Reportaj

La Cluj, decedații de Covid pot fi înmormântați fără probleme. Alexandru Mureșan, patronul Requiem: „Cluj-Napoca e un oraș universitar, e pregătit, e dotat!”

În fiecare zi, autoritățile ne anunță că sute de oameni au murit de Covid. Sâmbătă, 30 octombrie, 10 persoane au decedat la Cluj din cauza deja vechiului coronavirus. Imagini cu decedați înghesuiți, în condiții improprii, la morgă, ori cu mașini funerare care așteaptă la coadă să preia morții, la Cluj nu ar trebui să vedem, potrivit lui Alexandru Mureșan, patronul uneia dintre cele mai mari firme de pompe funebre din Cluj-Napoca (și, în același timp, autopsier și îmbălsămator), cu care Ziar de Cluj a discutat astăzi.

Cum se acordă serviciile funerare în pandemie, ce trebuie să facă clujenii dacă au un deces Covid în familie, cu cât a crescut numărul morților de când a izbucnit criza epidemiologică puteți afla din interviul de mai jos:

Ziar de Cluj: Cum a influențat pandemia piața serviciilor funerare? Care sunt diferențele, față de perioada de dinainte?

Alexandru Mureșan: Din păcate, la Covid trebuie să fii mai pregătit, cu camere de păstrare a decedaților, trebuie să ai echipamente de protecție pentru angajați, evident că au urcat costurile cu dezinfecția, cu soluțiile pentru dezinfecție.

Ziar de Cluj: Aceste costuri au fost suportate și de către aparținători?

Alexandru Mureșan: Din păcate, cumva, se regăsesc, da. Una e că mergi cu halat și alta că mergi cu combinezon. Una e că folosești două perechi de mănuși la fiecare manipulare sau o pereche de mănuși. Mănușile, înainte, erau 150 de lei cutia, acum e 600 de lei cutia. Toate s-au scumpit.

Ziar de Cluj: Ați avut mai multe solicitări pe timpul pandemiei?

Alexandru Mureșan: Nu. Tot acolo sunt. Poate că luna aceasta au fost un pic mai multe pentru că, din păcate, au fost mai multe decese în perioada aceasta. Dar, se împart, fiindcă sunt multe firme de servicii funerare în Cluj.

Ziar de Cluj: Sunt imagini în presa națională cu morgile pline, cu mașinile funerare care așteaptă la coadă să preia decedații.

Alexandru Mureșan: Depinde de oraș. Cluj-Napoca e un oraș universitar, e pregătit, e dotat. Nu poți compara Clujul cu Vasluiul, ca să dau un exemplu. Nu am fost în Vaslui și nu vreau cumva să se creadă că eu zic că Vasluiul nu e ok, dar mă gândesc că e diferență mare de dotări ale spitalelor. Dacă sunt probleme la Spitalul Universitar din București, care e unul dintre spitalele de elită ale României, vă dați seama că în țară sunt probleme!

Ziar de Cluj: În Cluj sunt probleme, să nu facă față firmele de servicii funerare la numărul crescut de persoane decedate?

Alexandru Mureșan: Nu. La Cluj lumea e civilizată, RADP-ul care face gropile are personal calificat și suficient, să înmormânteze pe toată lumea! Firmele de pompe funebre din Cluj sunt toate cu mașini avizate de DSP, în țară sunt orașe unde nu are niciunul aviz. La nivel de Cluj nu se întâmplă treburi de genul acesta. Probleme sunt prin alte părți.

Ziar de Cluj: La cimitire sunt locuri suficiente? Pe site-urile de profil, sunt persoane care vând locuri de veci.

Alexandru Mureșan: Nu se pot vinde. Locul de veci este concesionat de către Primăria Cluj-Napoca cu contracte legale, nu ai cum să vinzi un loc de veci, pentru că nu e al familiei locul de veci. Cel puțin la cimitirele administrate de către Primărie, Primăria le concesionează familiilor, deci nu are cine cui să vândă. Acuma, și eu, dacă pun pe Olx că vând luna de pe cer, cineva pe ce bază cumpără? Lumea trebuie să meargă la autorități, să întrebe la Primărie care este procedura legală ca să primești un loc de veci. Locuri de veci noi avem pe strada Pometului suficiente. Acuma Primăria a dezvoltat încă un cimitir pe Moș Ion Roată. Nu l-a dat în administrare pentru că mai sunt locuri pe Pometului.

Ziar de Cluj: Deci oamenii nu trebuie să caute, să cumpere, pentru că sunt destule?

Alexandru Mureșan: Nu. Dacă, Doamne fereste, au probleme, să meargă la Cimitirul Central, unde, evident că vor primi loc de veci de la Primărie, unde groparii sunt suficienți ca să sape acele gropi. Adică, e ca într-o perioadă normală, dacă cineva decedează luni, miercuri sau joi se poate înmormânta ca și până acum. Nici până acum nu aveai cum să faci mai repede. Dacă moare astăzi, nu ai cum să înmormântezi pe nimeni mâine, pentru că sunt niște reguli de respectat, niște pași de urmat.

Ziar de Cluj: Deci, practic, oamenii trebuie să meargă să ceară locul de veci la Primărie.

Alexandru Mureșan: Da, cu actul de deces eliberat de către Primăria Cluj se merge la Cimitirul Central și Cimitirul Central pune la dispoziție un loc de veci pe Pometului, la prețuri normale, prețurile de stat, adică, fără niciun fel de probleme!

Ziar de Cluj: Față de perioada normală, cât reprezintă acum, procentual, decesele în plus cauzate de Covid?

Alexandru Mureșan: Poate că e mai mult cu vreo 20%, dar și în anii trecuți erau perioade când era mai mult de lucru. Poate că totuși sunt mai multe fiindcă, acuma, din păcate, cu Covidul sunt un pic mai multe cazuri, dar nu ce se discută! Știți cum e? A fost un reportaj că Slobozia a avut de înmormântat într-o zi 7 morți. Știți care e problema? Acolo, probabil că, în condiții normale, au un mort pe zi. Atunci, evident că, dacă ai 7 morți și numai 2 gropari, nu ai cum să faci 7 gropi, 2 oameni.

Ziar de Cluj: În Cluj care e media de decese?

Alexandru Mureșan: În Cluj, cam 10-15 morți pe zi, în mod normal, nu din cauza Covidului. Și înainte, acum 10 ani de zile, tot așa era.

Ziar de Cluj: Și cu cât a crescut numărul decedaților, cu Covid?

Alexandru Mureșan: Poate mai sunt 2 în plus. În Cluj nu vor fi probleme.

Ziar de Cluj: Se anunță în fiecare zi sute de morți la nivel național.

Alexandru Mureșan: Sunt, dar 500 de morți împărțit la o țară întreagă. Din păcate, ei sunt decedați de Covid, asta e o problemă. Dar nu ar trebui să fie nicio problemă, cel puțin la Cluj, vizavi de personal, de oameni calificați. RADP-ul e o firmă serioasă, au ce le trebuie.

Ziar de Cluj: Nici dacă mai cresc cazurile nu vor fi probleme?

Alexandru Mureșan: Acuma ar trebui să mai scadă cazurile, așa ar fi normal. Deja din ce în ce mai mulți oameni se vaccinează, poate oamenii au văzut că ar trebui să se protejeze un pic mai bine, să nu mai stea la înghesuială și, atunci, probabil că ar trebui un pic să scadă cazurile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *