Rautacisme

La Cluj se poate: primul oraș din lume dotat cu ciori electrice. „Trebuie să fie un oraș model pentru România”

Avansul tehnologic la care s-a angajat administrația clujeană vine cu idei noi: dacă tot vom avea taximetre electrice, atunci ar fi cazul să importăm și niște păsări electrice. Desigur, fauna trebuie protejată, dar merită digitalizată. Nimic nu scapă bunelor practici în care municipalitatea clujeană s-a perfecționat. Aceasta este explicația pentru care specialiștii gândesc deja la un proiect futurist: ciorile electrice. Singura soluție sustenabilă prin intermediul căreia Clujul va deveni un oraș european, adică curat. 

Un grup de cercetători a avansat proiectul updatării faunei clujene ultimelor tendințe din domeniul high tech, iar proiectul este deja analizat de specialiștii din Primărie. 

Proiectul de implementare a unor noi specii de păsări nu reprezintă decât o dezvoltare firească a unui oraș care a ratat titlul de Capitală Culturală a țării, dar care se poate mândri cu soluțiile din domeniul IT. 

„Cluj-Napoca trebuie să fie un oraș-model pentru România și un model de bună practică la nivel european!”, a declarat recent, Emil Boc.

Pentru a-și întări propriile spuse în privința electrificării taximetrelor, Emil Boc a adăugat: 

„La Cluj semnalul e clar, se poate ca în Europa”, a conchis primarul orașului cu cele mai multe soluții smart. 

Inițiativa municipalității a fost apreciată de clujeni, iar un grup de cercetători a reușit să propună un proiect inedit: implementarea ciorilor electrice.

În acest sens, consilierii locali vor adopta la următoare ședință proiectul:

„Orașul fără găinaț: demararea procedurii de achiziție a ciorilor electrice prin intermediul fondurilor străine și implementarea aleilor practicabile”.

După ce proiectul va fi supus analizei consilierilor locali, acesta va intra în linie dreaptă.

„În sfârșit, studenții vor putea circula prin rezervația naturală de la Facultatea de Geografie fără teamă. Adeseori, aceștia trebuiau să-și pună caietele de curs pe cap, întrucât avalanșa de găinaț care se revarsă de fiecare dată peste ei reprezintă un disconfort major.

Apoi, aceștia se pot trezi cu amenzi dacă urcă plini de rahat în mijloacele de transport în comun.

Noul regulament, aprobat de municipalitate, este unul drastic: dacă nu ești la patru ace și dacă-ți put hainele, ești amendat.

Așa ne-a venit ideea de a accesa, prin intermediul fondurilor străine, un grant pentru implementarea ciorilor electrice la Cluj. Astfel, aleile vor fi mai curate, iar fauna mai diversificată, adică în trend cu noile tendințe tehnologice”, susține Ion Acioarei, coordonatorul grupului de cercetători. 

În plus, în acest fel pot fi salvate și celelalte investiții aiuritoare, coordonate de administrația clujeană: băncuțele smart. Acest proiect s-a dovedit a fi un eșec din cauza ciorilor și porumbeilor care-și încarcă telefoanele pe băncuțe, iar în urma acestui proces tehnologic avansat, smart băncuțele nu mai pot fi utilizate de clujeni, fiind pline de rahat.

în imagine: porumbei electrici încărcându-și bateriile pe băncuța smart din Piața Mihai Viteazul

De asemenea, merită menționat faptul că acestea nu sunt curățate de către angajații de la salubritate, devenind o adevărată emblemă a Clujului smart.

„În secolul trecut mașina fost centrul Universului, acum nu mai e valabil”, a mai precizat edilul clujean.

În acest sens, Primăria a demarat deja procedurile pentru achiziția de păsări electrice de la orașele înfrățite. Sustenabilitatea acestui proiect este dat de faptul că și muntele de gunoi de la Pata Rât va rămâne neatins, întrucât ciorile electrice nu vor atenta la bogăția județului Cluj.

Municipalitatea a anunțat că se gândește să importe deja și porumbei electrici, iar acest proiect urmează să fie implementat la nivel national. 

 

 

 

 

 

featured image: radioiași.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *