Uncategorized

La Cluj, cultura se serveste pe paine… cu sarmale

A fost Noaptea Muzeelor si la Cluj. 12 muzee si-au deschis portile pana tarziu in noapte si mii de clujeni le-au trecut pragul, atrasi mai mult de gratuitati decat de expozitii in sine. Cozi s-au format nu doar la sarmalele oferite gratis, ci si la intrarea in Muzeul Farmaciei sau Muzeul de Istorie, si nici Muzeul de Arta nu s-a putut plange de lipsa de vizitatori. Asta acum, pentru ca nu s-a perceput taxa de intrare. In restul anului, cand 3-4 lei trebuie “sacrificati” pentru bilet, majoritatea vizitatorilor, care se fudulesc acum pe Facebook ca au fost la Noaptea Muzeelor, sunt de negasit.

La sarmale inainte

Muzeul Etnografic al Transilvaniei si-a deschis portile inca de la ora 16, chiar a avut si un targ de produse traditionale in curte. Daca in primele patru ore erau deja cateva sute de vizitatori, numarul lor a crescut simtitor dupa ora 20, cand s-a inceput impartirea sarmalelor catre public.

In boxe rasuna Sava Negrean Brudascu – “Doamne, ocroteste-i pe romani”, iar romanii, fascinati de gratuitatea sarmalutelor, au format imediat o coada care nu s-a risipit pana ce ultima sarma din oalele imense nu a fost infulecata. 3.000 de sarmale s-au impartit ieri seara, cate 3 pe o farfurie, la evenimentul denumit “Seara sarmalutelor”.

“Sunt nefierte, mergeti si mancati sa vedeti. Am intrat si eu sa vad cum sunt, am auzit ca se dau gratis si ca sunt bio. Nu ca nu am ce sa mananc, ca doar am mancat acasa, dar eram curios. La Muzeu nu am prea fost, ca nu am timp, lucrez. Si acum ma duc la clinica la cineva, am intrat numai sa vad”, ne spune un pensionar, care nu isi mai aduce aminte cand a fost ultima data la vreun muzeu. Nu merge nici acum. Dupa ce a inghitit sarmaua, isi vede de drum mai departe.

Bis la sarmalute

Au fost persoane care nu s-au multumit cu o portie si au stat de mai multe ori la coada. Un grup mic de tineri a revenit in fata bucataresei de sase ori – adica 18 sarmale pe cap de… student constiincios.

“Expozitia, daca am vazut-o? Da, expozitia sarmalelor”, rade unul dintre tinerii din grup, in timp ca isi arunca farfuria, dar furculita o pastreaza amintire. “E piesa de muzeu”, spune acesta. “Nu stiti, la muzeul celalalt se da ceva?”, intreaba el, aratand in directia Muzeului de Arta. “Cultura? De aia nu ne trebuie, ca avem prea multa”, spune, dezamagit de raspunsul nostru.

Cine a profitat de arta gratis ieri seara? Familii intregi, care au luat cina in centrul orasului, pensionari veniti din Zorilor, Marasti sau Manastur, tineri cu basti colorate, fete cu pantaloni mulati si cizme mov, studenti cu parul bine gelat si parfumati. Multi dintre ei au vazut in seara culturii gratuite un prilej bun de a-si pune burta la cale inainte de o iesire in club.

Am mancat vreo 12, da’ nu e fiert orezul, ma, spune, cu gura plina, Rares, supranumit si Omul Sarma de catre colegii si prienii lui, la randul lor oportunisti intr-ale sarmalelor. Pai, n-am fost la muzeu, abia acum mergem, continua, cu gura pana la urechi, unul dintre ei. La plecare, insa, in loc sa faca stanga, catre intrarea in muzeu, tinerii si-au continuat drumul catre iesire. In boxe se aude binecunoscutul refren „Ca la tati ni-i greu”…

 Cultura si atat

Dezamagirea lasata de comportamentul clujenilor ahtiati dupa cultura, numai daca are gust de sarmale, se mai indulceste la vederea cozii de cateva zeci de persoane din fata Muzeului Farmaciei. Aici se da numai cultura, si e gratis.

Si la Muzeul de Istorie, inchis de mai bine de trei ani, a stat lumea la coada sa vada micuta expozitie de la etaj. Nici batranul Palat Banffy, care gazduieste Muzeul de Arta, nu a mai vazut atata lume de mult.

Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes initiat de Ministerul Culturii si Comunicarii din Franta si aflat deja la a noua editie. Evenimentul este patronat de Consiliul Europei, de UNESCO si de Consiliul International al Muzeelor. Aproximativ 3.000 de muzee din Europa sarbatoresc anual evenimentul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *