La Cluj, laboratoarele Synevo, Regina Maria și Sante, BLOCATE de cererile de teste pentru COVID-19

Cele mai cunoscute laboratoare și clinici private din Cluj, care efectuează, la cerere, teste pentru depistarea COVID-19, sunt asaltate de pacienți. Numărul foarte mare de solicitări vine ca urmare a restricțiilor tot mai multor țări impuse cetățenilor români, care nu pot intra pe teritoriul anumitor state dacă nu prezintă un test molecular negativ efectuat cu maxim 72 de ore înainte.

La laboratoarele Synevo din Cluj-Napoca, testele pentru COVID-19 se pot face doar cu programare online. Locurile disponibile se epuizează rapid. Astăzi de exemplu, în jurul orelor prânzului la unul din cele trei laboratoare din oraș, data de 13 apărea disponibilă, dar la câteva minute nu mai era niciun loc. Abia în data de 21 iulie, respectiv 22 iulie mai sunt acum locuri disponibile.

Prețul unui test este de 285 lei la Synevo Cluj.

Reprezentanții Synevo România au transmis că recoltează probe pentru testele moleculare pentru depistarea infecțiilor cu virusul SARS-CoV2 în 50 de centre din 36 de orașe din țară. Buletinele de analiză pot fi eliberate acum, la cerere, și în limba engleză pentru persoanele care au nevoie de acest document în vederea efectuării unei călătorii.

"Testele se pot realiza doar cu programare online, fiind prelucrate în Laboratorul Central din Chiajna, dotat cu unul dintre cele mai performante echipamente de analiză din țară. Rezultatele pot fi accesate online și sunt raportate către autorități, conform Metodologiei de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19), indiferent dacă sunt negative sau pozitive. Timpul de eliberare al rezultatelor este de maximum 72 de ore de la momentul recoltării", au declarat reprezentanții Synevo. 

„Continuăm să susținem eforturile autorităților, precum și nevoile individuale ale pacienților. În acest moment analizăm peste 1.000 de probe pe zi și căutăm să extindem capacitatea de procesare pentru a veni în întâmpinarea cererii crescute de la clienți corporate, pacienți supuși unor proceduri medicale și persoane care călătoresc în afara țării. În orașele mari avem deja ocupată în proporție de 95% capacitatea de recoltare disponibilă până la finalul lunii iulie”, a declarat doctor Antoanela Curici, director medical Synevo România.

Aglomerație mare este și la Regina Maria Cluj-Napoca, unde prețul unui test este de 340 lei. În Cluj-Napoca, acum nu mai sunt locuri disponibile. Un pacient care s-a programat astăzi a reușit să obțină cea mai rapidă programare pentru data de 16 iulie, în Gherla.

Clinica Sante, care, de asemenea, efectueaza teste pentru COVID-19, este copleșită de cereri. Săptămâna aceasta nu se mai primesc programări. 

12 țări europene, dintre care 11 din UE, au impus restricții de călătorie pentru intrarea pe teritoriul lor a cetățenilor români din cauza numărului în creștere de infectări cu coronavirus de la noi. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, aceste țări sunt: Austria, Finlanda, Irlanda, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Marea Britanie, Ungaria, Grecia, Olanda.

Adauga comentariu