Din oras

La unii se poate, la noi, mai putin. Noi inchidem fermele pentru ca "derajeaza", altii le folosesc pentru profitul orasului

In timp ce in Floresti autoritatile se foloseau de ferma de pui pentru a castiga electorat in campanii, dupa ce, in mod ipocrit, au fost partasi la eliberarea de autorizatii de constructie cam ilegale, in alte locuri din Romania s-a implementat un proiect pilot prin care fabricile zootehnice sa nu mai fie poluante, mai mult, acestea sa aduca si profit la bugetul local prin scaderea costurilor de energie electrica.

E vorba de orasul Seini din judetul Maramures. In anii ’60, in orasul Seini au inceput sa apara tot mai multe ferme zootehnice. In aceeasi situatie s-a aflat 20 de ani mai tarziu si Floresti-ul cand a fost construita in comuna ferma de pui. Problemele au aparut in ambele localitati atunci cand a intrat in discutie factorul poluant. Daca in Floresti s-au construit imobile mult prea aproape de ferma, motiv pentru care locuitorii au fost nevoiti, ani intregi, sa suporte noxele peste limita admisa, in Seini, pe langa mirosurile neplacute, s-a constatat ca, din cauza nitratilor, solurile au fost poluate. In cazul acesta avem doua situatii aproximativ identice asa incat e foarte important de vazut cum au incercat cele doua administratii sa isi rezolve problema.

In Floresti construim blocuri si fortam ferma sa plece

Problema nitratilor din sol in comuna Floresti a fost de multe ori dezbatuta insa analizele cu privirea la poluare au lipsit cu desavarsire. In anul 2012, in campania electorala, Ioachim Vancea, fostul Primar al Florestiului, in speranta ca va mai atrage cativa alegatori, a plantat puieti de tuia in jurul fabricii. A fost o miscare electorala esuata din cauza ca solul era contaminat de nitratii scursi de la fabrica. Puietii s-au uscat in scurt timp. In acelasi an, nu doar tufele de tuia s-au uscat, ci si mandatul lui Ioachim, care la alegeri a fost detronat de Horea Sulea. Situatia de fapt este ca, pe terenurile din jurul fermei, s-a organizat un adevarat dezmat imobiliar, asa incat acum asistam la o adevarta lupta in care se imbina, nu prea armonios, politicul cu socialul si moralitatea. Pe de o parte sunt locuitorii care nu mai suporta noxele, pe de alta parte e ferma care a incercat ani intregi sa comunice cu administratia in vederea solutionarii problemelor, ori prin relocare, ori prin implementarea unor proiecte care sa reduca nivelul noxelor emise, iar pe de alta parte asistam la lupta factorului politic, in speta administratia locala si Consiliul judetean Cluj, care, mirosind oportunitatea in zona, jongleaza acum cu electoratul, dupa ce au jonglat cu banii din autorizatiile de constructie.

Recent, ferma a declarat ca e in prag de faliment. Este posibil ca zilele fermei sa fie numarate. Este posibil ca sa nu mai primeasca un nou aviz de mediu, din moment ce acesta se da conform situatie existente acum in teren si nu dupa principiul cine a fost mai intai acolo: ferma sau blocurile. Asta pentru ca distanta maxima admisa intre ferma si blocuri a fost demult incalcata. Solutii ar fi. Chiar si locuitorii comunei, implicati activ in problema, au gasit de cuviinta ca se poate locui langa ferma atata timp cat se gasesc modalitati prin care sa fie redus mirosul, iar solul sa nu mai fie poluat. O solutie a fost implementarea unui sistem performant de ventilatie. Pe forumurile florestenilor ideea a prins bine, locuitorii fiind chiar de acord sa se finanteze o parte din suma de bani de la bugetul local. In schimb, Primaria a tacut chitic. De fapt altele sunt calculele pe care si le fac cei din Primarie, avand in vedere Planul Urbanistic si faptul ca, conform informatiilor noastre, se doreste ca prin locatia Fermei sa treaca un drum, iar acolo sa se mute centrul administrativ al comunei.

Solutia mirosului si a poluarii rezolvata de Primaria Seini

In 2013, in urma analizelor de sol efectuate in orasul Seini, s-a decis implementarea unui proiect pilot pentru eficientizarea utilizarii gunoiului de grajd si a dejectiilor provenite de la ferme. In doi timpi si trei miscari, Comisia Tehnica din cadrul Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice a facut studiile de prefezabilitate, motiv pentru care proiectul a putut fi demarat in cadrul proiectului de „Control integrat al Poluarii cu nutrienti”. Printr-un imprumut acordat de Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare, plus grantul oferit de Facilitatea Globala de Mediu, Guvernul Romaniei a introdus orasul Seini in programul de Control Integrat, asa incat s-a contruit in oras o instalatie de biogaz care are capacitatea de a trata si stabiliza circa 10.000 de tone/an de gunoi de deseuri si resturi organice, reducand poluarea din zona.

Managementul bun initiat de Primaria Seini a dat roade. In paralel cu constructia instalatiei s-au demarat campanii de informare cu fermierii, asa incat, la finalizarea lucrarilor, fiecare parte sa stie ce are de facut. In conditiile acestea, anul acesta instalatia a fost pusa in functiune. Ulterior au avut loc si controale de la Banca Mondiala pentru verificarea lucrarilor iar avizul a fost pozitiv.

„In acest moment instalatia este incarcata si se produce biogazul. Zilele acestea va fi pornit si generatorul, incepand sa se injecteze in sistemul energetic primele cantitati de energie electrica, urmand ca in data de 21 de iulie sa avem o vizita de la Banca Mondiala. Fondurile provin de la ei cu cofinantare de la bugetul local.” a declarat Ovidiu Bodea, viceprimarul orasului Seini intr-un interviu alocat colegilor de la „Graiul Maramuresului”, in data de 9 iulie.

Instalatia este una prin care se doreste demonstrarea faptului ca gunoiu de grajd, ce reprezinta o mare problema de mediu, este o sursa de bani. In urma procesului de fermentare rezulta un produs cu continut de azot mult mai omogen si mai constant, astfel ca putem sa le oferim la schimb celor care ne ofera gunoiul, acest produs fertilizant pentru terenurile agricole. […] Deci, in acest proiect sunt practic cuprinse doua componente: instalatie pilot de biogaz si platforma de dejectii animaliere de la populatie”, a mai declarat viceprimarul

In Seini, in urma studiilor facute, s-a constatat ca, din cauza poluarii, a crescut incidenta bolilor in special la copii si la persoanele in varsta. Instalatia de biogaz a venit ca o gura de aer proaspat pentru locuitori atat la propriu cat si la figurat. Recent, locuitorii din Seini au declarat ca acum aerul e respirabil. In plus, primaria orasului va economisi de acum 55.000 de lei pe an, asta pentru ca instalatia va produce curent electric pentru iluminatul public.

Locuitorii din Seini au castigat, in trei ani, de cand a inceput constructia instalatiei, nu doar sanatate ci si bani.

In schimb, in Floresti, locuitorii au pierdut sanatate, timp, nervi si banii pe care ar fi putut lejer sa-i castige daca administratiile respnsabile nu ar fi transformat toata aceasta problema intr-un motiv de a castiga capital electoral. In cazul in care ferma din Floresti va ramane pe loc, fara ca cineva sa aiba intelepciunea de a invata din exerienta altora, in cativa ani vom asista nu doar la un dezastru ecologic in zona, ci si la unul administrativ si financiar. Iar daca ferma va falimenta, in lipsa avizelor de functionare, judetul Cluj va pierde inca o afacere profitabila, asa cum a pierdut multe pana acum.

Concluzionand, le recomandam autoritatilor locale si locuitorilor din Floresti sa ia aminte la investitiile facute de vecinii lor din Maramures.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *