Reportaj

La Cluj-Napoca, moartea vine cu fumuri la pachet

Ziua Nationala Fara Tutun s-a sarbatorit astazi, pe paturile spitalului de Pneumoftiziologie “Leon Daniello”, din Cluj-Napoca. Guvernul a pus pe stand-by programul “Stop fumat”, gratie caruia s-au lasat de fumat aproape 100 de clujeni in acest an.

Fara fumuri, pacientii Spitalului de Pneumoftiziologie “Leon Daniello” din Cluj-Napoca de abia isi gasesc suflul pentru sfaturi anti-fumat. In salonul 105, un batran subtire cat foita de tigara, se ridica pe marginea patului. Conectat la pompa de aer potrivita cumva in pijamaua albastra, barbatul de 68 de ani din Ciucea explica scurt, ca intr-o pauza de tigara: a fost operat de “umbra la plaman” in 2002 si, spre surprinderea medicilor, inca traieste sa le spuna tinerilor sa nu se apuce de fumat oricat de “nealcosi” s-ar crede.

“De la varsta de 14 ai’ am luat-o ase: mai subtire, dar in ultimul timp fumam si cate trei pachete pe zi”, arata omul.

S-a apucat de fumat de “nealcos”, iar fumurile l-au tinut 30 de ani. A pufait ce-a putut: “nu conta, de care erau: Nationale, Marasesti, Carpati fara filtru, Bucegi, Tractorul”.

“Sa faca bine tinerii sa nici nu sa uite cata tigari. Nu aduce folos, numa’ boala si probleme dinastea. Io, de nu fumam, nu erai aci astazi”, zice barbatul internat in spital “cu plamanu’”.

In 1992 i s-a descoperit o “umbra” pe plaman, o pata, care a devenit cancer 10 ani mai tarziu. Zice drept ca a fumat 30 de ani in timp ce-si pune degetele pe marginea patului. Se uita drept la medic, cu luare-aminte. Un coleg de salon  din Cluj-Napoca, ii canta-n struna. A fumat 30 de ani, cate trei pachete pe zi, de 30 de ani s-a lasat, iar maine-poimaine face 90 de ani.

“De atunci mi-o zis dom’ doctor sa nu mai fumez si nu am mai fumat. N-o fost greu sa ma las, ca mi-o fost frica. Mi-o zis domn’ doctor ca ce-mi aleg?! Viata sau tigara… Apai viata, da’ mi-o fost foarte greu pana m-am lasat”, lamureste barbatul din Ciucea.

Recunoaste ca, desi au trecut mai bine de 9 ani de la operatie si inca 21 de cand s-a lasat de fumat, inca viseaza la tigari.

“Acum e pe morfina, din cauza durerilor”, lamureste Vasile Muresan, medic primar pneumolog.

In singura curte de spital din Cluj care nu arata ca o scrumiera, alt barbat, de 74 de ani se plimba nervos, in sus si-n jos, in fata pavilionului. S-a apucat de fumat “din plictiseala” de la serviciu si acum se chinuie, intre crize, sa nu mai fumeze. S-a lasat de fumat de doua saptamani, dupa 56 de ani de pufait.

“A fost obligatoriu… din cauza BPOC-ului si a inimii… S-a apucat de fumat “c-asa i-a fost meseria”: a fost sofer si portar la DSP. “In 24 de ore, ca sa n-adormi, sa nu asta ni, trebuia sa mai fumam cate-o tigara, asta a fost situatia”, inghite in sec.

Barbatul din Chinteni e internat la “Leon Daniello”, a facut patru preinfarcte si sufera si de Bronhopneumopatie obstructiva cronica (BPOC), a patra cauza de deces pe plan mondial, care, potrivit statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii tinde sa devina a treia pana in 2020, depasind diabetul zaharat.  Isi spune diagnosticul horcaind si incearca sa-si spele pacatele in fata medicului, astazi, de Ziua Nationala Fara Tutun. A incercat sa intre in programul “Stop fumat”, dar nu a reusit sa se tina de el.

“Am incercat toate modalitatile de a ma lasa de fumat si nu am reusit… Extraordinar de mare-i dependenta. Chiar si acuma, la 5, 6 zile ii musai sa aprind o tigara ca daca nu ma doare capul si-s nervos de nu stiu ce sa fac”, arata el, in timp ce-si duce mainile la spate.

S-a apucat de fumat la 15 ani “c-asa a fost timpul”. A crescut fara tata si si-a gasit consolare langa tigari.

“De mic am fost dus sluga s-apai stiti dumneavosta cum ii la tara. Acuma ne poate parea rau, ca nu mai avem ce face. Nu pot face niciun fel de efort… Ii groaznic. Le transmit tinerilor sa nu se apuce de fumat la fel cum nu se apuca de droguri! E atat de periculos, exact ca drogu’, ca si drogu’ o data daca-l iei, apoi de curiozitate tat mai iei si mai iei. Uite, tutunul asta mi-o mancat zilele”, spune batranul de 70 de ani din Chinteni.

Sloganul Zilei Nationale fara Tutun este Eu am reusit! Alege sa nu fumezi. La Cluj-Napoca programul “Stop fumat”, care actualmente e uitat de Ministerul Sanatatii, a adus pe calea cea buna peste 100 de clujeni, in 2013. Acum, insa, nu mai exista finantare pentru medicamente. O cura de o luna cu Champix costa 1.000 de lei.

“O treime din pacientii inscrisi in acest program au renuntat la fumat. E adevarat ca depinde si de gradul de dependenta de tutun care este variabil de la pacient la pacient. Cei cu grade mari de dependenta de tutun au sanse mai mici de a renunta la fumat. O treime din cei care au intrat in programul “Stop fumat” au reusit sa se lase. Cei care, intr-adevar doresc sa se lase de fumat au parte de psihoterapie, li se administreaza o medicatie specifica timp de trei luni de zile si au sansa sa renunte la fumat, ceea ce e un lucru extraordinar”, a explicat, pentru Ziar de Cluj, managerul Spitalului “Leon Daniello”, Vasile Muresan.

In programul “Stop fumat” au intrat peste 300 de clujeni in 2013 si, potrivit proiectului, pot sa se trateze in mod gratuit, timp de 3 luni cu medicatie performanta si plasturi cu nicotina, dupa caz. Totusi, inainte de a se apuca de fumat, doctorii avertizeaza ca pacientii ar trebui sa fie constienti de bolile care ii asteapta.

“Tinerii sa nu se apuce de fumat, adultii sa-si schimbe stilul de viata si sa renunte la fumat pana nu eprea tarziu, cand apar consecintele extrem de grave ale fumatului in care patologia neoplazica, cancerele sunt pe primul loc, patologia obstructive pulmonara aceasta boala BPOC, bolile cardiovasculare si alte consecinte care sunt cu costuri economic-finanaciare-sociale extrem de puternice pentru populatie, mai ales ca in Romania sunt 1 milion de bolnavi de BPOC, iar principala cauza este fumatul”, a conchis doctorul Muresan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *