La Cluj copacii vor fi, în curând, mai inteligenți decât oamenii (din Primărie)

Cel mai votat proiect în cadrul bugetării participative din orașul de 5 stele inteligente, dar căzătoare, în care trăim, a fost „Aer curat la Cluj”, un proiect care propune „copaci inteligenți pentru purificarea aerului”.

Băncuțele inteligente amplasate de Primărie în unele locuri din oraș am înțeles ce sunt și le-am pătruns și utilitatea – și persoanele fără adăpost, care dorm pe ele, trebuie să își încarce telefonul undeva, nu?

Însă, ce sunt copacii inteligenți este foarte greu de înțeles! Să fie copaci închipuiți, vizibili doar cu un efort inteligent de imaginație? Să fie vreun concept panteist, care consideră copacii drept ființe însuflețite, dotate cu inteligență și corazon? Sau o fi, pur și simplu, un copac cu rădăcini prin administrația locală, ce a găsit alți copaci care să îi bugeteze ideea cu 150 000 de euro de la bugetul local?

Chiar dacă noi nu am înțeles ce sunt aceia „copaci inteligenți”, se pare că deștepții din Primărie au priceput, fiindcă nota Comisiei tehnice de analiză a propunerilor de proiecte este următoarea: „ELIGIBIL – Pentru copaci inteligenți, într-o locație pretabilă”.

Propunerea inițială a proiectului câștigător cu 428 de voturi suna astfel:

„Avand in vedere schimbarile climatice si poluarea tot mai ridicata din oras, se propune o abordare multilaterala pentru un aer mai curat, temperaturi mai scazute si o calitate mai buna a vietii.

* plantarea de copaci cat mai mari in tot orasul (se pot alege anumite tipuri de copaci care sa elimine poluantii prezenti in aer)
* copaci inteligenti pentru purificarea aerului acolo unde spatiul nu permite altfel: https://greencitysolutions.de/en
* fatade verzi/pereti verticali pentru cladiri
* garduri vii intre strazi si trotuare”

Din cele 4 subpuncte, „experții tehnici” ai Primăriei au considerat drept eligibili doar copacii inteligenți. Dar ce pot fi, totuși, aceștia?

Căutând după linkul oferit de inițiatorii proiectului ajungem la următorul posibil copac inteligent, model 2019:

Niște mușchi într-o cutie, udați și ventilați, cu senzori legați în cloud vor elimina poluarea din oraș, însă numai cu condiția să plătim pentru aceștia 150 000 de euro din bugetul local.

Prin implementarea acestui proiect, la Cluj am putea avea, în curând, copaci chiar mai inteligenți decât oamenii (din Primărie) care i-au achitat băieților, cu adevărat, deștepți.

Adauga comentariu