La ANSVSA Cluj, când Oleleu nu e acasă, pe inspectori să vorbească nu îi lasă!

Ziar de Cluj a sunat astăzi, la ora 11:30, la ANSVSA Cluj (Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor) pentru a cere punctul de vedere al unui specialist din cadrul instituției în problema ciorilor care invadează municipiul Cluj-Napoca. Ne-ar fi interesat două lucruri simple, în legătură cu care orice inspector ne-ar fi putut da relații: dacă situația este monitorizată de către ANSVSA Cluj și dacă reprezintă o problemă de sănătate publică. 

Nu ne îndoim de competența celor care lucrează în cadrul acestei instituții, care, conform organigramei, are 7 medici încadrați ca „șef birou”, „șef serviciu” sau „consilier”, oricare dintre aceștia, dar și inspectorii din subordine, putând furniza informații relevante în lipsa directorului Oleleu. Însă, directorul ANSVSA Cluj, care este și purtător de cuvânt, a interzis orice fel de comunicare oficială în lipsa sa, el fiind singurul care își poate delega subordonații să comunice cu publicul sau cu presa.

Foarte amabilă, dar tăios și militărește, persoana care a răspuns la numărul de telefon al ANSVSA Cluj ne-a informat că orice informare este imposibilă în lipsa domnului director:

„Vă rog să reveniți un pic mai târziu, domnul director este plecat la Prefectură, domnul director este purtătorul de cuvânt al acestei instituții și, cu mare drag, dumnealui, când se întoarce, dacă vorbește dumnealui sau nominalizează o persoană din cadrul instituției noastre, cu mare drag veți primi informațiile necesare utile dumneavoastră. Nu pot să vă spun la ce oră se întoarce, este plecat la un Colegiu Prefectural, nu știu exact cât durează. Purtătorul de cuvânt al Direcției Veterinare este directorul. Din nominalizarea domnului director, probabil, dacă dumnealui hotărăște să se dea relațiile de o anume persoană, atunci, acea persoană, ne sunați și, dacă dumnealui zice că acea persoană va fi X, vă fac legătura cu acea persoană cu care dumnealui nominalizează. A plecat de vreo oră, o oră și ceva. Sigur că se întoarce, la terminarea Colegiului Prefectural se întoarce în instituție, sigur că da. La revedere, cu mare drag! O zi bună!”

Într-un final, la ora 13, am reușit să luăm legătura cu domnul director Oleleu, care a precizat că „deocamdată, la noi în zonă, nu există pericol de gripă aviară”, că monitorizarea este realizată atât pe exploatațiile comerciale de păsări, cât și pe gospodăriile populației și că „sperăm să nu fie probleme”.

Directorul Oleleu a mai explicat că instituția pe care o conduce nu are cum să monitorizeze ciorile care vin în cârduri peste Cluj, doar mortalitățile fiind examinate în laboratorul ANSVSA, pentru stabilirea diagnosticelor:

„Să monitorizezi păsările sălbatice, este practic imposibil! N-avem cum! În momentul în care ar evolua anumite afecțiuni majore, păsările, da, pot fi o sursă, dar, în momentul de față, nu avem semnale și nici date că ar reprezenta un pericol pentru sănătatea publică”, a declarat Ioan Oleleu.

Dacă păsările sălbatice este practic imposibil să fie monitorizate, se pare că angajații instituției pot fi monitorizați pentru că, atunci când directorul Oleleu nu e acasă, inspectorii nu sunt lăsați să vorbească.

Noi înțelegem că domnul Oleleu este cel mai bun comunicator pe care îl poate avea instituția, la ora actuală. Domnia sa ne-a obișnuit cu comunicarea încă de pe vremea când era vicepreședinte la Consiliul Județean. Ne amintim mai ales cum comunica pe telefon date importante pentru diverse dosare (unele cu iz penal), deși surse bine intenționate din interiorul DNA îl tot atenționau să-și țină gura.

Comentarii

mmm

29.11.2016 15:21

Din punctul meu de vedere , daca asa prevede regulamentul intern al institutiei , angajatii au procedat absolut corect!

dana

01.12.2016 05:23

"sef birou", "consilier", "sef serviciu" ... daca sunt angajati ca si functionari publici, atunci e normal sa nu dea informatii, decat persoana delegata din cadrul institutiei, nu au voie (conform legii) .   

Adauga comentariu