La 20 de ani de la infiintare, Electrogrup si Teofil Muresan risca totul pe Netcity. Vineri, Netcity a depus la Tribunalul Bucuresti o cerere de absorbtie prin fuziune a propriului actionar!

La 20 de ani de la infiintare, ELECTROGRUP, una dintre cele mai vechi si puternice companii din Cluj, joaca niste carti riscante, ce i-ar putea aduce fie decaderea, fie intrarea in liga mare a jucatorilor regionali. Spunem carti riscante fiindca firmele din grup sunt in acest moment foarte indatorate. 

De la Electrogrup, pana la Direct One, Netcity Telecom si Nova Power&Gas, vedem ca financiarele depuse pe 2016 de catre aceste firme sunt pline de datorii. Dar nu asta e semnul riscului. Ci imprumuturile luate de la banci de catre aceste entitati. In aprilie 2017, EximBank, despre care se spune ca acorda credite numai anumitor companii romanesti agreate de serviciile secrete, a acordat companiei Electrogrup un credit de 11 milioane de euro destinat în special exportului de servicii.

Ce nu s-a aflat inca, dar va spunem noi acum, e ca societatea Direct One impreuna cu Direct One Infrastructure au incheiat la data de 21 decembrie 2016, adica inainte de imprumutul de la EXIMBANK al Electrogrup, un credit sindicalizat in valoare de 36.000.000 EUR cu Banca Comerciala Romana si BRD - Groupe Société Générale, pe o platforma financiara cu mai multe componente:

- o facilitate de credit la termen avand o valoare totala de pana la 7.000.000 EUR cu scopul de a refinanta anumite datorii financiare existente la acel moment ale Societatii Direct One SA

- o transa dintr-o facilitate de credit la termen avand o valoare totala de pana la 6.200.000 EUR, cu scopul de a finanta, printre altele, plata anumitor costuri ale tranzactiei cu Netcity si anumite imprumuturi structurate intra-grup sau contributii ale Societatii la capitalul social al Direct One Infrastructure;

- o transa dintr-o facilitate de credit la termen avand o valoare totala de pana la 1.000.000 EUR , cu scopul de a finanta plata pretului amanat al Achizitiei Netcity

- o transa dintr-o facilitate de credit la termen avand o valoare totala de pana la 18.100.000 EUR cu scopul de a finanta plata partiala a pretului Achizitiei Netcity si a anumitor costuri ale tranzactiei

- o transa dintr-o facilitate de credit la termen avand o valoare totala de pana la 4.200.000 EUR cu scopul de a refinanta anumite datorii financiare existente ale NetCity;

- o facilitate de credit reutilizabila pentru scrisori de garantie avand o valoare totala de pana la 500.000 EUR, cu scopul de a refinanta anumite scrisori de garantie bancara existente ale Societatii si ale Netcity si pentru scopuri societare generale.

 

Teofil Muresan, noua stea telecom a Capitalei, a batut stelele lui Urdareanu

 

In septembrie 2016, UTI Grup SA și UTI Netcity Investments anuntau vanzarea companiei Netcity Telecom, operatorul rețelei metropolitane subterane de fibra optica din București catre Direct One SA, companie controlata de fratii Simion si Teofil Muresan, actionarii Electrogrup, alaturi de Marius Pantazescu. Povestea Direct One SA este foarte interesanta, dar azi vom discuta doar despre faptul ca aceasta societate este cea nominalizata in comunicatele de presa ce oficializau tranzactia. Cand colo, in scripte, actionarul majoritar al Netcity Telecom a devenit un SRL constituit in 2016, Direct One Infrastructure:

De ce a fost nevoie ca un SRL oarecare sa intre acolo, sigur un SRL cea avea in spate actionarul DIRECT ONE, e greu de presupus. 

Netcity Telecom este operatorul rețelei metropolitane de fibra optica a municipiului București - Netcity, fiind responsabil de proiectarea, dezvoltarea și operarea acesteia, în baza unui contract de concesiune semnat de UTI în 2008 cu Primaria Municipiului Bucuresti pe o perioadă de 49 de ani, prin care municipalitatea pune la dispoziţie spaţiul public și încasează anual o redevență de 12% din veniturile Netcity.

Nu stim de ce a fost nevoie de un SRL oarecare pentru ca Teofil Muresan, strategul acestei tranzactii, sa controleze Netcity, dar stim ca vinerea aceasta, adica in 17 august 2017, la Tribunalul Bucuresti a fost depusa la Sectia a VI-a Civila o cerere de absorbtie prin fuziune mai deosebita, prin care Netcity Telecom cere judecatorilor nici mai mult nici mai putin decat sa isi absoarba actionarul unic, adica pe SRL-ul Direct One Infrastructure, document pe care vi-l prezentam in exclusivitate aici si care ridica unele semne interesante de intrebare vizavi de intentiile lui Teofil Muresan si ale firmei vizavi de Netcity, proiect cu impact major asupra Capitalei si publicului larg, ceea ce constituie un motiv mai mult decat intemeiat de a ne preocupa putin de aceste operatiuni, mai ales ca discutam de un om de afaceri clujean, pornit de jos, domnul Teofil Muresan, care a reusit in 20 de ani sa stea cuminte si sa isi construiasca un imperiu, iar acum, dupa atatea succese locale, dar si dupa cateva scoli importante absolvite, printre care si London Business School, sa scoata capul in lumea larga si nu oricum, ci in jungla bucuresteana, tintind direct cu pusca catre capul unui tigru de calibru, Tiberiu Urdareanu, caruia i-a furat din brate prada, Netcity.

Sigur ca Teofil Muresan pozeaza intr-un om simplu, care a reusit pe propriile forte sa se ridice din mlastina saraciei. Si pana la un moment dat asa a si fost. Dar oamenii simpli, chiar si cu London Business School, sau care incearca sa se acopere de diplome de Harvard ca sa compenseze originea umila, nu reusesc sa ajunga chiar atat de sus sa se bata cu oameni ai Sistemului, cum e securistul de Urdareanu, decat daca sunt si ei insisi parte din Sistem sau daca sunt ajutati de oameni ai Sistemului. Iar domnul Teofil Muresan are o istorie de business mai mult decat interesanta, o istorie in fata careia palesc povesti de succes globale precum Amazon sau Google, fiindca, prin Electrogrup/Direct One, domnul Muresan a reusit o performanta istorica - sa capuseze invadatorul strain - sa numim Vodafone invadatorul - si apoi sa isi faca un mega business dintr-o relatie comercial imorala cu CTO-ul Vodafone, Marian Pantazescu. Povestea asta o sa o scriem mai incolo, azi o sa ne ocupam de Netcity si doar de aceasta fuziune prin absorbtie.

PS: Am fost avertizat ca sa nu ne legam de domnul Muresan Teofil, ca e foarte greu in oras, in tara si in lume si s-ar putea sa am probleme, mai ales ca prin presa se zvonea ca Electrogrup ar fi avut-o angajata pe o fosta sefa de la HR a DNA.

Sau ca domnul Muresan e prea influent si sustinut de baieti grei.

Ultima oara cand unii (se) plimbau (cu) banii lui Sorin Apostu, stiu ca nu eram eu acolo. Si nici in dosarele DNA nu am aparut eu dansand cu Apostu. Ci altii.

Eu nu imi propun sa il calomniez pe acest om de afaceri atat de important, ci doar sa arat ca imparatul e gol, sa il dezbrac de diplome si de hainele infumurarii, ca sa inteleaga ca sunt genul de ziarist care nu poarta vorbe pe la coafor, cum fac amicii lui, ci isi asuma pe fata ce scriu. Stiu ca e atat de puternic, incat ar fi putut sa il calce in picioare pe un consilier local daca vroia. Dar, in cele din urma, a fost atat de tolerant :))

Sper sa nu imi trimita MI6 pe cap, ca e atat de apropiat de Ambasada Marii Britanii! Sau pe Vulpea, ca, vorba aia, dracu' crede ca Alin nu se mai incalzeste de la gazul NOVA! Iar daca e sa ma omoare, sa o faca scurt, sa nu sufar.

 

Deci, proiectul de fuziune prin absorbtie prin care Netcity Telecom isi "aspira" actionarul unic arata asa:

NU exista un "grup" Direct One, cel putin nu la Registrul Comertului, el exista in capul celor ce au scris acest proiect pentru judecatori.

 

 

Langa tabla de sah

 

Fiindca ne plictiseam, am facut si o tabla de sah, ca sa ilustram mai simplu situatia. 

In dreapta, asa cum le sta bine pieselor de sah "mancate" in cursul luptelor, stau "mortii", victimele succesului Electrogrup/Teofil Muresan.

- Tiberiu Urdareanu, greul greilor din ultimii 20 de ani, taticul licitatiilor de la aeroporturi, frontiere, informatizare de infrastructuri, maior de MApN, unii zic ca general de Securitate, in orice caz, un baiat super conectat si caruia Teofil Muresan, prin abilitatile sale de om de afaceri de succes scolit la Londra, i-a furat ageamiului de Urdareanu (sper ca radeti) mingea din mana

- Vodafone, companie de top din telecom, pe care s-a construit efectiv Electrogrup. Oameni importanti din piata spun ca Vodafone a fost efectiv devalizata printr-o stratagema ingenioasa pusa la cale de Marian Pantazescu, pe care il regasiti langa sigla PSD pe tabla de sah, si de Teofil Muresan. 

- Alin Ardelean, ditamai fiul lui Virgil "Vulpea" Ardelean, creatorul firmei Amgaz Furnizare, astazi Nova Power&Gas, detinuta de Teofil Muresan. In poza de pe tabla de sah, tocmai iesea de la audierea de la DNA, fiindca, ce sa vedeti, oameni buni, Ardelean a iesit de ochii lumii, ca si Rares Criste (poza de dedesubt de Alin Ardelean), din afacerile cu energie ieftina. Rares Criste este ala care in 2014  a vrut sa ofere câte 1,4 milioane de euro unor oficiali ai Hidroelectrica SA, pentru a pune mâna pe un contract de furnizare a energiei electrice în valoare de 263 de milioane de euro. In fine, deci ati retinut, cei doi au fost asociati cu Teofil Muresan. Cu totul intamplator.

PS: Ar fi trebuit sa il trecem si pe Marius Petrescu, o alta victima, dar nu am avut poza.

 

Pe tabla de sah

 

- Regele pe tabla de sah, e Teofil Muresan, el joaca de obicei cu negrele, dar se da mereu alb. Dupa cum puteti observa, si-a depasit de multa vreme habitatul natural. Acum, amusina prin jungla mare, intr-un teritoriu ostil, unde Gabriela Firea, primar general al Capitalei, sustine ca are un contract de concesiune reziliabil cu UTI, unde Adrian Dita, noul sef al ANCOM, certat rau cu Marian Pantazescu, mana dreapta a lui Muresan Teofil, inca nu s-a decis daca sa reglementeze sau nu operatiunile de gen, lucru care ar afecta in mod serios activitatea Netcity.

- Undeva departe sta SRI si priveste ce si cum.

- In alta parte, sta STS. Care e mai interesat decat pare la prima vedere de subiect.

- Marian Pantazescu, baiatul de langa sigla PSD, ar parea ca are background de securist de armata de tip DGIA. Dar nu e. E doar un absolvent de Academie Tehnica Militara, specializat pe Transmisiuni, un ciuri-buri pe care securistii grei nu si-l aduc aminte. Si-l aduc insa aminte toti cei care au organizat licitatii pentru Vodafone. Ca nu castigau prea multe, ca erau toate cele mari castigate de Electrogrup. Sigur ca nu e nimic ilegal ca fostul CTO de la Vodafone, greul greilor pe partea tehnica, sa devina actionar si partener intr-o firma cu Electrogrup, companie care a crescut cu precadere din banii de dezvoltare ai Vodafone. Nu e nici imoral. E ce scrie la manualul de corectitudine in business la facultatile din Londra! 

Cam atat pentru azi. Despre cum s-a creat reateaua aeriană naţională de fibră optică în lungime de peste 5500 km a Direct One şi care asigură exclusiv conexiuni între 53 de oraşe, cand expira contractul lui Vodafone cu Electrogrup si de ce Netcity este un proiect foarte riscant ca si amortisment, putin mai incolo.

 

 

Adauga comentariu