La bloc. Castigatorii gospodari ai concursului de curatenie

135.000 de lei au fost impartiti anul acesta intre asociatiile de locatari cu cele mai frumoase, curate si mai ingrijite spatii verzi, in cadrul concursului Curatenie Generala, organizat de Primarie. Printre castigatorii premiului I se numara si cateva blocuri din cartierul Manastur, spre deosebire de laureatii din alti ani din cartierele “mai bune” ale Clujului. Vinerea trecuta s-au impartit premiile in Sala Mare a Primariei, unde au fost invitati toti administratorii celor aproape 200 de asociatii de proprietari. Printre cei 20 care au luat 2.000 de lei si o diploma cu locul I este si asociatia de pe Parang numarul 27. Este pentru prima oara cand participa la concurs, iar presedintele comitetului, Valentin Garbovan spune ca blocul lor este un etalon pentru vecini. Este bucuros ca poate vorbi cu cineva despre asta si ca se poate mandri cu o asemenea realizare.
“Tinand cont de faptul ca noi ne-am implicat foarte mult in crearea unei imagini estetice, spun eu, a blocului, am considerat ca putem participa si noi ca am putea face fata acestor cerinte pe care primaria le-a emis. Rezultatul a fost pe masura”, spune barbatul, bucuros nevoie mare.
E presedinte de 30 de ani in blocul cu 55 de familii si intotdeauna a fost adeptul incercarilor.
“Am incercat sa imbunatatim aspectul general prin aportul fiecaruia, pentru ca omul este cel care sfinteste locul. De noi depinde daca maine ne simtim mai bine decat astazi, de aportul nostru, al tuturor. Intotdeauna am refuzat sa cred ca nu se poate face, pentru ca sta la indemana oamenilor sa faca ceva bun pentru ei daca vor. Trebuie un promotor, cineva trebuie sa ii mobilizeze”, spune presedintele cu talente de orator.
Inspectorii primariei au luat in vizor gradul de ingrijire al spatiului verde, curatenia de la intrare, din zona parcarilor si de la punctulgospodaresc atunci cand au acordat punctajele pentru concurs. Chiar langa, la numarul 25 s-a luat tot premiul I.
“Noi am fost un etalon aici si ceilalti au fost tentati sa ne copieze. Cand exista concurenta in sensul bun al cuvantului, de a face ceva in plus si bine pentru societate este un lucru nemaipomenit”, spune Girbovan.
De spatiul verde se ocupa, contra cost, administratorul Alexandru Muresan, cel care a si ridicat premiul.
“M-am asteptat sa castigam pentru ca am lucrat mult, i-am stropit, i-am dat cu ingrasamant, ca altfel nu se fac. Acum trebuie cosita iarba din nou”, subliniaza Muresan.
Cei 2.000 de lei castigati, pot fi folositi, conform regulamentului, numai in fondul de reparatii al imobilului. Daca pentru cei de pe Parang concursul a fost o premiera, in biroul administratorului de pe Grigore Alexandrescu 23 peretele este tapetat cu diplome. Are si de ce sa fie asa – spatiul verde din jurul blocului este amenajat exemplar.
“Cosesc eu si mai vine cate un om, gardul viu il taie unul care are foarfeca electrica. In spate e spatiul Primariei, dar de 42 de ani noi il intretinem. Mai demult erau straturi cu legume, de o vreme incoace numai flori avem voie sa punem. Oamenii nu se mai implica, le e rusine sa faca munca patriotica, se facea pe vremea lui Ceausescu. In fiecare primavara afisam, sambata de regula se face infrumusetare. Cine nu vine, plateste 10 lei. Preferau sa plateasca, stateau dupa perdea si se uitau cum muncim noi restul pe aici. Dupa aceea nu au mai vrut nici sa plateasca. Eu singur am facut, femeia de serviciu spune ca are numai scarile si aleile si uite asa a picat pe baiatul, ca e tanar, la 77 de ani”, rade administratorul, Ioan Budiu.
In ceea ce priveste utilizarea premiului, sunt inca destule probleme de rezolvat.
“Ne intrebati ce facem cu banii, nu vedeti ca e nereabilitat termic? Ne chinuim de mult sa strangem banii necesari. Am avut o problema si cu acoperisul, acum doi ani a aparut o fisura, ne-a costat 17.000 de lei”, spune omul.
In cadrul concursului au fost acordate 20 de premii I in valoare de 2.000 de lei fiecare, 20 de premii II in valoare de 1.500 de lei, 40 premii III (1.000 lei) si 50 de mentiuni (500 lei). Concursul Curatenie Generala intre asociatiile de proprietari este unul dintre proiectele de suflet al primarului Emil Boc, pe care le continua acum, in noul mandat, dupa ce au fost abandonate pe vremea primarului Sorin Apostu. Primul an in care s-a organizat concursul a fost 2005, cand din bugetul local s-au dat 2,4 miliarde de lei vechi pentru 20 de premii de cate 40 de milioane de lei vechi, 40 de premii de cate 20 de milioane de lei vechi si 60 de premii de 10 milioane de lei vechi. In urmatorii trei ani, suma pusa la bataie a fost de 210.000 de lei, fiind impartita in 20 de premii de cate 3.000 de lei, 20 de premii de cate 2.000 de lei, 40 de premii de cate 1.500 de lei si 50 de premii de 1.000 de lei.

Adauga comentariu