La Cluj-Napoca se naște o super Universitate, după modelul celebrei Paris XI! „Vom reuni cei mai performanți oameni din sistem”

Președintele Senatului Universității Babeș Bolyai, profesorul Ioan Chirilă, susține proiectul unei universități interdisciplinare, după modelul celebrei Paris Sud - XI.

Concret, este vorba despre o super Universitate a viitorului, care va reuni elitele din mediul universitar, un adevărat centrul al cercetării și inovării.

“Sunt susținătorul unei idei care ar trebui să se concretizeze în anumite condiții într-o nouă infrastructură, undeva la marginea Clujului, într-o nouă universitate interdisciplinară, ceva în genul Universității Paris 11, o universitate în care ar fi subiecte foarte actuale cum ar fi încălzirea globală, energie verde, societate sustenabilă durabilă și toate celelalte, public sau societal security, programe care ar aduce finanțări din surse conexe, cum ar fi fonduri lansate de ONU, fonduri lansate de NATO, fonduri lansate de UE. Și unde ar trebui să dezvoltăm aceste programe în tipologia pe care noi am cunoscut-o la începutul secolului 20 când s-a fondat universitatea română, să facem niște comisii de selecție de anvergură internațională pentru cei care ar desfășura activitatea în aceste programe. Și atunci, această nouă locație, noi avem cam așa teoretic și poziția, această nouă locație ar da posibilitatea specialiștilor de la nivelul Clujului să meargă înspre realizarea acestor proiecte la un high level, înalt nivel de educație și de formare și de cercetare. Acest proiect urmărește să adune cei mai performanți oameni din zona universitară și din zona cercetării în programele acestea. Și atunci, aceste programe ar fi în fapt interdisciplinare sau transversale care nu ar atenta cu nimic la structura universităților existente în Cluj, ci ar crea un epicentru pentru un anumit tip de unitate transuniversitară.  De aceea nu cred că putem discuta de un proiect de genul acesta ca fiind al unei singure universități”, a declarat Chirilă, conform Citynews.ro.

Université Paris-Sud, cunoscută drept Paris XI, este printre cele mai faimoase universități din Franța și din Europa, în domeniul matematicii și științei. Cu un buget de 450 de milioane de euro anual, Paris XI are 27,307 de studenți și peste 4000 de angajați (cadre universitare 2461).


Adauga comentariu