numar de telefon disponibil pe site-ul Hidroelectrica suna in gol, iar via mail nu raspunde nimeni.

Comentarii

Ionut

10.09.2014 18:04

E urat ca se arunca in natura diferite lucruri de care o persoana nu mai are nevoie, nu contesta nimeni.Dar am fost de curand la Belis si nu am reusit sa gasesc nici un cos de gunoi public. A trebuit de la lac sa duc inapoi la cabana ce am vrut sa arunc.Ar trebui sa fie impanzit tot Belisul si zona lacului cu cosuri de gunoi publice!

eco

10.09.2014 21:30

Ar trebui in primul rand ca toti taranii cretinoizi (aici incluzandu-se: localnicii din zona si din amonte, cei care lucreaza la exploatarea lemnului in jurul lacului, posesorii de cabane din jurul lacului, turistii si pescarii), precum si cocalarii de prin CJ cu barci de zeci de mii de euro, sa invete ca natura nu e troaca lor personala!

Bineinteles, si Garda de Mediu, DS si OS Belis si Jandarmii Montani, ar trebui sa nu se mai scarpine atata la coaie si sa stea prin birturi, ci sa... FACA CEVA!

Vlad

11.09.2014 01:52

Toata salba de lacuri (Floresti; Gilau; Somesul Cald, Tarnita) se afla in acelasi stadiu.
Directia silvica ia bani degeaba.
Nici macar braconajul nu-s capabili sa-l opreasca.
Oare cat peste ai mancat, Dorele?

Vlad

11.09.2014 01:54

In poze se vede dovada ca se taie padurea .

Cosmin

11.09.2014 09:06

Noi toti suntem de vina! Ar cam trebui sa ne civilizam. Este chiar atat de greu sa arunci totul intr-o punga pe care o duci cu tine la cabana? Asta cu cosurile de gunoi e o scuza. Te duci la munte sa te rupi de civilizatie nu sa vezi la tot pasul cosuri de gunoi sau sa vrei wi-fi. Am mers cu cortul impreuna cu copiii si inainte sa ne putem aseza am cules doi saci de gunoi (de 120 L) doar ca sa putem sta linistiti. Copiii mei invata sa nu arunce in iarba petul.....dar cei ai caror parinti arunca fara sa le pese,  ce vor invata? Ca va veni candva (poate peste un an) un prost, asa ca mine, care va strange si gunoiul altora....asa ca de ce sa ne pese? Prosti mai gasim, hai sa fim egoisti si nepasatori ca e mai simplu. Aruncam vina pe altii ( Dir. Silvica, Apele Romane.....) numai noi su suntem de vina :( 

nik

11.09.2014 10:55

daca te incinta salbaticia natrii, invata sa nu faci gunoi si daca nu, invata sa-l duci cu tine la locul de depozitare corespunzator. In nic un caz nu trebuie sa impinzim natura cu cosuri de gunoi, care nu le intretine nimeni si animalele padurii sa le rascoleasca si sa le imprastie continutul.turistul trebuie sa grijeasca natura. 

Maricel Patraturiu

11.09.2014 21:39

Locuitorii din zona scapa de deseurile menajere aruncandu-le in padure sau in albiile paraielor ca sa le duca apa la prima ploaie mai serioasa. Astfel toate gunoaiele ajung in lac din vina unor inculti, retardati care daca le atragi atentia asupra acestui fapt sunt in stare sa te loveasca in cap. Nici majoritatea turistilor nu se lasa mai prejos cand vine vorba de prostie crancena, si arunca tot ce nu le mai foloseste pe maul lacului, urmand ca la prima ploaie sau vant mai serios, deseurile sa ajunga in lac. Astia sunt romanii in prostia lor nemarginita.

Adrian

11.09.2014 22:01

Este o realitate crunta pe care o constat in fiecare week-end ca civilizatia nu se invata de la sine .Este nevoie de masuri de masuri din partea autoritatilor de a aplica legea atat cat priveste regimul taierii padurilor .,cat si a circulatiei barcilor cu motor termic , cat si a gestionarii deseurilor, legea exista dar nu este aplicata si nu exista organe de control care sa-si faca datoria., desi sunt o multime -( Ministerul Mediului,Agentia de mediu, Garda de mediu, Jandarmeria, Regia Apelor, Politia etc ,.etc)Din anul 2012 la o sesizare la primaria  Belis am primit raspunsul ca in acel an se va colecta Gunoiul din satul Dealu Botii, suntem in 2014 si nu se colecteaza nimic, nu sunt containere de Gunoi, nimicdesi intre timp s-a facut un drum asfaltat intre belis si Dealu Botii.Pescarii care vin in zona" isi asund mizeria sub covor" -am vazut saci din PVC cu desuri ascunsi in salciile de pe malul lacului.Nu va fi curatenie pe lacl Belis pana cand autoritatile nu vor face minimul efort de a amplasa containere la toate iesirile de pe lac si pana cand cei care vin in zona,, nu-si vor da seama ca vor sta intr-o permanenta groapa de gunoi ,pe care singuri si-o intretin.

Adi

27.07.2018 08:44

La belis e ca-n elvetia comparativ cu bicazul unde sunt tone de peturi pe luciul apei ..ati pozat si voi o seringa ''aruncata de cel ce a facut poza" probabil .pe mal la balcesti dupa un weekend cu zeci de masini chiar ramane curat

Adauga comentariu