In vizor

La Spitalul Clinic Judetean Cluj, drepturile pacientilor sunt plimbate cu targa

Nevoia unui spital regional de urgenta monobloc este tot mai acuta in judetul Cluj. Sistemul pavilionar actual al Spitalului Judetean Cluj obliga pacientii sa se deplaseze in mai multe locatii diferite pentru a beneficia de un serviciu medical de calitate. Ceea ce se intampla si este tolerat de ani buni, in caldirile de pe strada Clinicilor, la Clinica Medicala I, este de neconceput pentru un sistem medical demn de o tara europeana membra NATO. Fie ca ploua sau e soare, ca ninge sau e cer senin, zeci de pacienti sunt transportati zilnic intre cladirile spitalului. Intimitatea si demnitatea de a fi pacient intr-un spital din Romania este calcata zilnic in picioare sub ochii conducatorilor institutiei care nu gasesec, de ani buni, nici o solutie. 

Nu exista zi in care, din zona cladirii de urgenta de pe strada Clinicilor, pacienti intinsi pe targa, cu perfuzii in vene, sa nu fie transportati printre masini, prin parf, pe ploaie sau canicula pentru a li se efectua investigatii mai ample de radiologie. Acest lucru este tolerat de ani buni de catre toti directorii care s-au perindat la conducerea Spitalului Clinic Judetean Cluj. Motivele ca spitalul este unul pavilionar sunt dpar puerile cand e vorba despre demnitatea pacientului si drepturile sale de a fi tratat cu decenta.

Trecatorii sau apartinatorii bolnavilor aflati in pavilioanele cladirilor de secol XIX de pe strada Clinicilor pot vedea, zi de zi, cum pacientii sunt plimbati pe targa, acoperiti cu cate o patura ponosita, prin curtea spitalului. Printre masinile parcate la intamplare, doi brancardieri plimba de colo-colo, la intervale regulate de timp, targa pe care bolnavi cu masti de oxigen pe fata sau cu perfuzii sunt nevoiti sa suporte interperiile de afara. 

Potrivit unui regulamentului intern al oricarui spital din Romania, pacientii au dreptul la ingrijirea sanatatii la cel mai inalt standard, indiferent de statutul social, varsta, sex, etnie, religie sau convingeri politice. Au dreptul de a fi informati asupra facilitatilor de care dispune spitalul pentru asistenta personala, siguranta si confortul lor; dreptul pacientului la intimitate si la confidentialitatea tuturor informatiilor legate de afectiunea lor; dreptul la ingrijirea cu respect si consideratie fata de valorile, convingerile si intimitatea pacientului.

Toate cele patru drepturi ale pacientilor mentionate mai sus sunt, insa, incalcate in mod constat de catre angajatii Spitalului Clinic Judetean Cluj. Iar situatia este tolerata de ani buni. Nimeni nu a facut nimic in incercarea de a schimba aceasta metoda primitiva de transport prin care pacientii sunt expusi ochilor trecatorilor din curtea spitalului. 

Managerul Spitalului Clinic Judetean, Petru Susca, a refuzat sa comenteze situatia si a recomandat reporterului Ziar de Cluj sa transmita in scris intrebarile referitoare la situatia transportului pacientilor dintr-o cladire in alta. 

“Va rugam sa ne comunicati in scris intrebarile si va vom raspunde. Multumesc”, a comentat scurt, contactat telefonic, Petru Susca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *