Klaustrare. Iohannis anunță obligativitatea purtării măștilor după 15 mai. Relaxare cu taxă pe aer?

Președintele Iohannis a anunțat relaxarea măsurilor de urgență după data de 15 mai, relaxare care va veni cu anumite măsuri de klaustrare, concretizate anume în obligativitatea purtării măștilor în spațiile închise și mijloacele de transport în comun. 

Astfel, deși supraacciza la carburanți a fost eliminată, fără a se resimți neapărat și efectul direct la pompă, noua măsură adoptată de Guvernul președintelui Iohannis are în vedere menținerea unor „supraacize” tocmai prin obligativitatea purtării măștilor. 

După cum a precizat președintele Klaus Iohannis, aceste măsuri vor fi suspendate „la anul”, când efectele pandemiei vor fi diminuate. 

Obligativitatea purtării măștilor nu va fi dublată, din păcate, de o măsură privind gratuitatea accesului cetățenilor la produse minime de protecție: măști și mănuși.

Din contra, Guvernul liberal-militar va continua să perceapă taxe și impozite mai intâi sub formă de amenzi, până la ridicarea stării de urgență, în 15 mai 2020, iar după această dată prin instituirea obligativității purtării măștilor și mănușilor.

Sub această formă, putem înțelege că Guvernul liberal-militar va percepe o nouă taxă, de această dată însă, una cu mult mai deocheată decât celebra „taxă pe stâlp”, și anume: „taxa pe aer”.

Întrebarea care rămâne este dacă aceste măsuri minime de protecție, măștile și mănușile, vor fi de găsit în farmaciile românești?

Dacă prețul va fi unul accesibil ori măștile vor putea fi achiziționate de români ca și până acum: la un preț triplu, supraevaluat?

Principalele declarații:

Iohannis a anunțat că după 15 mai toată lumea va fi obligată să poarte măști de protecție în spațiile publice închise și mijloacele de transport în comun.

Klaus Iohannis a anunțat miercuri că după data de 15 mai, când expiră starea de urgență, românii vor putea să se deplaseze liberi în spațiile publice fără ca actuale restricții de circulație să mai fie aplicate.

Cu toate acestea, populația va fi obligată să poarte pe termen nelimitat măști de protecție în spațiile publice închise și în mijloacele de transport în comun.

„Am avut astăzi o nouă întâlnire cu premierul și cu miniștri și consilieri, pentru a detalia planul de relaxare, este vorba de relaxarea măsurilor pe care le-am luat pentru protecția populației. Vom avea în scurt timp un plan detaliat, dar am considerat că unele din chestiunile care ne privesc pe toți trebuie anunțate din timp.

Am decis ca după 15 mai, după ce se epuizează starea de urgență, vom renunța la restrângerile care privesc persoane – nu vom prelungi restricțiile de deplasări individuale, vom putea să ne deplasăm fără declarațiile pe propria răspundere. Este vorba de libertatea de mișcare individuală. Evident, pentru protecție, multe restrângeri vor rămâne în vigoare. Va rămâne o vreme interdicția pentru adunările publice, după 15 mai.

Am decis astăzi ca după data de 15 mai ca toată lumea să fie obligată să poarte măști de protecție în spațiile publice închise și în transportul public în comun

Măsura nu este limitată în plan și vom putea renunța poate la anul când pandemia este sub control și nu mai este riscul infectării.

Evident, pentru protecție, multe restrângeri vor rămâne în vigoare. Va rămâne o vreme interdicția pentru adunările publice, după 15 mai.

Până atunci, până la epuizarea stării de urgență, toate restricțiile rămân în vigoare. Până atunci, STAȚI ACASĂ!

Vom avea un plan de relaxare în pași, vom stabili exact ce activitate când poată să înceapă.

O activitate foarte importantă este activitatea școlară, astăzi mă întâlnesc cu reprezentanții ministerului Educației pentru a elabora un plan.

După 15 mai, multe restricții vor dispărea, dar multe vor rămâne în vigoare.

Pas cu pas, vom încerca să intrăm într-o nouă normalitate. Va trebui să găsim o modalitate de trai cu acest virus, căci specialiștii avertizează că virusul nu va dispărea”. 

 

 

 

sursa foto: captură declarațiedepresăklausiohannis/facebook.com

 

Adauga comentariu