Sanatate

La patru ani după Colectiv, la Cluj, același dezastru: nu există nici un pat pentru cazurile grave de arși

Tratamentul necesar Marilor Arși se află într-un colaps la nivel național. În Cluj, un centru universitar medical recunoscut și premiat, NU EXISTĂ nici măcar UN SINGUR PAT pentru marii arși. Din păcate, cele (4) patru paturi alocate pentru pacienții cu arsuri sunt destinate pacienților afectați în proporție de cel mult 20%-30% din suprafața corpului. 

Din păcate, situația dezastruoasă a spațiilor medicale din Cluj-Napoca și a dotărilor lipsă în cazul pacienților cu arsuri grave era semnalată încă de acum un an. Situația a rămas neschimbată.

Cei patru ani de la incendiul din clubul Colectiv par să se fi scurs degeaba.

Iar Clujul a rămas în continuare nepregătit la acest capitol.

Mai mult chiar, situația s-a agravat.

„Practic, Secția de Arși de la Cluj înseamnă două paturi într-un salon obișnuit, cu două perdeluțe despărțitoare”

Iar Secția de Arși din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj există doar cu numele. De fapt, dacă ar fi nevoie de îngrijirea unor pacienți cu arsuri grave, aceștia ar muri încet, dar sigur, în Secția de Arși.

Da, poate că nu ar rămâne în stradă, dar în Spitalul Județean din Cluj, unde infecțiile nosocomiale colcăie, moartea este mai mult decât sigură. 

CITEȘTE ȘI: Spitalele GROAZEI: cca 80% din cazurile de malpraxis și infecții nosocomiale rămân nesancționate

De altfel, încă din 2017, deputatul clujean Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, semnala faptul că pentru pacienții arși pe o suprafață mai mare de 10% din corp, în Cluj nu există nici un fel de condiții:

„În Clinica Chirurgie I am arătat că nu există nici un fel de condiții pentru arși pe o suprafață mai mare de 10% din corp, deci nu avem sisteme de îngrijire pentru oameni care au arsuri profunde sau pe o suprafață mai mare de 10%-20% din corp.

Lucrurile de anul trecut și până acum sunt mult mai rele, chiar dacă a existat o campanie a Asociației Beard Brothers, care s-a făcut pentru achiziționarea aparaturii medicale necesare pentru arși, precum și a altor sisteme de îndepărtare a pielii arse, acestea sunt pentru arsuri de dimensiuni mici sau medii, nu pentru arsuri grave. 

Mai mult decât atât, nu există nici un plan pentru a crea o Secție de Arși. 

Practic, Secția de Arși de la Cluj înseamnă două paturi într-un salon obișnuit, cu două perdeluțe despărțitoare.

Ceea ce este o bătaie de joc extraordinară pentru că, teoretic, tot în aceeași clinică există o Secție de Chirurgie Plastică pentru Copii care, de fapt, nu este decât o altă minciună, o hârtie lipită de geamul unui salon. 

Deci, nu există nici un plan, nici la nivelul Ministerului Sănătății, nici la nivelul Secției Chirurgie I sau în altă parte, pentru ca lucrurile măcar să înainteze în anul viitor, darămite să avem cu adevărat o Secție pentru Arși”, declara anul trecut, pentru Ziar de Cluj, deputatul clujean Emanuel Ungureanu.

În iunie 2019, Ministerul Sănătății anunța că a elaborat noi reglementări referitoare la îngrijirile medicale necesare pentru pacienții cu arsuri grave. 

Potrivit unui comunicat de presă transmis Agerpres, proiectul include înființarea unei comisii de analiză a solicitărilor de transfer în străinătate. Pacientul va fi tratat în afara României doar dacă îndeplinește criteriile de acces în centrele de mari arși și doar dacă paturile pentru pacienții cu arsuri grave sunt ocupate integral, în întreaga țară.

În Cluj nu avem niciun astfel de pat. 

CITEȘTE ȘI: Nu avem paturi pentru pacienții cu arsuri, așa că îi trimitem în străinătate. Ministerul Sănătății reglementează tratamentul marilor arși, în timp ce Clujul nu are niciun pat pentru cazurile grave

Oficial, în România sunt 28 de locuri pentru mari arși. Acest număr însă este doar pe hârtie și nu are nicio legătură cu realitatea.

Din păcate, ipoteza pe care o lansa Ziar de Cluj anul trecut a rămas perfect valabilă, iar asta întrucât nimic nu s-a schimbat: 

Ipotetic, dacă am presupune că un număr de 10 oameni ar fi victimele unui accident, undeva în județul Cluj, și ar suferi arsuri în proporție de peste 50% din suprafața corpului, unde ar putea fi internați aceștia pentru tratament?

”Sunt morți. În cazul în care vor fi 10 oameni cu 50% arsuri, dacă nu sunt transferați de urgență în afara țării, sunt morți”, afirma Emanuel Ungureanu.

Tot în urmă cu un an, Sorina Pintea, ministrul Sănătății (demis), declara că în cazul unei tragedii, autoritățile ar apela la ajutor extern. 

De fapt, pacienții arși nu sunt lăsați să moară în stradă, sunt preluați și internați în spitale, unde se moare pe capete. Dar nu în văzul lumii. Dar se moare constant, zilnic. 

În plus, pentru ca tabloul să fie complet, ar trebui să nu uităm un aspect care a fost uitat intenționat de către autorități:

după 22 de ani de existenţă, autorităţile au închis singurul loc unde se depozita şi conserva pansamentul biologic pentru marii arşi. 

Altfel spus, România nu mai are o bancă de piele.

Această bancă de piele s-a dovedit foarte utilă în primele zile după accidentul de la Colectiv. 
De opt luni, inexistența acestei bănci, care a fost pur și simplu desființată, este ascunsă de către autorități.

România are în continuare un singur centru pentru mari arşi – Spitalul de Arsuri, care în 2015 avea 11 paturi pentru mari arşi, iar acum are doar 5. În prezent, singura şansă de supravieţuire a unui român ars grav este să ajungă la un spital din străinătate.

Colac peste pupăză, România nu dispune nici de o bancă de sânge – vitală în condițiile unui accident colectiv, cu multe victime care necesită îngrijiri și transplanturi, transfuzii de sânge etc.

Ținând cont de faptul că în acel moment pot fi internați și alți pacienți cu arsuri minore sau medii, în cadrul așa-numitei Secții de Arși de la nivelul Spitalului Clinic de Urgență Cluj, s-ar mai găsi loc pentru cazurile cu adevărat grave?

”N-au nici o șansă. În cazul în care avem arși cu o suprafață de 50%, nu există nici o posibilitate de ieșire în condiții sigure aici, mai ales că la Chirurgie I și în alte secții, rata infecțiilor nosocomiale este foarte mare și nu există un circuit sigur pentru aceștia, nu există un sistem de îngrijire, prin care să nu fie expuși la aceste infecții intraspitalicești, pentru că știm de la Colectiv, că foarte mulți oameni ar fi avut zile dacă nu luau din spital tot felul de bacterii care sunt într-atât de rezistente încât i-au înspăimântat pe cei care au preluat o parte dintre răniții de la Colectiv care erau în spital. 
Deci, dacă ești ars peste 50% din corp și nu poți fi transferat urgent în străinătate, ești mort”
, a conchis Emanuel Ungureanu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *